to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:14 | 18.01.2021

Πολιτική

Ανοιχτή Πόλη: Θέλουμε σχολεία ανοιχτά, αλλά και ασφαλή

Στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων που πραγματοποιήθηκε σήμερα 18/1, η «Ανοιχτή Πόλη» τοποθετήθηκε σε ζητήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Άσυλο Ανιάτων, τους άστεγους, τα απορρίμματα, το σπίτι της ΕΠΟΝ και τους συμβασιούχους της 3Κ


Δημοτικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε σήμερα 18/1 στον δήμο Αθηναίων, όπου η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» έθεσε τα παρακάτω θέματα: 

Σχολεία: «Θέλουμε σχολεία ανοιχτά αλλά και ουσιαστικά ασφαλή»

«Τα σχολεία της πόλης άνοιξαν, χωρίς δυστυχώς να έχει αλλάξει ουσιαστικά κάτι από το Νοέμβριο που έκλεισαν λόγω έξαρσης της πανδημίας. Οι εκπαιδευτικοί γύρισαν στις αίθουσες χωρίς προηγουμένως να έχουν υποβληθεί σε τεστ και η σχετική πλατφόρμα άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση. Δεν πάρθηκαν μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, ενώ πολλά σχολεία εξακολουθούν να εξυπηρετούνται από μία μόνο καθαρίστρια.

Με επανειλημμένες ανακοινώσεις της, η Ανοιχτή Πόλη έχει καλέσει τη Δημοτική Αρχή να εξαντλήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για αραίωση της πυκνότητας των τάξεων και για να εξασφαλίσει τον εβδομαδιαίο επαναλαμβανόμενο έλεγχο όλων των εκπαιδευτικών και δειγματοληπτικά των μαθητών, με rapid-tests. Την έχουμε καλέσει επίσης να διεκδικήσει από την Πολιτεία την απαραίτητη στήριξη για την ανακούφιση των πιο αδύναμων νοικοκυριών: με επαναφορά του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων, με εξασφάλιση δωρεάν ελέγχου covid19 σε περίπτωση κρούσματος σε κάποια τάξη και με παροχή τάμπλετ για τις ανάγκες της τηλε-εκπαίδευσης. Θέλουμε σχολεία ανοιχτά αλλά και ουσιαστικά ασφαλή».

Πανεπιστήμια: «Η ποιοτική αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προϋποθέτει ουσιαστική διαβούλευση»

«Καταθέσαμε ψήφισμα, με το οποίο καλέσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί απέναντι στην εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την απόσυρση του υπό κατάθεση νομοσχεδίου που στόχο έχει την εξασφάλιση πελατείας για την ιδιωτική παιδεία, την υπονόμευση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και την αυταρχική πειθάρχηση της νεολαίας.

Η ποιοτική αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης προϋποθέτει ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας και μέτρα ενίσχυσης της διδακτικής και ερευνητικής διαδικασίας, αντί για  δημιουργία νέων ομάδων καταστολής. Ο Δήμαρχος έκρινε ωστόσο ότι το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πόλης και της απειλής που θέτει ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν αξίζει να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο».

Άστεγοι: «Το κλειστό γυρμναστήριο στο Ρουφ δεν διαθέτει θέρμανση, πέρα από 3-4 μικρά καλοριφέρ» 

«Ζητήσαμε ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η Δημοτική Αρχή για την προστασία των αστέγων απέναντι στην έξαρση της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τον αντιπρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ κ. Σεϊταρίδη και από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, το κλειστό γυμναστήριο στο Ρουφ που υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό δεν διαθέτει θέρμανση, πέρα από 3-4 μικρά οικιακά καλοριφέρ. Σαν αποτέλεσμα, καθώς πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο χώρο, η θερμοκρασία εντός του χώρου δεν διέφερε αυτές τις μέρες από την εξωτερική θερμοκρασία. Καλέσαμε τη Δημοτική Αρχή να παρέμβει για τη βελτίωση της κατάστασης».

