to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 01.12.2021

Κοινωνία

Ανοιχτή Πόλη: Το ταξί συμμέτοχος στη βιώσιμη αστική κινητικότητα

«Η δουλειά που κάνουν οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές τους επιτρέπει να γνωρίζουν τα θέματα που αντιμετωπίζει η πόλη από πρώτο χέρι. Βιώνουν καθημερινά το καψόνι του κακοσχεδιασμένου Μεγάλου Περιπάτου, την εγκατάλειψη των γειτονιών, την παράδοση του κέντρου στην κυριαρχία της εστίασης και του τουρισμού σε βάρος των κατοίκων», σημείωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Νάσος Ηλιόπουλος


(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Νάσος Ηλιόπουλος είχε τη χαρά να συζητήσει με τους Νικολέτα Βίλλιου , Μάνο Γριζά και Πάρη Ορφανό στην εκπομπή τους “Ταξινόμοι”, στο Joy Radio.

Τα ταξί δεν μπορεί παρά να είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός αξιόπιστου και ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Δεν αποτελούν παρασυγκοινωνιακό μέσο μεταφοράς, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα προσιτό εναλλακτικό μέσο μετακίνησης, με δυνατότητα προσφοράς σημαντικού κοινωνικού έργου.

Η απορρύθμιση του κλάδου αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Ο νόμος 4530/2018, ο οποίος έβαζε κανόνες απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό των εταιρειών ψηφιακής πλατφόρμας, πρακτικά δεν εφαρμόζεται. Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση κινδυνεύει να αποτελέσει κι αυτή, αντί για βήμα προόδου, διαδικασία εξόντωσης των μικρών επαγγελματιών και συγκέντρωσης της δραστηριότητας του κλάδου σε λίγα ευνοούμενα χέρια – σε συνδυασμό και με τον αποκλεισμό των αυτοαπασχολούμενων αυτοκινητιστών από ευνοϊκές ρυθμίσεις, τόσο για τη ρύθμιση των οφειλών που προκλήθηκαν από την πανδημία, όσο και για την πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Η απουσία βασικών υποδομών στις πιάτσες, όπως είναι οι δημόσιες τουαλέτες ή ο φωτισμός που αποτελούν και γενικότερες ανάγκες για την πόλη, υπογραμμίζει το γεγονός ότι η πολιτεία δεν αναγνωρίζει επαρκώς τη θετική συμβολή που μπορεί και πρέπει να έχει το ταξί στην καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Η δουλειά που κάνουν οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές τους επιτρέπει να γνωρίζουν τα θέματα που αντιμετωπίζει η πόλη από πρώτο χέρι. Βιώνουν καθημερινά το καψόνι του κακοσχεδιασμένου Μεγάλου Περιπάτου, την εγκατάλειψη των γειτονιών, την παράδοση του κέντρου στην κυριαρχία της εστίασης και του τουρισμού σε βάρος των κατοίκων. Η δημοτική αρχή μόνο να κερδίσει έχει, ακούγοντας με προσοχή τις παρατηρήσεις και τα αιτήματά τους. Η Ανοιχτή Πόλη θα έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μαζί τους και θα στηρίξει την ουσιαστική συμμετοχή τους σε ένα βιώσιμο σχέδιο που θα αναβαθμίζει την κινητικότητα στην πόλη και θα διασφαλίζει το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπή εργασία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)