to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:25 | 19.09.2018

Πολιτική

«Ανοιχτό διάλογο με όλους τους προοδευτικούς πολίτες» πρότεινε για την Ευρώπη ο Ούντο Μπούλμαν

«Ανοιχτό διάλογο με όλους τους προοδευτικούς πολίτες» πρότεινε για την Ευρώπη ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών στην Ευρωβουλή, Ούντο Μπούλμαν


Ο Ούντο Μπούλμαν, πρόεδρος της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα στην Αθήνα το προσκείμενο στο κ Κόμμα της Γερμανίας (SPD), Ιδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ, με θέμα «Ένα μέλλον για όλους, μια Ευρώπη που θα το διασφαλίσει, ένα προοδευτικό κίνημα που θα το οικοδομήσει», αφού συλλυπήθηκε δημόσια τους οικείους των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι, υποσχέθηκε εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών να κινητοποιήσει την Ε.Ε. για να βρεθούν οι πόροι που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης συνέδεσε μάλιστα την κλιματική αλλαγή με τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αλλά και ειδικότερα η Ευρώπη. Έθεσε δε την παράμετρο του προσφυγικού στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής «η οποία και θα το επιτείνει», όπως είπε. «Μια πολιτική αειφορίας και βιωσιμότητας είναι επομένως η αποτελεσματικότερη για την αντιμετώπισή του, αν λάβει κανείς υπόψη και το εκρηκτικό δημογραφικό στην Αφρική».

Η οικονομική κρίση είναι κατά τον κ. Μπούλμαν αποτέλεσμα «της ανισομερούς κατανομής των κερδών σε παγκόσμιο επίπεδο και γι' αυτό απαιτείται να εισαχθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Πρέπει να φορολογηθεί το διεθνές κεφάλαιο, ώστε να χρηματοδοτήσουμε αντίστοιχες πολιτικές και να σώσουμε τον πλανήτη». Πρόσθεσε δε, πως ήταν «η κακή υλοποίηση των πολιτικών της Ε.Ε. από τις συντηρητικές δυνάμεις, εκείνη η οποία οδήγησε στην απομάκρυνση των πολιτών από την Ευρώπη. Οι σοσιαλδημοκράτες είμαστε η ισχυρή δύναμη που μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη, διαθέτοντας πόρους για τις ποικίλες κοινωνικές ανάγκες, αφού ήδη παλαιότερα οι Ρήγκαν και Θάτσερ υπέσκαψαν το μεταπολεμικό κοινωνικό μοντέλο. Τα δέκα χρόνια της θητείας Μπαρόζο, ήταν δέκα χαμένα χρόνια», τόνισε.

Ο αριστερός πολιτικός έθεσε στη συνέχεια το ερώτημα, «πως μπορούμε να ξαναφτιάξουμε μια Ευρώπη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των λαών μας; Την απάντηση δίνουν τα συμπεράσματα του κόμματός μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου αναφέρεται ότι δεν πρέπει να περιοριστούμε σε ήσσονες αλλαγές, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια ριζοσπαστική αλλαγή, η οποία θα οδηγήσει σε μια ολιστική αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών με νέα πολιτικά προγράμματα. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι στενά συνδεδεμένη με την κοινωνική αυτή αναδιοργάνωση. Συνδέονται μεταξύ τους. Αυτή είναι η νέα μας στρατηγική. Μας ενδιαφέρει ο διάλογος από τη βάση προς τα πάνω και όχι οι γραφειοκρατικές λύσεις από τα πάνω».

Ο κ. Μπούλμαν είπε επίσης, πως «θα πρέπει να εκπονήσουμε προγράμματα τα οποία θα βασίζονται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο Νότο, στην Ελλάδα, υπάρχει ο αέρας και ο ήλιος, δεν υπάρχει λόγος η ελληνική οικονομία να εξαρτάται από το πετρέλαιο και να κινδυνεύει να πτωχεύσει εκ του λόγου αυτού. Η δική μας πρόταση είναι να δημιουργηθεί ένα κομβικό σημείο στο νότο της Ευρώπης για αυτήν την νέα εξέλιξη. Γιατί να μην πούμε στους λαούς του Νότου, 'έχετε μια εξαιρετική ιστορία, ένα εξαιρετικό πολιτισμό, ένα εξαιρετικό κλίμα, έχετε όλα όσα απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας σας ώστε να γίνετε οι πρωτοπόροι μια τέτοιας βιώσιμης ανάπτυξης'; Γιατί να μην δημιουργηθούν εδώ κέντρα και αγορές για τις νέες τεχνολογίες, γιατί τα πανεπιστήμια σας να μην αποτελούν τόπους συνάντησης για ολόκληρης της Μεσογείου;»

Τόνισε μάλιστα, ότι «πάντα υπεραμυνόμασταν των νοτίων χωρών έναντι της τρόικας, διότι εμείς οι σοσιαλδημοκράτες ξέραμε ότι υπήρχαν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να αναπτυχθούν οι χώρες του Νότου και να ξεπεράσουν την κρίση. Οι πολιτικές της τρόικας ήταν εσφαλμένες, όπως και ο αντιδημοκρατικός τρόπος επιβολής των μέτρων της. Εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των τραπεζών, όχι των πολιτών, και αυτό οδηγεί στην απομάκρυνσή τους από την Ευρώπη».

