to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:25 | 20.11.2023

Πολιτική

Ανοιχτή Πόλη κατά Μπακογιάννη για την καρατόμηση των δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων

«Η καταστροφική καρατόμηση και απομάκρυνση των 72 μεγάλων δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων συνεχίζεται, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την έλλειψη σεβασμού της απερχόμενης δημοτικής αρχής στο αστικό πράσινο. Οι υποτιθέμενες μεταφυτεύσεις, όπως επισημαίνουν επιστήμονες και εργαζόμενοι του δήμου, είναι απλά αδύνατες με τον τρόπο που γίνονται οι εργασίες και με την κατάσταση απαξίωσης στο φυτώριο του Δήμου»


Η Ανοιχτή Πόλη έκανε αναλυτικά τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης, στη σημερινή (20/11/23), 24η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (επισημαίνει δε οτι για τα τρία θέματα -της πλατείας Εξαρχείων, της συντήρησης των σχολικών κριτίων και της απαλλοτρίωσης οικοπέδου στην περιοχή Ελληνορώσων- είχαμε αιτηθεί να ενταχθούν στην ημερήσια διάταξη, αίτημα που δεν έγινε δεκτό):

Πλατεία Εξαρχείων

Η καταστροφική καρατόμηση και απομάκρυνση των 72 μεγάλων δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων συνεχίζεται, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την έλλειψη σεβασμού της απερχόμενης δημοτικής αρχής στο αστικό πράσινο. Οι υποτιθέμενες μεταφυτεύσεις, όπως επισημαίνουν επιστήμονες και εργαζόμενοι του δήμου, είναι απλά αδύνατες με τον τρόπο που γίνονται οι εργασίες και με την κατάσταση απαξίωσης στο φυτώριο του Δήμου.  Όπως προσχηματική και για λόγους επικοινωνίας ήταν η βεβιασμένη και πρόχειρη προκήρυξη των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για διαμορφώσεις που θα υλοποιηθούν μετά από 8 χρόνια.

Για το θέμα του σταθμού Μετρό στα Εξάρχεια έχουμε παρέμβει πολλές φορές, με βάση την σταθερή μας θέση, οτι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις όπως η χωροθέτηση στην Τοσίτσα, οι οποίες είχαν τεκμηριωμένα προταθεί και είναι προς όφελος και των δημόσιων συγκοινωνιών και του αστικού πρασίνου. Τα Εξάρχεια μπορούν να έχουν και πλατεία και μετρό. Η απερχόμενη δημοτική αρχή, μαζί με την Ελληνικό Μετρό Α.Ε. και την κυβέρνηση, επί τέσσερα χρόνια ακύρωσαν κάθε εναλλακτική διερεύνηση, απαξίωσαν κάθε διαβούλευση και επέλεξαν την εχθρική, αδιάλλακτη στάση απέναντι στους κατοίκους.

Επισημάναμε την εκ διαμέτρου αντίθετη στάση του Δήμου στην περίπτωση του σταθμού του άλσους Ριζάρη, όπου εκεί συντάσσεται πλέον με την άποψη για αλλαγή του σχεδιασμού.

Κτιριακές εγκαταστάσεις και προβλήματα συντήρησης των σχολείων του Δήμου

Η κατάσταση των σχολικών εγκαταστάσεων και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες είναι τραγική δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία τους και προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλειά τους. Τα επείγοντα προβλήματα των σχολείων μεταφέρουν οι 7 Ενώσεις Συλλόγων Γονέων του Δήμου που είχαν καλέσει σε κινητοποίηση σήμερα έξω από το Δημαρχείο: σοβαρές φθορές, κτίρια που πλημμυρίζουν, παιδιά που κάνουν μαθήματα σε container, απουσία βασικών υποδομών, καμία μέριμνα για την προσβασιμότητα παιδιών με ειδικές ανάγκες. Όλα αυτά σε μια συνθήκη, όπου η χρηματοδότηση είναι περνιχρή και το αρμόδιο προσωπικό του Δήμου ελάχιστο. Στεκόμαστε δίπλα στις Ενώσεις των Συλλόγων Γονέων που ζητούν το αυτονόητο: άμεσοι αντισεισμικοί και αντιπυρικοί έλεγχοι, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης με πλήρη δικαιώματα, ανέγερση σχολικών κτιρίων ώστε να τελειώνουμε με τις απαράδεκτες εικόνες των container, αλλά και συντήρηση των υφιστάμενων με ανάλογες παρεμβάσεις και αύξηση της χρηματοδότησης.

Χωροθέτηση οικίσκων ανακύκλωσης

Επισημάναμε για άλλη μια φορά τις αντιδράσεις κατοίκων και συλλόγων σε διάφορες περιοχές της πόλης για την επιβάρυνση του κοινόχρηστου χώρου και του αστικού περιβάλλοντος από την χωροθέτηση των οικίσκων ανακύκλωσης. Μεταφέραμε τις διαμαρτυρίες και τα ερωτήματα συγκεκριμένα του Συλλόγου Αμπελοκήπων: πώς επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χωροθέτηση, με ποιές διαδικασίες εγκαταστάθηκαν και γιατί δεν έγινε οποιαδήποτε διαβούλευση σε επίπεδο κοινότητας; Θα αποζήμιώνεται ο Δήμος ανάλογα για την κατάληψη και επιβάρρυνση του κοινόχρηστου χώρου;

Απαλλοτριώσεις

Επανήλθαμε στο θέμα της απαλλοτρίωσης του Ο.Τ. 42 στην περιοχή Ελληνορώσων, ζητώντας την επανεισαγωγή του στην ημερήσια διάταξη επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι ένας σημαντικός χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου, τον οποίο ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει και να αποδώσει στους κατοίκους με όλα τα μέσα: είτε μέσω συμφωνίας με την ιδιοκτήτρια Τράπεζα της Ελλάδος για απευθείας εξαγορά είτε, αν η ιδιοκτήτρια δεν συμφωνήσει, εξαντλώντας τα νόμιμα μέσα για επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης, σύμφωνα με την σχετική επιχειρηματολογία των υπηρεσιών του Δήμου.

Αντίστοιχα, επιβάλλεται να γίνουν, επιτέλους, οι ενέργειες για τη διασφάλιση της έκτασης του Δήμου στους Λαχανόκηπους, όπου οι δραστηριότητες των καταπατητών συνεχίζονται κανονικά.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)