to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:52 | 09.11.2017

Κοινωνία

Ανοιχτή Πόλη: Έξω ο ρατσισμός και η ξενοφοβία από την εκπαίδευση

To κυριακάτικο σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος ξεκινά τη λειτουργία του στις 12 Νοέμβρη


Το τελευταίο χρονικό διάστημα εντάθηκαν τα φαινόμενα μισαλλόδοξων, ξενοφοβικών  και ρατσιστικών συμπεριφορών από μέλη και οπαδούς της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή που, εκτός των άλλων, στοχοποίησαν και τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών που φοιτούν στα σχολεία μας καθώς και τις οικογένειές τους.

Η Ανοιχτή Πόλη καταδικάζει κάθε μισαλλόδοξη, ξενοφοβική, ρατσιστική συμπεριφορά  που εκδηλώνεται στο πλαίσιο της φασιστικής και ναζιστικής ιδεολογίας, και δηλώνει ότι θα είναι μπροστά στους αγώνες για την προστασία των παιδιών και τον έμπρακτο σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Βασικές μας θέσεις είναι:

·         Όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στον σεβασμό για τη γλώσσα, τη θρησκεία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό που φέρνουν από την πατρίδα και την οικογένειά τους.

·         Η γνώση της μητρικής γλώσσας και η διδασκαλία της είναι αναφαίρετο δικαίωμα, και επιπλέον είναι αναγκαία για την ομαλή συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη κάθε παιδιού. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση, σύμφωνα και με τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει, να παρέχει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά για τη διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας. Μην ξεχνάμε τις διεκδικήσεις μας σχετικά με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά της ελληνικής Ομογένειας στο εξωτερικό.

·         Η διάκριση και ουσιαστικά η αφαίρεση της σημαίας από οποιοδήποτε παιδί, πρόσφυγα, μετανάστη ή Έλληνα μαθητή ή μαθήτρια, παραβιάζει την ίση αντιμετώπιση και τις ίσες ευκαιρίες που πρέπει να απολαμβάνουν, σύμφωνα με τον νόμο και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, όλα τα παιδιά στη σχολική κοινότητα.

Καλούμε τα μέλη της Ανοιχτής Πόλης, μαζί με τους άλλους δημοκρατικούς φορείς και πολίτες, στη γιορτή υποδοχής των παιδιών και των γονιών τους την πρώτη μέρα λειτουργίας του κυριακάτικου σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, στις 12 Νοέμβρη ώρα 10.00, στο 144ο Δημοτικό σχολείο στα Σεπόλια (Χατζηαποστόλου και Μετοχίτη, μετρό Σεπολίων).

Μαζί με τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων που, μέσω αποφάσεων και ψηφισμάτων, καλωσορίζουν τα παιδιά στο σχολείο τους, να συνδράμουμε και εμείς στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των μαθημάτων, προασπίζοντας  την ηρεμία των μαθητών, των μαθητριών, των οικογενειών τους και ολόκληρης της σχολικής κοινότητας.

Επίσης, καλούμε την ελληνική Πολιτεία να τιμωρήσει με αυστηρότητα όσους δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και φόβου στα παιδιά μέσω των ρατσιστικών συμπεριφορών τους, και να διασφαλίσει τις συνθήκες για την πρόσβαση στο σχολείο και την εκπαίδευση όλων των παιδιών ανεξαρτήτως πατρίδας, θρησκείας, γλώσσας, χρώματος, πολιτισμού.

Τέλος θεωρούμε ότι δεν αρκεί απλώς να εκφράζουμε την αντίθεση και τον αποτροπιασμό μας απέναντι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, αλλά επιβάλλεται η δημιουργία ενός μαζικού συλλογικού μετώπου φορέων, οργανώσεων και ενεργών πολιτών, που έμπρακτα θα εναντιωθεί και θα αποτρέψει απόψεις και συμπεριφορές που βάλλουν κατά των ανθρωπιστικών αξιών, του πολιτισμού και των ανθρώπινων  δικαιωμάτων, και που ουσιαστικά καταλύουν τη δημοκρατία και διαλύουν την κοινωνία γενικότερα.

Η Ανοιχτή Πόλη θα είναι παρούσα και μπροστά σε αυτόν τον αγώνα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)