to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:05 | 17.10.2022

Κοινωνία

Ανοιχτή Πόλη: «Να τοποθετηθεί η δημοτική αρχή απέναντι στην έξαρση της καταστολής στην Αθήνα»

«Η δημοτική αρχή κλείνει τα μάτια απέναντι στην αστυνομική βία που ζούνε σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι του κέντρου», τονίζει η Ανοιχτή Πόλη μετά τη λήξη του δημοτικού συμβουλίου, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να καταδικάσει «κινητοποιήσεις που διεκδικούν το δικαίωμα στη γειτονιά τους».


Στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Κ. Μπακογιάννης είχε καλέσει την αντιπολίτευση να καταδικάσει τη βία, προσπαθώντας να υποστηρίξει ότι βία ασκείται από τους δημότες.

Λίγες ημέρες αργότερα, αστυνομικοί που εκτελούσαν περιπολίες στο λόφο του Στρέφη, τρομοκρατώντας με περισσή προκλητικότητα όσους περίοικους έκαναν χρήση του χώρου για την αναψυχή τους, ξυλοκόπησαν και ακολούθως συνέλαβαν άντρα που βρισκόταν με τα παιδιά του στο ανοιχτό γήπεδο του μπάσκετ.

Από τη μεριά της η Ανοιχτή Πόλη επανέλαβε τη θέση της πως οι κινητοποιήσεις αποτελούνται από πολίτες που ασκούν το νόμιμο δικαίωμα της διαμαρτυρίας απέναντι στις ενέργειες της δημοτικής αρχής του στο λόφο του Στρέφη και στα Εξάρχεια, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στον δήμο για το γεγονός πως δεν έχει κάνει οποιαδήποτε κίνηση ώστε τέτοια γεγονότα να μην επαναληφθούν.

Η Ανοιχτή Πόλη σχολίασε σχετικά:

«Η δημοτική αρχή, όπως και σε μια σειρά από άλλα ανάλογα περιστατικά κακοποίησης δικηγόρων, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών από αστυνομικές δυνάμεις, επέλεξε να σιωπήσει απέναντι στην αυθαίρετη προσβολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων ανθρώπων που απλά κάνουν χρήση των ελεύθερων χώρων της γειτονιάς τους. Τη σιωπή επέλεξε και στο πρόσφατο συμβάν στο Α.Τ. Ομόνοιας, που πιστοποιεί την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά πολλών ανδρών της Αστυνομίας, τόσο μέσα στα τμήματά τους όσο και στους δρόμους της πόλης.

Η δημοτική αρχή κλείνει τα μάτια απέναντι στην αστυνομική βία που ζούνε σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι του κέντρου και μας ζητά να καταδικάσουμε κινητοποιήσεις με τις οποίες διεκδικούν το δικαίωμα στη γειτονιά τους. Στην πραγματικότητα, η στάση του Δημάρχου διευκολύνει ακόμα περισσότερο την αυθαίρετη λειτουργία της αστυνομίας. Το κάλεσμά του για καταδίκη της βίας είναι επιλεκτικό, στενά επικοινωνιακής χρήσης και ως τέτοιο αναξιόπιστο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)