Και ο κ. Μπούλμαν συνέχισε: «Τώρα όμως βγήκατε από το μνημόνιο και σας συγχαίρω γι' αυτό, διότι θα μπορέσετε να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και νέες ιδέες για μια νέα εξέλιξη, η οποία θα αυτοκαθορίζεται από τον ελληνικό λαό και εμείς, από πλευράς ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, θα σας στηρίξουμε στην προσπάθεια αυτή. Θα σας στηρίξουν για μια δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή για τους πολλούς και όχι μόνο για τους λίγους. Χρειαζόμαστε όμως νέους τρόπους, νέες κοινωνικές και φορολογικές πολιτικές για μια δικαιότερη κοινωνία. Το Ευρωκοινοβούλιο θα βοηθήσει επίσης στην αποφυγή των σφαλμάτων του παρελθόντος. Αυτά πρέπει να διεκδικηθούν από τις προοδευτικές δυνάμεις. Επιτρέψτε μου να πω, ότι αναμένουμε από την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας για ανάπτυξη».

Καταλήγοντας δε είπε: «Χρειαζόμαστε ένα κίνημα προοδευτικών δυνάμεων για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Η κοινοβουλευτική ομάδα μας η οποία συναποτελείται από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, είναι η ισχυρότερη δύναμη των προοδευτικών δυνάμεων. Είμαι δε, απόλυτα βέβαιος, ότι θα είμαστε και πάλι η ισχυρότερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο και μετά τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Ορισμένοι λένε ότι θα είναι ισχυρότερες οι συντηρητικές δυνάμεις, αλλά εγώ λέω: 'Μισό λεπτό, θα γίνει μια προεκλογική εκστρατεία, υπάρχει και προεκλογικός αγώνας, άρα θα δώσουμε την μάχη, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν υπαρξιακό αγώνα για ολόκληρη την Ευρώπη'. Ή θα υπάρξει ευρωπαϊκό μέλλον ή θα υπάρξει καταστροφή. Γι' αυτό και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όπως και αν αυτές αποκαλούνται, να μπουν σε ένα διάλογο σχετικά με τις προοδευτικές στρατηγικές. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι εφόσον είναι φιλοευρωπαίοι, δημοκράτες και θέλουν να αγωνιστούν για το συμφέρον των λαών, άρα δεν υπάρχουν περιορισμοί. Είμαστε σίγουροι ότι οι σοσιαλδημοκράτες είναι οι πρωτοπόροι, είναι εκείνοι οι οποίοι καλούν σε ανοικτό διάλογο όλους τους υπόλοιπους προοδευτικούς πολίτες».

   Η πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, μίλησε για την Ευρώπη της αλληλεγγύης που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπογράμμισε ότι «ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός είναι εκδηλώσεις μιας κακουχίας, η οποία διεισδύει σε όλη την ευρωπαϊκή κοινωνία. Τροφοδοτείται από την υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Υπάρχουν μεγάλες ανισότητες και δεν υπάρχει αισιοδοξία ότι οι συνθήκες μπορούν να βελτιωθούν στο εγγύς μέλλον. Ο λαϊκισμός αυξάνεται όταν υπάρχει ένα πολιτικό κενό». Υποστήριξε ότι «ο λαϊκισμός είναι μέτρο της αδυναμίας μας να προωθήσουμε πολιτικές που θα βελτιώσουν τις κοινωνικές συνθήκες και τις συνθήκες διαβίωσης και πιστεύω ότι οι σοσιαλδημοκράτες φέρουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης. Όταν ήταν στην κυβέρνηση, πολλές φορές παρασύρθηκαν από τις σειρήνες της κυριαρχίας των αγορών και υιοθέτησαν τη ρητορική των νεοφιλελευθέρων. Εξυπηρέτησαν ειδικά συμφέροντα και έχασαν την επαφή με το εκλογικό σώμα».

   Επισήμανε ότι «η πρόκληση σήμερα είναι να γεμίσουμε αυτό το πολιτικό κενό και να δώσουμε μια ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, πείθοντας τους Ευρωπαίους ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι δημοκρατική, μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων».

