to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:10 | 31.10.2013

Κοινωνία

Ανοιχτή Πόλη: Υποχρεωτική αργία την Κυριακή

Η Ανοιχτή Πόλη υποστηρίζει τα αιτήματα των φορέων του εμπορίου για υποχρεωτική αργία την Κυριακή και σταθερό ωράριο και συμμετέχει στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στο Σύνταγμα.


Η συντριπτική πλειονότητα των οργανώσεων των επαγγελματιών και των εργαζομένων υπερασπίζονται την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα και ζητούν ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα (τρία απογεύματα τα μαγαζιά είναι κλειστά και το ωράριο λειτουργίας τους παραμένει σταθερό). Συγκεκριμένα η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) το ΕΕΑ (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας), το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, η ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) και όλοι οι τοπικοί φορείς των μικρών καταστημάτων είναι αντίθετοι στην απελευθέρωση του ωραρίου, που θα βάλει λουκέτο σε πολλά μικρά και μεσαία καταστήματα και θα επιδεινώσει επιπλέον τις συνθήκες εργασίας (ωράριο, μισθοί) των υπαλλήλων. 
Παρ’ όλ’ αυτά η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ψήφισε τον αντεργατικό μνημονιακό νόμο 4177/13, με μοναδικό στόχο να ευνοήσει τα μεγάλα καταστήματα και πολυκαταστήματα - γι’ αυτό άλλωστε τον υποστηρίζει το ΕΒΕΑ - επιδεινώνοντας τη σημερινή κρίση του μικρομεσαίου εμπορίου και πλήττοντας ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα.


Είναι η πρώτη φορά μετά το 1908, όταν καθιερώθηκε στην Ελλάδα η αργία της Κυριακής, που τα καταστήματα θα ανοίξουν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Οι λαϊκές τάξεις της Αθήνας, οι οποίες εξαθλιώνονται από τις μνημονιακές πολιτικές, δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Γι’ αυτό και έχουν κάθε λόγο να βρεθούν στο πλευρό των ιδιωτικών υπαλλήλων και των μικρομεσαίων επαγγελματιών που, επίσης, δοκιμάζονται από την κρίση.


Σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών και των εργαζομένων της Αθήνας ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης υποστήριξε την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, συμπλέοντας με το ΕΒΕΑ και τις μνημονιακές πολιτικές τις οποίες αταλάντευτα υπηρετεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)