to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:59 | 17.10.2013

Κοινωνία

Ανοιχτή Πόλη: Προτάσεις για το Δημοτικό Καταφύγιο Δήμου Αθηναίων

Η ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης


Χάρις στη δωρεά της κας Ανδρέου - Wynne ο δήμος Αθηναίων απέκτησε Δημοτικό Καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα σε έκταση 5.162 τ.μ. στα Μέγαρα. Για την Ανοιχτή Πόλη, που είχε θέσει ήδη από την περίοδο της δημοτικής αρχής Κακλαμάνη σε κριτική το σχετικό πρόγραμμα του δήμου, με έμφαση στο υπέρογκο κόστος του και στην ελλιπή φροντίδα των ζώων, η δωρεά αποτελούσε θετική εξέλιξη. Γιατί όσον αφορά ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος - δηλαδή το θέμα του Καταφυγίου - αυτό λύθηκε θετικά για τα ζώα και με πολύ χαμηλό κόστος.

Η δωρεά έγινε τον Δεκέμβριο του 2012. Μέχρι τις 13/6 που υπογράφηκε η σύμβαση με την Κοιν.Σ.Επ. ΕΚΑΤΗ το καταφύγιο λειτουργούσε με φροντίδα και έξοδα της δωρήτριας κας Wynne. Αλλά και μετά την υπογραφή της σύμβασης η Κοιν.Σ.Επ. δεν εμφανίστηκε για 3 μήνες, με αποτέλεσμα να αρχίσει η κατάρρευση του Καταφυγίου : 5 ζώα νεκρά, απλήρωτοι εργαζόμενοι, απουσία προσωπικού και αφύλακτος χώρος, διάρρηξη στο χώρο, πρόβλημα πόσιμου καθαρού νερού, ελλιπής σίτιση και φροντίδα για τα ζώα, προβλήματα στους εμβολιασμούς και την αποπαρασίτωση κ.λπ., κ.λπ. Η κα Wynne και φιλόζωοι πολίτες προσπάθησαν να καλύψουν, τα κενά το καλοκαίρι, με προσωπική εργασία και οικονομική στήριξη, αλλά αυτό δεν σήμαινε πλήρη λειτουργία του Καταφυγίου. Μπροστά σ’ αυτή την εγκατάλειψη από τον δήμο και την «ΕΚΑΤΗ» η δωρήτρια έχει κάθε λόγο να ζητά ανάκληση της δωρεάς. Οι απαντήσεις που δίδονται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Αντωνόπουλο έχουν σκοπό να δικαιολογήσουν τα κακώς κείμενα και όχι να βρεθούν άμεσες λύσεις και πρόγραμμα σταδιακής επίλυσης όλων των ανοιχτών θεμάτων που αφορούν στη νομιμότητα και την επάρκεια του Καταφυγίου.

Η Ανοιχτή Πόλη σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση θέτει τις παρακάτω προϋποθέσεις :

1. Να επαναπροσληφθεί ο έμπειρος φύλακας των ζώων γιατί οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που προσέλαβε (;) τελικά η ΕΚΑΤΗ είναι απολύτως ανειδίκευτοι.

2. Να υπάρχει νυχτερινή βάρδια.

3. Να δίδεται στα ζώα καθαρό πόσιμο νερό, επαρκής και καλής ποιότητας τροφή.

4. Να μην υπάρχει κανένα ζώο εκτός στεγασμένου χώρου.

5. Να επανεξεταστεί το θέμα του φορέα λειτουργίας του Καταφυγίου και να διακοπεί η σύμβαση με τη συγκεκριμένη Κοιν.Σ.Επ., η οποία, όχι μόνο δεν είχε καμία εμπειρία και κανένα τυπικό ή ουσιαστικό προσόν στο αντικείμενο που ανέλαβε, αλλά ήταν επί 3 μήνες απούσα. Μπορεί τη διαχείριση να αναλάβουν φιλοζωικά σωματεία (άρθρο 9 και 1 ΦΕΚ 15/2-2-2012).

