to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:16 | 22.02.2013

Πολιτική

Ανοιχτή Πόλη: Ο δήμος να πρωτοστατεί στη μάχη κατά της φτώχειας

Τοποθέτηση της Ανοιχτής Πόλης για το θέμα της συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με Μη-Κυβερνητικές Εταιρίες, σχετικά με τη λειτουργία «Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας».


Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί πρώτιστο πολιτικό ζήτημα την αντιμετώπιση της φτώχειας, η οποία αυξάνεται δραματικά, λόγω της εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής. Άλλωστε, η κυριότερη δραστηριότητα της παράταξης, το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι η στήριξη των διάφορων πρωτοβουλιών και δομών αλληλεγγύης στις γειτονιές της Αθήνας, καθώς και η ίδρυση νέων, όπου υπάρχει ανάγκη. 

Θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας θα έπρεπε να είναι βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή δεν έχει δείξει να ανταποκρίνεται σ’ αυτό το καθήκον μέχρι στιγμής, τουλάχιστον όχι στο βαθμό και με τον τρόπο που θα άρμοζε σε ένα δήμο, με ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα της φτώχειας. Παρά το θετικό προφίλ της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το γεγονός ότι, οι υποδομές του δήμου που ασχολούνται με τις κοινωνικές ομάδες της ακραίας φτώχειας, όπως ο ΚΥΑΔΑ, απαξιώνονται συστηματικά και αφήνονται στο περιθώριο ενός δευτερεύοντα ρόλου. Θα έπρεπε λοιπόν, ο δήμος να πρωτοστατεί στη μάχη κατά της φτώχειας, αξιοποιώντας καταρχήν τα δικά του εργαλεία, αντί να αφήνει ένα τόσο κρίσιμο θέμα στην ευχέρεια διάφορων φορέων, είτε καλοπροαίρετων, είτε κακοπροαίρετων. 

Τα παραπάνω επαληθεύονται και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πρόκειται για μία συνεργασία, στην οποία ο ΚΥΑΔΑ μένει απέξω, τη  στιγμή που θα μπορούσε να απορροφήσει σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της φτώχειας, δημιουργώντας, μάλιστα, θέσεις εργασίας. Επίσης, τα οικονομικά στοιχεία και τα παραστατικά που συνοδεύουν την εισήγηση της δημοτικής αρχής έχουν εμφανή κενά. Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της φτώχειας με κάθε τρόπο, αλλά δεν μπορούμε να μη ασκήσουμε κριτική στη «χαλαρή» και αποσπασματική αντιμετώπιση του θέματος από τη μεριά της δημοτικής αρχής. Γι’ αυτούς τους λόγους, απέχουμε από την ψηφοφορία για το συγκεκριμένο θέμα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)