to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:57 | 02.08.2022

Κοινωνία

Ανοιχτή Πόλη: ΜΑΤ αντί για διαβούλευση από τη δημοτική αρχή στο λόφο του Στρέφη

Μηχανικοί της εταιρείας ΑΚΤΩΡ, εκπρόσωποι της επενδυτικής εταιρείας Prodea και τα αναγκαία... ΜΑΤ κατέκλυσαν σήμερα τον λόφο του Στρέφη προαναγγέλοντας την έναρξη των εργασιών της ανάπλασης. Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης: Θα είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούν σε μια διαχείριση που αντιμετωπίζει την παρουσία τους ως πρόβλημα


Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που συνήθως επιλέγει η κάθε λογής εξουσία για παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να ξεσηκώσουν αντιδράσεις από τα κάτω.

Έτσι, σήμερα το πρωί οι κάτοικοι των Εξαρχείων βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ στον λόφο του Στρέφη, αλλά και μηχανικούς, πιθανώς της εταιρείας ΑΚΤΩΡ, και εκπροσώπους της επενδυτικής Prodea, που βρίσκονται από το πρωί εκεί προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία του χώρου, μιας και μέσα στον μήνα σχεδιάζεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στον λόφο.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ανοιχτής Πόλης, που στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη γενικότερη πολιτική της δημοτικής αρχής να αναθέτει τον σχεδιασμό του δημόσιου χώρου σε ιδιώτες χορηγούς/δωρητές, χωρίς να προχωρά στην αναγκαία διαβούλευση με τους κατοίκους και να υπολογίζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Κι αυτό με την απαραίτητη εσάνς... αστυνομοκρατίας, δείγματα της οποίας ήδη ζήσαμε στην Αθήνα της προηγούμενες μέρες, φτάνοντας μέχρι και στην απαγόρευση συγκεντρώσεων. 

Η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης

«Η ανάθεση των παρεμβάσεων στο λόφο του Στρέφη στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Prodea εφαρμόζει τη γενικότερη πολιτική της δημοτικής αρχής να αναθέτει το σχεδιασμό του δημόσιου χώρου σε ιδιώτες χορηγούς/δωρητές, εκχωρώντας σε αυτούς βασικές αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και παρακάμπτοντας τη διαβούλευση με τους δημότες.

Ο κ. Μπακογιάννης δεν πρωτοτύπησε, αφού περίμενε το κατακαλόκαιρο για να εφαρμόσει την απόφασή του να παραχωρήσει προς «υιοθεσία» από το ιδιωτικό συμφέρον έναν πολύτιμο χώρο πρασίνου και αναψυχής της πόλης. Δεν έχει υπολογίσει όμως ότι ο λόφος του Στρέφη έχει ήδη υιοθετηθεί από τους κατοίκους της περιοχής που χρόνια τώρα τον φροντίζουν και τον κρατάν ζωντανό, παρά την εγκατάλειψή του από τις αρμόδιες αρχές.

Συνεχίζοντας μάλιστα τη συνεργασία του με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – δείγματα της οποίας ζήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες σε μια Αθήνα άγριας καταστολής, ακόμα και απαγόρευσης συγκεντρώσεων – ο κ. Μπακογιάννης ξεκίνησε σήμερα 2 Αυγούστου να εφαρμόζει το σχέδιό του επιβεβαιώνοντας τους φόβους των κατοίκων για όσα αυτό επιφυλάσσει: αποκλείοντας με αστυνομικές δυνάμεις το χώρο από τους κατοίκους, για το καλό των οποίων υποτίθεται ότι γίνονται όλα.

