to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:07 | 21.11.2012

Οικονομία

Ανοικτά όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την Ελλάδα λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ανοικτό είναι το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού από τη διετή επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν λίγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό κοινοβούλιο.


Σύμφωνα με το Reuters o Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε στους βουλευτές ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα για το εάν το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ, επίπεδα στα οποία θεωρείται βιώσιμο, έως το 2020 ή το 2022.

Ακόμη, τόνισε πως δεν υπάρχει συμφωνία για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 14 δισ. ευρώ έως το 2014, ενώ στο σημείο αυτό απεκάλυψε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί μέσω εντόκων γραμματίων να καλύψει 9 δισ. ευρώ από το ποσό αυτό.

Αναφορικά με το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους είπε ότι μπορεί να γίνει μέσω της επέκτασης του προγράμματος στήριξης του EFSF.

Σημειώνεται πως εξερχόμενος της μαραθώνιας σύσκεψης του Eurogroup o Βόλφγκανγκ Σόμπλε δήλωσε πως «τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση» και προσέθεσε πως «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισ. ευρώ χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Πάντως το ΔΝΤ έχει θέσει κόκκινη γραμμή στον χρονικό ορίζοντα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ξεκαθαρίζοντας δια τής της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ πως ο μόνος στόχος είναι το 2020. Είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις πως το χθεσινό Eurogroup δεν κάλυψε το χάσμα των δύο πλευρών , παρά τις προσδοκίες.


Πηγή: in.gr
tags: ΔΝΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)