Άσυλο Ανιάτων: «Η Ανοιχτή Πόλη στηρίζει το αίτημα των εργζομένων για άμεση παρέμβαση του δήμου»

«Παρά τη σχετική δέσμευση του Δημάρχου, το θέμα του Ασύλου Ανιάτων δεν ήρθε και πάλι για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το πρόσφατο πόρισμα του ορκωτού λογιστή, καθώς και πλήθος καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μαρτυρούν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα Γηροκομείο Νο2, όπου το μέλλον ενός ιστορικού κοινωφελούς ιδρύματος υποσκάπτεται προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων που λυμαίνονται την περιουσία του.

Ο Δήμος Αθηναίων ως εποπτεύουσα αρχή έχει υποχρέωση να εμποδίσει την απαξίωση ακόμα ενός ιδρύματος με σημαντική κοινωνική προσφορά. Η Ανοιχτή Πόλη στηρίζει το αίτημα των εργαζομένων στο Ίδρυμα που ζητούν την άμεση παρέμβαση του Δήμου, με ορισμό προσωρινής διοίκησης που θα αποκαταστήσει την ομαλότητα. Η πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει, το συντομότερο, θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την αποτελεσματική εποπτεία των κοινωφελών ιδρυμάτων και η Δημοτική Αρχή να στηρίξει με κάθε τρόπο το ρόλο του εποπτεύοντος Επιτρόπου, ο οποίος δεν μπορεί να είναι διακοσμητικός».

Απορρίμματα: «Η Δημοτική Αρχή αρκείται στο ρόλο του παθητικού θεατή εξελίξεων»

«Στις καλένδες φαίνεται να παραπέμπεται από τη Δημοτική Αρχή και το θέμα της διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου σχεδιασμού από τον Δήμο Αθηναίων για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού η Περιφέρεια προωθεί σχεδιασμούς που διαιωνίζουν το καρκίνωμα της Φυλής και επιλέγουν τη μη λύση της καύσης, αντί να προσανατολιστεί στο κλείσιμο της εγκατάστασης και τη δρομολόγηση πολιτικών αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή και στην ανάκτηση.

Η Δημοτική Αρχή δείχνει να αρκείται στο ρόλο του παθητικού θεατή εξελίξεων που θα έχουν καταλυτική επίδραση στην καθημερινότητα των δημοτών. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν επιτυγχάνεται με ευχολόγια, αλλά με ξεκάθαρες επιλογές που εναρμονίζονται με τις σύγχρονες εξελίξεις και διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο».

Σπίτι ΕΠΟΝ: «Η δημοτική αρχή να έρθει σε συνεννόηση με το υπ. Παιδείας για να σωθεί το σπίτι της ΕΠΟΝ»

«Θέσαμε το ζήτημα της εγκατάλειψης στην οποία έχει περιέλθει στο «Σπίτι της ΕΠΟΝ» στους Αμπελόκηπους. Παρά το ότι ήταν εδώ και χρόνια γνωστό ότι το διατηρητέο ιστορικό κτίριο αντιμετώπιζε φθορές που χρειάζονταν άμεσα τεχνικές παρεμβάσεις, οι διοικήσεις του Δήμου παρέμειναν αδρανείς και σήμερα το σπίτι όπου ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων στις 23 Φεβρουαρίου 1943 κινδυνεύει με κατάρρευση. Για την Ανοιχτή Πόλη, το «Σπίτι της ΕΠΟΝ» όχι απλά πρέπει να σωθεί, αλλά και να διαμορφωθεί σε μνημείο της αντίστασης του ελληνικού λαού στο φασισμό, με αντίστοιχες χρήσεις κοινωνικού-πολιτιστικού περιεχομένου που θα προσδιοριστούν σε συνεννόηση με την Κοινότητα. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο έχει περιέλθει η κυριότητα, σε αυτήν την κατεύθυνση».

Συμβασιούχοι 3Κ: «Να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους οι συμβασιούχοι»

Επισημάναμε την ανάγκη να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους οι συμβασιούχοι της 3Κ που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λήξη των συμβάσεών τους. Καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών και ο Δήμος έχει ανάγκη την εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)