Η Ανοιχτή Πόλη από την αρχή αντιτάχθηκε στο σχέδιο της δημοτικής αρχής για υπαγωγή του λόφου του Στρέφη στους σχεδιασμούς του ιδιωτικού συμφέροντος. Ο λόφος έχει ανάγκη από παρεμβάσεις, οι οποίες όμως θα αποφασιστούν στο πλαίσιο της Δημοτικής Κοινότητας, με την ενεργή συμμετοχή των δημοτών και των συλλογικοτήτων τους και που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της γειτονιάς, των κατοίκων της και των επισκεπτών της. Οι αντιδράσεις των κατοίκων απέναντι σε μια διαχείριση του λόφου που αντιμετωπίζει την παρουσία και τις διεκδικήσεις τους ως πρόβλημα είναι δικαιολογημένες. Η Ανοιχτή Πόλη θα είναι στο πλευρό τους».

 

Αντιδράσεις από τους χρήστες του twitter και συλλογικότητες

Μέσω των σόσιαλ μήντια, και κυρίως του twitter, καλείται κόσμος προκειμένου να αντισταθεί στα αυγουστιάτικα σχέδια της δημοτικής αρχής.

 

Το ιστορικό της δωρεάς

Υπενθυμίζουμε πως στις 18/1/2021, η παράταξη του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, με ψήφους της παράταξης Βουλγαράκη, ενός συμβούλου του συνδυασμού «Αθήνα είσαι εσύ» και ενός συμβούλου της Χρυσής Αυγής, προχώρησε σε αποδοχή δωρεάς από την εταιρεία «Prodea Investments», μέσω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου», προκειμένου να προχωρήσει σε ανάπλαση και εργασίες αποκατάστασης του Λόφου του Στρέφη.

Η εταιρεία Prodea έχει στο χαρτοφυλάκιό της πολλά ακίνητα στην περιοχή της Αθήνας και ειδικά στο εμπορικό τρίγωνο.

Την πρόταση καταψήφισαν οι παρατάξεις Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Αθήνα Είσαι Εσύ, υποστηρίζοντας ότι στην μελέτη δεν διευκρινίζεται τι έργα θα γίνουν, ποιο θα είναι το οικονομικό βάρος για τον Δήμο Αθηναίων, και καταγγέλλοντας συγκεριμένους όρους της σύμβασης που περιείχαν ακόμη και τον όρο να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένα κατασκευαστικά υλικά από συγκεκριμένη εταιρεία και να αναλάβει την αστυνόμευση του χώρου μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Αντίθετη και η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων» καταγγέλλοντας πως «τον λόφο του Στρέφη υιοθετεί εταιρία real estate και με πρόσχημα την εγκατάλειψη του λόφου ο Δήμος ονομάζει δωρεά το "ζεστό εκατομμυριάκι"».

Από τη μεριά του ο Δήμος διαφημίζει την παρέμβαση ως εξής: «η ολική ανάπλαση περιλαμβάνει κατά προτεραιότητα έργα αντιπυρικής προστασίας και μέτρα αντιπυρικής οργάνωσης για το σύνολο του Λόφου με σκοπό τόσο την πρόληψη, όσο και τη δημιουργία υποδομών απαραίτητων για τις δυνάμεις πυρόσβεσης, σε περίπτωση που υπάρξει πυρκαγιά, όπως οι πυροσβεστικοί κρουνοί. Θα γίνουν αντιδιαβρωτικά έργα και γεωτεχνικές εργασίες και θα ακολουθήσουν εργασίες συντήρησης και ενίσχυσης της βλάστησης του Λόφου. Τα μονοπάτια του Λόφου θα αποκατασταθούν και θα γίνουν έργα αναβάθμισης του νυχτερινού φωτισμού. Η ανανέωση του αστικού εξοπλισμού περιλαμβάνει τα παγκάκια, τα έργα προσβασιμότητας, την ανανέωση κατεστραμμένων σκουπιδοτενεκέδων. Ένα σημαντικό σημείο ανάπλασης για τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, που προγραμματίζεται από τον Δήμο Αθηναίων είναι η ανακατασκευή της παιδικής χαράς».

Το γιατί όλα αυτά βέβαια χρειάζεται να τα φυλάνε τα ΜΑΤ, είναι ένα άλλο θέμα...

Σε μια παράδοξη δε «σύμπτωση», χτες το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων φιλοξενούσε συνέντευξη κατοίκου - διαφήμιση της επικείμενης παρέμβασης.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)