to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:26 | 22.01.2020

Κοινωνία

Ανοιχτή Πόλη: Απουσία δημοτικής πολιτικής για τα αδέσποτα

"Η απουσία πολιτικής του Δήμου Αθηναίων απέναντι στα αδέσποτα μη ανθρώπινα ζώα δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί" τονίζει σε ανακοίνωση της η Ανοιχτή Πόλη, η οποία έχει εκφράσει την ανησυχία της ήδη από την περίοδο της προηγούμενης διοίκησης στον Δήμο Αθηναίων. "Δυστυχώς" αναφέρει "οι πρακτικές που ακολουθούνται στο θέμα των αδέσποτων συνεχίζουν να αγνοούν βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη σχέση μας μαζί τους."


Η απουσία πολιτικής του Δήμου Αθηναίων απέναντι στα αδέσποτα μη ανθρώπινα ζώα δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί. Η Ανοιχτή Πόλη έχει εκφράσει την ανησυχία της ήδη από την περίοδο της προηγούμενης διοίκησης, δυστυχώς όμως οι πρακτικές που ακολουθούνται στο θέμα των αδέσποτων συνεχίζουν να αγνοούν βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη σχέση μας μαζί τους.

Στο εργοτάξιο της οδού Αγίου Πολυκάρπου στον Βοτανικό (πρώην εργοστάσιο της Softex) φιλοξενείται τριπλάσιος αριθμός ζώων από τον προβλεπόμενο, χωρίς να πληρούνται στοιχειώδεις συνθήκες ευζωίας και υγιεινής. Οι σκύλοι προαυλίζονται ελάχιστα, ενώ διαβιούν σε απόσταση αναπνοής από ακαθαρσίες, εστίες μόλυνσης και επικίνδυνα απόβλητα. Τόσο στο Βοτανικό, όσο και στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, οι σκύλοι δεν καταγράφονται, οι υιοθεσίες δεν ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ δεν υφίσταται ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Η κατάσταση αυτή δεν τιμά το Δήμο Αθηναίων. Η Ανοιχτή Πόλη έχει διατυπώσει ένα πλαίσιο δράσεων για τα αδέσποτα, το οποίο περιλαμβάνει την άμεση δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου, τη δημιουργία ενός σύγχρονου καταφυγίου αδέσποτων ζώων με χώρους προσωρινής φιλοξενίας, καθώς και τη σύσταση κινητής μονάδα περίθαλψης. Απαιτείται επίσης ένα σύγχρονο σύστημα προώθησης των υιοθεσιών με παροχή κινήτρων, καθώς και η δημιουργία πλατφόρμας καταγραφής δεδομένων για την καταχώρηση των φιλοξενούμενων ζώων και όσων τα υιοθετούν.

Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να αναβαθμίσει ενεργά τη συνεργασία του με τις φιλοζωικές οργανώσεις των δημοτών και να ωφεληθεί από την πείρα που αυτές διαθέτουν, καταρτίζοντας ένα μητρώο των σωματείων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αδέσποτων. Σε συνεργασία με τις πρωτοβουλίες των δημοτών, θα πρέπει να υποστηρίξει προγράμματα ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης του κοινού. Αυτονόητη είναι η ανάγκη για επαρκή στελέχωση και στήριξη των σχετικών υπηρεσιών, οι οποίες πρέπει να πάψουν να λειτουργούν στις σημερινές συνθήκες αυθαιρεσίας και περιφρόνησης των αναγκών των μη ανθρώπινων ζώων. Πρέπει τέλος να εφαρμοστεί ο νόμος που διέπει τις πωλήσεις ζώων με συστηματικούς ελέγχους στα σημεία πώλησης.

Στην Ανοιχτή Πόλη αντιμετωπίζουμε τη στάση μας απέναντι στα αδέσποτα ως ένδειξη του γενικότερου επιπέδου πολιτισμού της πόλης. Οι προτάσεις μας θέτουν ένα πλαίσιο βελτίωσης της σημερινής θλιβερής κατάστασης και θα ζητήσουμε την εισαγωγή και συζήτηση του θέματος στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)