to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:41 | 29.01.2020

Κοινωνία

Ανοιχτή Πόλη: Iδεοληπτική η στάση της κυβέρνησης στο θέμα των ναρκωτικών

Με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την πρόταση τροποποίησης του νόμου περί εποπτευόμενων χώρων χρήσης ουσιών, η Ανοιχτή Πόλη επανέρχεται υπενθυμίζοντας ουσιαστικά τις θέσεις που είχε διατυπώσει και προεκλογικά


H ανακοίνωση:

Με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την πρόταση τροποποίησης του νόμου περί εποπτευόμενων χώρων χρήσης ουσιών, η Ανοιχτή Πόλη επανέρχεται υπενθυμίζοντας ουσιαστικά τις θέσεις που είχε διατυπώσει και προεκλογικά.

Είναι στρέβλωση να  αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ναρκωτικών με όρους καταστολής, ενώ είναι ένα θέμα κοινωνικής πολιτικής. Μας προβληματίζει το γεγονός ότι η τροποποίηση δεν προτείνεται από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, αλλά σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καταδεικνύοντας την ιδεοληπτική στάση της κυβέρνησης στο θέμα των ναρκωτικών.

Η Ανοιχτή Πόλη παραμένει σταθερή στην προεκλογική της θέση, ότι μπορούμε να φανταστούμε μια Αθήνα χωρίς συνθήκες εξαθλίωσης, χωρίς εικόνες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μπορούμε να δουλέψουμε για μια πόλη που αντιμετωπίζει με σεβασμό και αλληλεγγύη όλους τους συνανθρώπους μας. Θεωρούμε ότι είναι βαθιά πολιτική επιλογή η αντιμετώπιση του θέματος της ουσιοεξάρτησης  που βάζει στο επίκεντρο τους ίδιους τους εξαρτημένους, με όρους κοινωνικής πολιτικής, κάτι που τώρα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και να λάβει την σχετική μέριμνα. Η δυνατότητα που δίνεται στον Δήμο να συνεργαστεί συμφωνεί με την αντίληψη ότι ο Δήμος οφείλει να απλώνει δίχτυ προστασίας για όποιον/α έχει ανάγκη και να ξαναφέρνει τους λεγόμενους «αόρατους» συνανθρώπους μας δίπλα μας.

Για να πετύχει το μέτρο αυτό, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και είναι πολύτιμη η συνεισφορά όσων έχουν μέχρι τώρα επωμιστεί το τεράστιο βάρος, όπως προέβλεπε και το προηγούμενο σχέδιο, βλέπε ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, καθώς η δημιουργία τέτοιων χώρων αποτελεί απλά έναν κρίκο της αλυσίδας μέτρων που χρειάζεται να ληφθούν, με τελικό στόχο την απεξάρτηση και την επανένταξη, για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος της ουσιοεξάρτησης στην πόλη της Αθήνας. Προς αυτό τον σκοπό ο Δήμος οφείλει άμεσα να χρησιμοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους που υπάρχουν από την προηγούμενη διοίκηση και είχαν εξασφαλιστεί από τη Περιφέρεια Αττικής, ώστε να μην χαθεί μια ακόμη ευκαιρία. Δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στον διάλογο και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)