to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:10 | 14.03.2023

Πολιτισμός

Ανοιχτή Πόλη: Εγρήγορση για τη διατήρηση της χρήσης των ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών του κέντρου

Στην ευθύνη της δημοτικής αρχής να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κήρυξη ως διατηρητέας της χρήσης των δύο κινηματογραφικων αιθουσών, αλλά και στην ενοχη σιωπή του υπουργείο Πολιτισμού αναφέρεται η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης


Στη χτεσινή (13/3) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε ξανά το ζήτημα των ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών του κέντρου, οι οποίες απειλούνται από τους “αναπτυξιακούς” σχεδιασμούς του ΕΦΚΑ.

Τον περασμένο χρόνο, το ενδεχόμενο να αλλάξουν χρήση και να κλείσουν ιστορικοί κινηματογράφοι του κέντρου, όπως το “Άστορ” και το “Ιντεάλ”, στο πλαίσιο της “αξιοποίησης” των κτιρίων από τον ιδιοκτήτη ΕΦΚΑ, είχε οδηγήσει σε πολύπλευρες αντιδράσεις, από το σύνολο της κινηματογραφικής κοινότητας αλλά και τους πολίτες της Αθήνας. Είχε τότε καταδειχθεί ο κίνδυνος να χάσει η Αθήνα ιστορικούς χώρους πολιτισμού, ως συνέπεια της ανεξέλεγκτης τουριστικοποίησης και δραστηριοποίησης του real-estate, και η ανάγκη για ρυθμίσεις προστασίας.

Το Νοέμβριο του 2022, η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων πρόταση ψηφίσματος που στηρίχτηκε ομόφωνα. Το ομόφωνο ψήφισμα καλούσε τις αρμόδιες αρχές να μεριμνήσουν για την κήρυξη ως διατηρητέας της χρήσης των κινηματογράφων, ώστε να προστατευθεί ο χαρακτήρας, η ιστορική μνήμη και ο πολιτιστικός πλούτος του κέντρου της Αθήνας. Πράγματι, τον Ιανουάριο του 2023 συντάχθηκαν από την Δ/νση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ, αιτιολογικές εκθέσεις για το χαρακτηρισμό ως διατηρητέας της χρήσης των δύο αιθουσών. Ωστόσο, η Δ/νση Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας ΕΦΚΑ, σε αντίθεση με τις αρχικές τοποθετήσεις του Οργανισμού που ήταν καθησυχαστικές, απάντησε αρνητικά στις εισηγήσεις του ΥΠΕΝ, επιβεβαιώνοντας ότι οι ανησυχίες των ανθρώπων του πολιτισμού ήταν τελικά βάσιμες. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΕΦΚΑ, και με επιχειρηματολογία που οι επαγγελματικές ενώσεις των ανθρώπων του χώρου του θεάματος κρίνουν σαθρή και προσχηματική, η κήρυξη ως διατηρητέας της χρήσης των αιθουσών θα θέσει εμπόδια στην αξιοποίηση των κτιρίων (όπως τουλάχιστον κάποιοι τη φαντάζονται).

Η δημοτική αρχή έχει την ευθύνη να υποστηρίξει το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι σε σχεδιασμούς που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της πόλης και των ανθρώπων της, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες απέναντι τόσο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και στο Υπουργείο Πολιτισμού που μέχρι τώρα δείχνει να αδιαφορεί για ένα ζήτημα που προφανώς το αφορά.

Η Ανοιχτή Πόλη θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ζήτημα και θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για ένα ζωντανό κέντρο των κατοίκων, απέναντι στις δυνάμεις της τουριστικής υπερεκμετάλλευσης και της κοινωνικής ερημοποίησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)