   Η κ. Κατσέλη ολοκλήρωσε την παρέμβασή της σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα προοδευτική συμμαχία, η οποία θα δομηθεί στη βάση της κοινής διάγνωσης του προβλήματος, της κοινής ανάγνωσης του παρόντος και της κοινής ατζέντας» επισημαίνοντας ότι «ένα ελληνικό προοδευτικό φόρουμ το οποίο θα ενώσει όλους τους προοδευτικούς Έλληνες που ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για μελλοντικές συμμαχίες. Θα πρέπει να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να δημιουργήσουμε γέφυρες».

   Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ των παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη, της υποβάθμισης του κοινοβουλίου, της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης, δεν αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής προοδευτικής συμμαχίας» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει προχωρήσει σε ούτε μία προοδευτική μεταρρύθμιση, αλλά αντιθέτως έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ιδιότυπης αντιδραστικής διεθνούς, που αμφισβητεί την Ευρώπη και που καθιστά τους πολιτικούς αντιπάλους της σε εχθρούς».

   Υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμη ψυχικό χάσμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημοκρατική παράταξη. «Ακόμη και σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν πρόσωπα και που μέχρι πριν από λίγο καιρό τους αποκαλούσε προδότες και γερμανοτσολιάδες» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι «οι παραβιάσεις στην ιεραρχία της δικαιοσύνης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, που μετά τη συνταξιοδότησή της μεταπήδησε στο πρωθυπουργικό γραφείο, η επιχείρηση χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης που προσέκρουσε ευτυχώς στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ακόμη και οι συστηματικές επιθέσεις στη σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνιστούν κατάφορη παραβίαση του κράτους δικαίου».

   «Έχουμε απέναντι μας μια 'αντιδραστική διεθνή', η οποία ξεκινά από την Ουγγαρία και την Πολωνία, συνεχίζει στην Τσεχία και την Αυστρία, περνά μέσα από την Ιταλία, τη Γαλλία και καταλήγει στη Γερμανία. Μια αντιδραστική διεθνής, που θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να σταματήσει, πρέπει να διαλυθεί· μία ταυτοτική αντίληψη που θέλει να επαναφέρει το δίπολο του κράτους και του έθνους, ως άμυνα απέναντι στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης», ανέφερε ο Γιώργος Καμίνης, συμπληρώνοντας ότι «και στην Ελλάδα, η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί με συνέπεια όλες τις πρακτικές της αντιδραστικής διεθνούς στα χρόνια της κρίσης».

   Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, σημείωσε ότι πρέπει να περάσει σταδιακά στα χέρια των πολιτών, να βγει έξω από την ορθολογική στρατηγική συναίνεσης των ισχυρών. «Πρέπει το ευρωπαϊκό όραμα να γίνει από την αρχή κτήμα των πολλών, όχι των λίγων. Και εδώ βρίσκεται η πρόκληση του δικού μας πολιτικού χώρου, της προοδευτικής συμμαχίας σοσιαλιστών και δημοκρατών, να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προωθημένης και από τα κάτω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και να το παρουσιάσουμε αναλυτικά στις προσεχείς εκλογές», ανέφερε.

   Ο Γ. Καμίνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι ανάμεσα στο δίπολο φιλελευθερισμός-προστατευτισμός, η Ευρώπη πρέπει να αντιπαρατάξει τα σπουδαιότερα κεκτημένα της, που είναι περισσότερη δημοκρατία και κράτος δικαίου. «Η ασφάλεια είναι αυτονόητη προϋπόθεση της ελευθερίας, η κοινωνική δικαιοσύνη απαραίτητη προϋπόθεση άμβλυνσης των υφιστάμενων ανισοτήτων. Αντίπαλός μας δεν είναι μονάχα ο νεοφιλελευθερισμός, δεν είναι η παγκοσμιοποίηση. Είναι η πεποίθηση ότι η Ευρώπη είναι αποκλειστικά μια συμφωνία συνεύρεσης και εξυπηρέτησης εθνικών συμφερόντων, ένας ελάχιστος όρος συνύπαρξης εντελώς διαφορετικών εθνικών ταυτοτήτων και ιδιοτήτων», είπε και πρόσθεσε: «Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι αν θέλουμε περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, αλλά ποια Ευρώπη θέλουμε να χτίσουμε. Για εμάς, η απάντηση είναι απλή: Θέλουμε μια Ευρώπη για όλους, για τους νέους και το μέλλον τους. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο».

   Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και μεταξύ άλλων οι: Σπύρος Δανέλλης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Μαυρωτάς, Γιάννης Μανιάτης, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μίλτος Κύρκος. Επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΣΥ Παύλος Χρηστίδης, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Νίκος Μπίστης και ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.  

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)