to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:35 | 02.06.2021

Κοινωνία

Ανοιχτή Πόλη: Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί δεν είναι περιττή πολυτέλεια, πρόσκομμα ή συντεχνιακή παραχώρηση

«Είναι να αναρωτιέται κανείς πώς μια δημοτική αρχή με τόσο ισχυρά ερείσματα στην κυβέρνηση που αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο κατά πώς τη βολεύει, δεν μπορεί να εξασφαλίσει από την ΚΤΥΠ τα οικόπεδα εκείνα που θα έδιναν λύση στο πρόβλημα της δίχρονης προσχολικής αγωγής στον Δήμο της Αθήνας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πόλη


Η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την κατάργηση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών στο σχεδιασμό του δημόσιου χώρου. Αναλυτικά, η ανακοίνωση: 

Το νέο πλαίσιο διενέργειας των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που ορίστηκε με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 19 Μαΐου εισάγει δύο σημαντικές εξαιρέσεις που δεν υπήρχανστο μέχρι πρότινος ισχύον πλαίσιο. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας αρχιτεκτονικού διαγωνισμού:

όλα τα τεχνικά έργα και οι μελέτες που χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ, και

ειδικότερα, οι διαμορφώσεις – αναπλάσεις και ο σχεδιασμός αστικού εξοπλισμού όλων των κοινόχρηστων χώρων, αν οι μελέτες “εκπονούνται από τεχνικές υπηρεσίες δημόσιας αρχής, φέρουν υπογραφή αρχιτέκτονα και έχει γνωμοδοτήσει επ’ αυτών το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής”.

Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί δεν είναι περιττή πολυτέλεια, πρόσκομμα ή συντεχνιακή παραχώρηση, αλλά μηχανισμός διασφάλισης της καλύτερης δυνατής επίλυσης των περίπλοκων ζητημάτων που θέτουν τα σημαντικά τεχνικά έργα δημόσιου ενδιαφέροντος, ιδίως μάλιστα όταν αυτά αφορούν τον σχεδιασμό κοινόχρηστων χώρων. Με τις παραπάνω εξαιρέσεις, η υπουργική απόφαση ακυρώνει το πλαίσιο που υποτίθεται ότι ρυθμίζει, αφενός χαμηλώνοντας τον πήχη αναφορικά με την ποιότητα του παραγόμενου δημόσιου χώρου, και αφετέρου περιορίζοντας κι άλλο τους μηχανισμούς κοινωνικού ελέγχου και δημοκρατικής λογοδοσίας.

Επιπλέον, νομιμοποιεί εκ των υστέρων μια προσφιλή τακτική της δημοτικής αρχής της Αθήνας που έχει επανειλημμένα βρεθεί στο στόχαστρο της δημόσιας κριτικής: το σχεδιασμό μιας σειράς παρεμβάσεων σε σημαντικούς δημόσιους χώρους της πόλης σε συνεργασία με συγκεκριμένες εταιρείες και μελετητικά γραφεία, χωρίς διαγωνισμούς, χωρίς διαβούλευση και με αιφνιδιασμό, όχι μόνο του δημοτικού συμβουλίου, αλλά συχνά και των ίδιων των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων. Τώρα πια, ο κ. Μπακογιάννης έχει λυμένα τα χέρια για να προχωρήσει με τις αναθέσεις των εργολαβιών για τις υποτιθέμενες αναπλάσεις του Στρέφη, του Φιλοπάππου, της Ακαδημίας Πλάτωνος και του ίδιου του κέντρου της Αθήνας. Ένας πραγματικός doer!

Είναι να αναρωτιέται κανείς πώς μια δημοτική αρχή με τόσο ισχυρά ερείσματα στην κυβέρνηση που αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο κατά πώς τη βολεύει, δεν μπορεί να εξασφαλίσει από την ΚΤΥΠ τα οικόπεδα εκείνα που θα έδιναν λύση στο πρόβλημα της δίχρονης προσχολικής αγωγής στον Δήμο της Αθήνας. Καθείς με τις προτεραιότητές του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)