to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:43 | 02.03.2021

Κοινωνία

Ανοιχτή Πόλη: Οι πρόσφυγες έκθετοι στην ανυπαρξία σχεδιασμού και ενταξιακής πολιτικής

«Η Ανοιχτή Πόλη μαζί και με άλλες δημοτικές παρατάξεις επανειλημμένα έχει καλέσει τη Δημοτική Αρχή (...) να διεκδικήσει στήριξη από την πολιτεία, για τη στέγαση των αναγνωρισμένων προσφύγων που απομακρύνονται μαζικά από τις δομές φιλοξενίας, με την αξιοποίηση του στεγαστικού δυναμικού και των κλειστών ξενοδοχείων της πόλης, για την κάλυψη των βασικών ενταξιακών αναγκών τους»


Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης:

Η αδιαφορία για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των προσφύγων, οι δυσλειτουργίες των προγραμμάτων φιλοξενίας και η ανυπαρξία ενός σοβαρού σχεδιασμού ένταξης από το αρμόδιο Υπουργείο, οδηγούν στα γνωστά αποτελέσματα. Άνθρωποι, πρόσφυγες κυρίως γυναίκες και παιδιά, ωθούνται καθημερινά από τις Αρχές προς τις γνωστές γειτονιές, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα σε αυτές, και στη συνέχεια με καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους απομακρύνονται και από εκεί προς αδιευκρίνιστο προορισμό.

Η Ανοιχτή Πόλη μαζί και με  άλλες δημοτικές παρατάξεις επανειλημμένα έχει καλέσει τη Δημοτική Αρχή να ενεργήσει σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να διεκδικήσει στήριξη από την πολιτεία, για τη στέγαση των αναγνωρισμένων προσφύγων που απομακρύνονται μαζικά από τις δομές φιλοξενίας, με την αξιοποίηση του στεγαστικού δυναμικού και των κλειστών ξενοδοχείων της πόλης, για  την κάλυψη των βασικών  ενταξιακών αναγκών τους.

Η Δημοτική Αρχή της Αθήνας, από τη μεριά της, ξηλώνει παγκάκια και περηφανεύεται για εκκενώσεις χώρων από πρόσφυγες. Όμως κωφεύει κυριολεκτικά στις εκκλήσεις Συλλογικοτήτων και Κινήσεων κατοίκων που  εκφράστηκαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να δοθεί λύση και να σταματήσει αυτή η τιμωρητική  πολιτική προς τους πρόσφυγες αλλά και τους κατοίκους.

Μπροστά στην εκ νέου επιδείνωση της κατάστασης, οι εκπρόσωποι της Ανοιχτής Πόλης ζήτησαν ήδη την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει τώρα να έρθει σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο, για να εξασφαλίσει άμεση λύση στο θέμα της στέγασης, καθώς και την υποστήριξη ενταξιακών προγραμμάτων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ωφελούμενων.

Η Ανοιχτή Πόλη για μια ακόμα φορά κάνει έκκληση τόσο για το σεβασμό της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης, όσο και για το σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων, οι οποίοι είναι έκθετοι  στην υγειονομική απειλή των ημερών, στα πρόστιμα, αλλά κυρίως σε επιτήδειους εκμεταλλευτές της κατάστασής τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)