to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:17 | 10.09.2012

left.gr

Διεθνή

«Ανοιχτοί» οι Αφγανοί Ταλιμπάν σε μια εκεχειρία

Οι Ταλιμπάν είναι ανοιχτοί σε μια γενική εκεχειρία όπως και σε μια πολιτική συμφωνία που θα επέτρεπε μια αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν έως το 2024, αναφέρει το βρετανικό ίδρυμα γεωπολιτικών μελετών Royal United Services Institute (RUSI) σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.


Ωστόσο, οι εν λόγω αφγανοί αντάρτες που τελούν υπό τις εντολές του μουλά Ομάρ, δεν θέλουν να διαπραγματευτούν με τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι ή με την κυβέρνησή του την οποία θεωρούν διεφθαρμένη και αδύναμη, επισημαίνει η έκθεση.

Η μελέτη υπό τον τίτλο: «Ταλιμπάν: Προοπτικές συμφιλίωσης» παρουσιάζει συνεντεύξεις με τέσσερα στελέχη των Ταλιμπάν που μιλούν για τις δυνατότητες μιας συμφιλίωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Σούρα στην Κουέτα, το συμβούλιο των αρχηγών των Ταλιμπάν υπό τον Ομάρ, δεν θα αποδεχτεί την ερμηνεία του αφγανικού Συντάγματος στην παρούσα μορφή του καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με μια επανέκδοση.

Ωστόσο οι Ταλιμπάν εξετάζουν ευνοϊκά την προοπτική μιας αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης σταθεροποίησης που θα επιχειρεί στον Αφγανιστάν έως το 2024 στις πέντε στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στις περιοχές Κανταχάρ, Χεράτ, Τζαλαλαμπάντ, Μαζάρ-ε-Σαϊφ και Καμπούλ.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι σύμφωνα με τους τέσσερις ερωτηθέντες Ταλιμπάν, οποιαδήποτε συμφωνία με τους Ταλιμπάν θα πρέπει εκ των προτέρων να έχει γίνει αποδεκτή από τον μουλά Ομάρ ο οποίος δηλώνει ανοιχτός σε μια διαπραγμάτευση για εκεχειρία, στο πλαίσιο μιας γενικής συμφωνίας.

Μέχρι σήμερα κανένα στέλεχος των Ταλιμπάν δεν έχει υποστηρίξει δημόσια την ιδέα μιας εκεχειρίας, σύμφωνα με την αναφορά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)