to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:26 | 14.12.2020

Κοινωνία

Ανοιχτή Πόλη: Οι δημότες χρειάζονται πολιτικές στήριξης, όχι εισπρακτικό σαφάρι

«Η μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων του Δήμου Αθηναίων για την πληρωμή κλήσεων που χρονολογούνται πλέον των τριών ετών, θέτει θέμα χρηστής διοίκησης για τον Δήμο Αθηναίων»


Στην 31η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε τα παρακάτω ζητήματα εκτός ημερήσιας διάταξης:

Σε μια περίοδο που οι δημότες αγγίζουν τα όρια των οικονομικών και άλλων αντοχών τους, ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να προσφέρει βιώσιμες διεξόδους στα προβλήματά τους, αντί να μεταφέρει στις πλάτες τους δικές του δυσλειτουργίες. Η μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων του Δήμου Αθηναίων για την πληρωμή κλήσεων που χρονολογούνται πλέον των τριών ετών, θέτει θέμα χρηστής διοίκησης για τον Δήμο Αθηναίων. Η Ανοιχτή Πόλη κάλεσε τη δημοτική αρχή να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει τη διαγραφή προστίμων που δεν έχουν βεβαιωθεί εντός τριετίας, όπως άλλωστε επιτάσσουν υφιστάμενες δικαστικές αποφάσεις. Οι δημότες πρέπει να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της κλήσης και η οφειλή να διαγράφεται σε περιπτώσεις ασυμφωνίας του με τα πραγματικά στοιχεία του οχήματος, όπως καταγγέλλεται ότι ισχύει σε πολλές περιπτώσεις. Για όσες οφειλές δεν διαγραφούν προτείναμε το γενναίο κούρεμά τους (της τάξης του 50%) και την αποπληρωμή τους με ένα σχήμα άτοκων δόσεων.

Τα έντονα προβλήματα που δημιούργησε η σημερινή βροχόπτωση υπογραμμίζουν τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παρεμβάσεις που αφορούν τη διευθέτηση των όμβριων υδάτων, καθώς και τον αδικαιολόγητα οπισθοβαρή σχεδιασμό της δημοτικής αρχής που μεταφέρει τον κύριο όγκο των δαπανών σε επόμενα έτη. Η Ανοιχτή Πόλη κάλεσε τη δημοτική αρχή να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες της πόλης και να επισπεύσει τις σχετικές παρεμβάσεις και εργολαβίες που αφορούν τους αγωγούς και τον καθαρισμό των φρεατίων.

Την ώρα που η δημοτική αρχή αποφασίζει δαπάνες για καινούργια στολίδια και για πυροτεχνήματα που θα φωταγωγήσουν την έρημη Αθήνα του lockdown, τα σχολεία της πόλης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα, καθώς πολλά παιδιά καταδικάζονται να μένουν εκτός τηλε-εκπαίδευσης, επειδή δεν έχουν πρόσβαση στον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό. Η Ανοιχτή Πόλη κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων Δήμων της χώρας που ενεργοποιήθηκαν για την εξασφάλιση της δυνατότητας της τηλε-εκπαίδευσης για τους λιγότερο προνομιούχους μαθητές και μαθήτριες, μέσα από την παροχή τάμπλετ. Καλέσαμε επίσης για μια ακόμα φορά τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει από το αρμόδιο Υπουργείο τη συνέχιση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, μιας παροχής που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική για πολλά σπίτια.

Η παραπομπή από τον κ. Μπακογιάννη τέτοιων ζητημάτων, κρίσιμων για την καθημερινότητα των δημοτών, στις αρμοδιότητες της κεντρικής διοίκησης διαψεύδει την προεκλογική ρητορική του Δημάρχου που καταδίκαζε το πατροπαράδοτο “κρυφτούλι” ευθυνών. Για την Ανοιχτή Πόλη, τα προβλήματα των ανθρώπων της πόλης είναι προβλήματα του Δήμου.

Την ώρα που επιχειρήσεις της πόλης δοκιμάζονται, με την πανδημία να τους στερεί τη δυνατότητα κανονικής λειτουργίας, αυτές εξακολουθούν να φορτώνονται με ογκώδη δημοτικά τέλη, όπως δείχνουν για παράδειγμα οι περιπτώσεις κινηματογραφικών αιθουσών σαν τις Στέλλα, Άστορ και Ααβόρα. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει για τον αριθμό των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη λόγω των έκτακτων μέτρων της πανδημίας, καθώς και για τον αριθμό εκείνων που έχουν γίνει δεκτά.

Η πανδημία δεν επιτρέπεται να αποτελέσει αφορμή για εκπτώσεις στη δημοκρατική λειτουργία των οργάνων και των φορέων του Δήμου Αθηναίων. Οι συνεδριάσεις πρέπει να κάνουν χρήση των τεχνολογιών τηλεδιάσκεψης, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή διαλόγου, και τα Κοινοτικά Συμβούλια να προγραμματίσουν ειδικές ανοιχτές συνεδριάσεις για την καταγραφή και αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)