to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:07 | 18.07.2015

πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο παραίτησης ο Β. Σόιμπλε

Σε συνέντευξη στο περιοδικό Der Spiegel ο Β. Σόιμπλε αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησης, σε περίπτωση που δεχθεί πιέσεις να λάβει αποφάσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα πολιτικά του πιστεύω.


Ουδέποτε ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υποστηρίζει σε συνέντευξη του στο περιοδικό Der Spiegel ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στις Βρυξέλλες απλώς τα 15 κράτη μέλη του Eurogroup "υπέδειξαν στην Αθήνα τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της για ένα διάλειμμα". Όπως εκτιμά, το γεγονός ότι εκτός από την Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος απέρριψαν αυτή την πρόταση δεν επέφερε ρήγμα στην Ευρωζώνη. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε διαψεύδει τον αντικαγκελάριο και πρόεδρο των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ότι δεν είχε συμφωνήσει να κατατεθεί η πρόταση για Grexit.

Παράλληλα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει την κατηγορία ότι με τη νέα συμφωνία η Ελλάδα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο και προβάλλει το επιχείρημα ότι τα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν συμφωνηθεί ήδη από το 2010 μόνο που δεν υλοποιηθεί στη συνέχεια. Ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα ξεπερνούν τις δυνατότητές της και παραπέμπει στον "επιτυχή δρόμο" που έχουν διανύσει οι άλλες χώρες με μνημόνιο, αλλά και κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Πίστωση χρόνου στον Αλέξη Τσίπρα

Αναφορικά με τις επανειλημμένες αρνητικές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού για τη νέα συμφωνία ο κ. Σόιμπλε δηλώνει προβληματισμένος. Για λόγους "εντιμότητας" όμως θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι έχει διαβεβαιώσει ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Το συμπέρασμα που εξάγει ο κ. Σόιμπλε από την ελληνική κρίση είναι ότι επιβάλλεται η μεταφορά περισσότερων οικονομικών αρμοδιοτήτων από τα κράτη- μέλη στα όργανα της ΕΕ. Παράλληλα, όμως, εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δύσκολα είναι εφικτό.

Ερωτηθείς, τέλος, για τι σχέση του με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, παραδέχεται ότι δεν είναι πάντα της ίδιας άποψης, αλλά επιμένει ότι "ο ένας μπορεί να βασιστεί στον άλλο". Και καθιστά σαφές ότι αν δεχθεί πιέσεις να λάβει αποφάσεις που δεν είναι συμβατές με τα πολιτικά του πιστεύω θα επιλέξει να παραιτηθεί: "Η ευθύνη που έχουν οι πολιτικοί πηγάζει από τις θέσεις που κατέχουν. Κανείς δεν μπορεί να τους πιέσει να λάβουν αποφάσεις που δεν συνάδουν με τα πιστεύω τους. Σε περίπτωση που κάποιος το προσπαθούσε θα μπορούσα να πάω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσω να με απαλλάξει των καθηκόντων μου".

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο 

Διαβάστε επίσης:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)