to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 30.03.2022

Πολιτισμός

Ανοιχτή Πόλη: Να μην παραδοθεί το αναψυκτήριο του Λουμπαρδιάρη στην αβεβαιότητα

«Αν η δημοτική αρχή επιθυμεί συναίνεση στους σχεδιασμούς της για το χώρο του Λουμπαρδιάρη θα πρέπει να δώσει πολύ συγκεκριμένες εγγυήσεις για το πώς πρόκειται να αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός με τρόπο που αφενός να σέβεται τον προστατευόμενο - μνημειακό χαρακτήρα του και αφετέρου να έχει οικονομικό νόημα βάσει του συμφωνημένου μισθώματος»


Όπως αναφέρει η δημοτική κίνηση ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ:

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήθηκε η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), για την εκμίσθωση του τουριστικού περιπτέρου Λουμπαρδιάρη στον λόφο Φιλοπάππου.

Παρά το γεγονός ότι η παραχώρηση του σημαντικού αυτού ακινήτου στον Δήμο Αθηναίων είναι μια καταρχήν θετική εξέλιξη, η Ανοιχτή Πόλη καταψήφισε τη σύμβαση για τους παρακάτω λόγους:

Η δημοτική αρχή έκρινε περιττό να συμπεριλάβει στην εισήγησή της το τοπογραφικό διάγραμμα που ρητά επισυνάπτεται στη σύμβαση, και το οποίο περιγράφει με ακρίβεια το προς εκμίσθωση ακίνητο. Πρόκειται για παράλειψη ουσιαστική, αφού το αναψυκτήριο έχει εμβαδόν περί τα 200 τ.μ. (μαζί με τους ημιυπαίθριους χώρους), όμως η έκταση του προς εκμίσθωση ακινήτου, βάσει της οποίας υπολογίζεται το μίσθωμα, υπερβαίνει τα 1000 τ.μ.! Παραμένει έτσι ασαφές τι περιλαμβάνει αυτή η έκταση, και πώς θα την εκμεταλλευτεί ο Δήμος, από την στιγμή μάλιστα που το αναψυκτήριο είναι μέρος ενός μνημειακού συνόλου που περιλαμβάνει και τα λιθόστρωτα και τις φυτεύσεις του περιβάλλοντος χώρου.

Η δημοτική αρχή, για μια ακόμη φορά, κινείται έξω από το πλαίσιο όποιας δομημένης διαβούλευσης. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η αστική εταιρεία για την προστασία και ανάδειξη του έργου του Πικιώνη, όσο και το Δ.Σ. της Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο ΑΕ, η οποία και έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση, ανάδειξη και αξιοποίηση του λόφου Φιλοπάππου, πληροφορήθηκαν για την κίνηση αυτή του Δήμου από τα δημοσιεύματα του τύπου.

Στη σύμβαση γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενες “νομιμοποιήσεις” των αυθαιρεσιών του προηγούμενου ενοικιαστή. Δεν είναι σαφές αν αυτές αφορούν και την καταπατημένη έκταση στη βορεινή πλευρά ενώ, σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια διαδικασία δεν συνάδει με τον προστατευόμενο-μνημειακό χαρακτήρα του χώρου.

Όπως και στην προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟΑ για τον λόφο Φιλοπάππου, έτσι και σε αυτή την περίπτωση η Ανοιχτή Πόλη διατυπώνει την ανησυχία της για την αποσπασματική προσέγγιση στο εμβληματικό για την Αθήνα του έργου του Πικιώνη. Μέλημά μας είναι να αναδειχθεί ως μνημείο υψηλής αρχιτεκτονικής, αισθητικής και ιστορικής αξίας, γι αυτό θα επιδιώξουμε την ενιαία αντιμετώπιση με σεβασμό στο σύνολο των παρεμβάσεων Πικιώνη.

Η πλημμελής μέχρι τώρα ενημέρωση τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και των βασικών ενδιαφερόμενων για τον χώρο και το μέλλον του δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη ότι οι δημόσιες δεσμεύσεις του δημάρχου για “ευρεία διαβούλευση” θα τηρηθούν.

Αν η δημοτική αρχή επιθυμεί συναίνεση στους σχεδιασμούς της για το χώρο του Λουμπαρδιάρη θα πρέπει να δώσει πολύ συγκεκριμένες εγγυήσεις για το πώς πρόκειται να αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός με τρόπο που αφενός να σέβεται τον προστατευόμενο - μνημειακό χαρακτήρα του και αφετέρου να έχει οικονομικό νόημα βάσει του συμφωνημένου μισθώματος.

Οι κάτοικοι και οι φορείς τους δεν είναι πρόθυμοι να παραδώσουν έναν χώρο που τους είναι πολύτιμος σε ένα αβέβαιο μέλλον.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)