6. Το σημαντικότερό, όμως, είναι να επικοινωνήσει ο δήμος με τη δωρήτρια, σεβόμενος την προσφορά και το φιλοζωικό της έργο και να πείσει τόσο την ίδια όσο και τους φιλόζωους που εργάζονται στο καταφύγιο ότι ενδιαφέρεται ειλικρινά να λυθούν τα προβλήματα.

7. Σχετικά με τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, με βάση και το ενημερωτικό σημείωμα, που έθεσε υπ’ όψιν της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αδέσποτων Ζώων η προϊστάμενη του Τμήματος Αστικής Πανίδας, τίθενται τα παρακάτω θέματα.

  • Ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε ο δήμος Αθηναίων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τροποποίηση του ΠΔ 463/1978 ώστε να επιτρέπεται στα ζώα να διαβιούν ομαδικά και όχι καθένα χωριστά σε ατομικό χώρο.

  • Αυτή τη στιγμή το Καταφύγιο λειτουργεί χωρίς άδεια γιατί, από τη μια, η κα Wynne έχει ανακαλέσει την άδεια που είχε και, από την άλλη, απαιτείται στις περιπτώσεις μεταβίβασης/ μεταφοράς κ.λπ. άδεια ίδρυσης (αρ. 9 Ν604/77), δηλαδή νέα άδεια.

Πρέπει, επομένως, να τακτοποιηθούν οι υφιστάμενες πολεοδομικές αυθαιρεσίες (το υπηρεσιακό σημείωμα αναφέρει τον περί αυθαιρέτων Ν4014/2011) και, ενδεχομένως, ως προς αυτό μπορεί να διευκολύνει και ο ισχύων σήμερα νόμος περί ρύθμισης αυθαιρέτων (Ν4178/2013).

  • Η προμελέτη που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Κτηριακών Έργων του Δήμου Αθηναίων και προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία κτηνιατρικής κλινικής και καταφυγίου αδέσποτων ζώων έχει προϋπολογισμό 370.000 € + ΦΠΑ. Μια τέτοια μελέτη θα μπορούσε να υλοποιηθεί σταδιακά ή /και να μην εφαρμοστεί εξ’ ολοκλήρου, παρά στο βαθμό που κρίνεται αναγκαίο από πλευράς νομιμότητας και καλής διαμονής των ζώων. Η δωρήτρια έχει προτείνει εξαιρετικά οικονομικές λύσεις (π.χ. κόστος 800€ για το θέμα του βόθρου έναντι 30.000€ της υπηρεσίας για βιολογικό καθαρισμό). Να επισημάνουμε ότι τα ζώα διαβιούν πολύ καλά, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα φροντίζουν έμπειρα άτομα.

Σχετικά με το θέμα κτηνιατρικής φροντίδας, σύμφωνα με την υπηρεσία προβλέπεται, μέχρι την ίδρυση κτηνιατρικής κλινικής, η διαμόρφωση και λειτουργία ιατρείου αδέσποτων ζώων. Αυτό μπορεί να γίνει σε υπάρχοντα χώρο, εφ’ όσον φυσικά πειστεί η δωρήτρια να μην προβεί σε ανάκληση της δωρεάς, έχοντας, δικαιολογημένα, χάσει κάθε εμπιστοσύνη στη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο δήμος Αθηναίων το θέμα.

  • Είχαμε προτείνει στον αρμόδιο αντιδήμαρχο από τις αρχές Σεπτεμβρίου την εξέταση υποβολής αιτήματος χορηγίας στο Ίδρυμα Νιάρχου, το οποίο ήδη έχει συνδράμει το Καταφύγιο και το οποίο προβαίνει σε σημαντικές δωρεές, που αφορούν θέματα ουσίας και όχι προβολής (π.χ. παιδικές χαρές δήμου Αθηναίων, σίτιση παιδιών στα σχολεία, επιστημονικές έρευνες, Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή στον Ιππόδρομο).

Η Ανοιχτή Πόλη είναι διατεθειμένη να συμβάλλει ώστε το καταφύγιο να παραμείνει στο δήμο. Αποτελεί μέγιστη ανευθυνότητα να υπάρχει μια τόσο ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και αυτή να χαθεί από ασύγγνωστη αμέλεια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)