to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:23 | 12.01.2023

Πολιτική

Ανοιχτή Πόλη: Θεοδωρικάκος και Μπακογιάννης ευθύνονται για την παράνομη συγκρότηση των Επιτροπών στους ΟΤΑ

Ο δήμαρχος Αθηναίων κατηγόρησε την «Ανοιχτή Πόλη» για μικροπολιτική τύφλωση επειδή προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με θέμα την ακύρωση αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο ακυρότητας που ορίζει η απόφαση του ΣτΕ - Ο κ. Μπακογιάννης δεν δικαιούται να κουνάει το δάχτυλο, είναι συνυπεύθυνος για την παραβίαση του Συντάγματος, απαντά η «Ανοιχτή Πόλη».


Με μια αυστηρή ανακοίνωση απαντά η «Ανοιχτή Πόλη» στην ανάρτηση του δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, στην οποία την κατηγορεί για «μικροπολιτική τυφλότητα», με αφορμή την προσφυγή της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατά των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο ακυρότητας που ορίζει η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Επί της ουσίας, ο κ. Μπακογιάννης ζητά την ανοχή στην παρανομία και την παραβίαση του Συντάγματος, προκειμένου δήθεν να εξυπηρετηθούν ζωτικές ανάγκες του Δήμου, ενώ φυσικά θα μπορούσε να έχει παραπέμψει τα θέματα αυτά στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες αποφάσεις με νόμιμο τρόπο. Αντ' αυτού ο δήμαρχος της Αθήνας έχει αναστείλει από την αρχή του χρόνου τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, επικαλούμενος υποτιθέμενη έλλειψη θεμάτων, προκειμένου να μην έρθει αντιμέτωπος με την κριτική και περιμένοντας τον τρόπο που το υπουργείο Εσωτερικών θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ.

Αναλυτικά η ανάρτηση της Ανοιχτής Πόλης

«Θεοδωρικάκος και Μπακογιάννης ευθύνονται για την παράνομη συγκρότηση των Επιτροπών στους ΟΤΑ

Με σημερινή του ανάρτηση, ο κ. Μπακογιάννης χαρακτηρίζει ως πράξη “μικροπολιτικής τύφλωσης” την κατάθεση προσφυγής κατά των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων από την Ανοιχτή Πόλη. Αναφέρει μάλιστα ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύουμε σημαντικές δράσεις, όπως η σίτιση των μαθητών, η αγορά φαρμάκων για τα αδέσποτα, και άλλα.

Είναι εντυπωσιακή η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο Δήμαρχος την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις Θεοδωρικάκου που τροποποίησαν τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες των Επιτροπών, αλλοιώνοντας τη λαϊκή ετυμηγορία όπως εκφράστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και καταπατώντας το νόμο. Ο κ. Μπακογιάννης, που έρχεται σήμερα να μας κουνήσει το δάχτυλο, είχε συμβάλει το 2019 στην αντισυνταγματική νομοθέτηση που ευθύνεται για τη σημερινή εμπλοκή στη λειτουργία των Επιτροπών, ταυτιζόμενος με το αφήγημα περί κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ που παραπλανητικά χρησιμοποίησε η Κυβέρνηση για να παραβιάσει το Σύνταγμα. Είναι εντυπωσιακό επίσης ότι μας επιπλήττει για “μικροπολιτική” ο Δήμαρχος των 40+ εκατομμυρίων ευρώ απευθείας αναθέσεων, της υποβάθμισης του Δημοτικού και των Κοινοτικών Συμβουλίων, των παρατημένων δημόσιων χώρων και υποδομών, των ταλαιπωρημένων σχολείων και της επικοινωνιακής σπατάλης.

Η απόφαση του ΣτΕ ορίζει ως χρόνο έναρξης των ακυρωτικών αποτελεσμάτων της την 1η Δεκεμβρίου 2022. Ο κ. Μπακογιάννης, αντί να υπερασπίζεται με σθένος την παραβίαση του Συντάγματος, μπορούσε να καταδεχτεί να εισακούσει την πρότασή μας και να παραπέμπει κρίσιμα θέματα στην αποφασιστική αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, μέχρι το Υπουργείο να δεήσει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την εναρμόνιση της λειτουργίας των Επιτροπών με το Σύνταγμα και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντί γι’ αυτό, ο Δήμαρχος έχει προτιμήσει να αναστείλει ουσιαστικά τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, επικαλούμενος μάλιστα έλλειψη θεμάτων (που στη σημερινή ανάρτηση όμως θυμήθηκε) προς συζήτηση!

Η Ανοιχτή Πόλη δεν χρειάζεται να αποδείξει στον κ. Μπακογιάννη τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ζητήματα υποδομών και κοινωνικής πολιτικής, σαν αυτά που αναφέρει η ανάρτησή του. Ο κ. Μπακογιάννης, από την άλλη μεριά, δύσκολα μπορεί να πείσει πια ότι δίνει την παραμικρή αξία στη δημοκρατική εκπροσώπηση των δημοτών και στην εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών οργάνων. Στο χέρι του είναι να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα και να απεμπλέξει τη λειτουργία των Επιτροπών από το αδιέξοδο στο οποίο την ενέπλεξε η κυβερνητική επιθυμία ελέγχου της αυτοδιοίκησης και τα αντισυνταγματικά νομοθετήματα στα οποία συνέβαλε και ο ίδιος.

Ο Δήμαρχος μπορεί πάντα να συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση, ώστε να συζητηθούν και να υπερψηφιστούν όλα τα θέματα που είναι κρίσιμα για τη λειτουργία του Δήμου, και αυτό τον καλούμε να κάνει. Η εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία του ανώτατου αντιπροσωπευτικού οργάνου του Δήμου είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την ανομία, για την οποία ευθύνονται οι κύριοι Μπακογιάννης και Θεοδωρικάκος».

Η ανάρτηση του δημάρχου Αθηναίων:

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)