to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 23.07.2022

Πολιτισμός

Ανοιχτή Πόλη: Να σταματήσει η απαξίωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αθήνας

Μετά την κατάρρευση της οροφής του ιστορικού κτιρίου του Ελληνικού Ωδείου στην Φειδίου 3, η «Ανοιχτή Πόλη» καταγγέλλει την εγκατάλειψη της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και καλεί τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της


Η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» έβγαλε ανακοίνωση για την κατάρρευση της οροφής του ιστορικού κτιρίου του Ελληνικού Ωδείου στην οδό Φειδίου.

Στην ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πόλη στηλιτεύει την απαράδεκτη εγκατάλειψη του κτιρίου, αλλά και ευρύτερα «την κοντόθωρη πολιτική των διοικούντων που μετρά την ανάπτυξη της πόλης με ξενοδοχεία και τον δημόσιο χώρο με τραπεζοκαθίσματα» και καλεί τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας.

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη Πέμπτη κατέρρευσε μέρος του ιστορικού κτιρίου του Ελληνικού Ωδείου στον αριθμό 3 της Φειδείου, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές και ο κινηματογράφος Ιντεάλ.

Το κτίριο, το οποίο ανήκει στον ΕΦΚΑ και είχε παραχωρηθεί η χρήση του στο υπουργείο Πολιτισμού, βρίσκεται σε «εξαιρετικά κακή κατάσταση διατήρησης» καθώς έχει εγκαταλειφθεί και είναι χωρίς συντήρηση και χρήση για περισσότερα από 50 χρόνια. Μετά το συμβάν, το Υπουργείο Πολιτισμού έβγαλε ανακοίνωση όπου δήλωσε ότι αναλαμβάνει την αποκατάστασή του. 

Όλη η ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»

Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα όταν την περασμένη Πέμπτη κατέρρευσε η οροφή του ιστορικού κτιρίου του Ελληνικού Ωδείου στην οδό Φειδίου. Το κτίριο ανήκει στον ΕΦΚΑ και έχει παραχωρηθεί προς χρήση στο Υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για μοναδικής αξίας τοπόσημο, το οποίο συνδέεται με σημαντικές σελίδες της πολιτιστικής ιστορίας της πόλης. Η μοίρα του, όπως και τόσων άλλων κοσμημάτων της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αθήνας, υπήρξε η χρόνια εγκατάλειψη. Δήμος και κυβέρνηση, γνωρίζοντας τις εκκρεμότητες αποκατάστασης και τα συνακόλουθα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας, περίμεναν απλά να αρχίσουν κάποια στιγμή να πέφτουν οι τοίχοι του κτίσματος.

Η απαράδεκτη εγκατάλειψη την οποία υπέστη το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου δεν είναι παρά σύμπτωμα της κοντόθωρης πολιτικής των διοικούντων που μετρά την ανάπτυξη της πόλης με ξενοδοχεία και τον δημόσιο χώρο με τραπεζοκαθίσματα. Η δημοτική αρχή οφείλει να αναλάβει το μέρος της ευθύνης της για τη διάσωση και αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου, και να ανταποκριθεί στην ανάγκη των δημοτών για βιώσιμη και ασφαλή καθημερινότητα, σε μια πόλη που σέβεται την ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)