to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:18 | 01.11.2019

Κοινωνία

Ανοιχτή Πόλη: Aπαράδεκτη αυθαιρεσία της δημοτικής αρχής κατά τη συζήτηση των παραχωρήσεων σχολικών χώρων

«Καταγγέλλουμε την οπισθοδρόμηση σε εποχές που όλη η κοινότητα της περιοχής και του σχολείου ήταν αναγκασμένη να υπερασπιστεί τη λειτουργία του κυριακάτικου σχολείου της πακιστανικής κοινότητας απέναντι στις μισαλλόδοξες αντιδράσεις»


Η Ανοιχτή Πόλη καταγγέλλει την απαράδεκτη αυθαιρεσία που επέδειξε η δημοτική αρχή κατά τη συζήτηση του θέματος των παραχωρήσεων σχολικών χώρων  (θέμα 22 στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου της 31ης Οκτωβρίου), ξεκινώντας από την καθυστερημένη αποστολή των σχετικών εισηγητικών (που τείνει να γίνει καθεστώς), και φτάνοντας  στην επί της ουσίας πολιτική που φαίνεται να ακολουθείται.

Όπως αναφέρει η δημοτική κίνηση σε σχετική ανακοίνωση «καταφέραμε μεν να ανατρέψουμε με παρέμβασή μας τον περιορισμό των δράσεων των συλλόγων γονέων στην αίθουσα εκδηλώσεων και τον προαύλιο χώρο, περιορισμό που καταργούσε ουσιαστικά μια σειρά δραστηριοτήτων. Η αυθαιρεσία της δημοτικής αρχής κορυφώθηκε ωστόσο με την απόσυρση του θέματος της λειτουργίας του σχολείου της πακιστανικής κοινότητας, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, με προφορική εισήγηση της εντεταλμένης συμβούλου και χωρίς να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο αλλαγή του σχετικού εισηγητικού. Και αυτά, παρά την ομόφωνη θετική εισήγηση – απόφαση της σχολικής επιτροπής».

«Καταγγέλλουμε την οπισθοδρόμηση σε εποχές που όλη η κοινότητα της περιοχής και του σχολείου ήταν αναγκασμένη να υπερασπιστεί τη λειτουργία του κυριακάτικου σχολείου της πακιστανικής κοινότητας απέναντι στις μισαλλόδοξες αντιδράσεις. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα επαναφέρουμε το θέμα στην επόμενη σχολική επιτροπή και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα θα μας βρει απέναντι, μαζί με την κοινότητα των πολιτών, δίπλα σε όσους είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για ίσες δυνατότητες, για ένταξη και για ειρηνική συνύπαρξη με όλες τις μεταναστευτικές κοινότητες» καταλήξει η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης.

Στο δημοτικό συμβούλιο της 31ης Οκτωβρίου 2019, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε επίσης τα ακόλουθα ζητήματα:

Η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο για τη μεταβίβαση στον Δήμο Αθηναίων του ακινήτου της Πάτμου και Καραβία. Πρόκειται για έναν χώρο που εδώ και 30 χρόνια φιλοξένησε εκατοντάδες κοινωνικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μαθήματα, παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και που αποτέλεσε τόπο συνάντησης και επικοινωνίας για τους κατοίκους της γειτονιάς.

Υποστήριξε την άποψη ότι η λειτουργία του ακινήτου ως χώρου πρασίνου και δημιουργίας έχει υπάρξει παραδειγματική και ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί, με σεβασμό στην ιστορία του και σε εκείνους που τον έχουν φροντίσει. Με δεδομένο και ότι δεν τίθεται πλέον θέμα σχολικής χρήσης του διατηρητέου νεοκλασικού, ο Δήμος πρέπει να ενεργήσει για να περιέλθει το ακίνητο στην αρμοδιότητά του, ώστε να το αποδώσει στους κατοίκους της γειτονιάς και τις ανάγκες τους. Στην κατεύθυνση αυτή και μετά από πρόταση της Ανοιχτής Πόλης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να γίνει άμεσα επαφή με την ΚΤΥΠ, ώστε να αποκρουστούν οι διεκδικήσεις της στο χώρο.

Ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διάσωση του Γηροκομείου Αθηνών που, τη στιγμή αυτή βουλιάζει στην ανυποληψία. Με δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων από 500 ανθρώπων και σημαντική ακίνητη περιουσία, το Γηροκομείο φιλοξενεί σήμερα μόλις κάτι περισσότερο από 100 ανθρώπους. Η προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος δεν φαίνεται πρόθυμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της ώστε να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η δικαστική διερεύνηση των κακουργημάτων που αποδίδονται στην έκπτωτη διοίκηση Μπούμπα, ενώ καιρό τώρα δεν προχωρά στις απαιτούμενες αρχαιρεσίες για την εκλογή αιρετής διοίκησης. Για τους λόγους αυτούς, πρότεινε τον ορισμό μεταβατικής διοίκησης με επικεφαλής το δήμαρχο και συμμετοχή μελών του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και την επικαιροποίηση της επιτροπής εποπτείας φιλανθρωπικών ιδρυμάτων του Δήμου, με στόχο να εξομαλυνθεί η λειτουργία του ιδρύματος και να ανταποκριθεί αυτό στις υποχρεώσεις του. Θα πρέπει ακόμα ο Δήμος Αθηναίων να συζητήσει και να προτείνει τις απαιτούμενες ευρύτερες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων δυσάρεστων φαινομένων.

Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε τη διατήρηση των δημοτικών τελών στην κατάσταση που τα άφησε η προηγούμενη διοίκηση. «Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι η παρούσα δημοτική αρχή είτε υιοθετεί στο θέμα αυτό την πολιτική της προηγούμενης, είτε δεν ήταν τελικά τόσο έτοιμη όσο ισχυριζόταν προεκλογικά ότι είναι για να ασκήσει τη δική της πολιτική. Το αποτέλεσμα είναι ότι παρατείνεται μια οριζόντια πολιτική τελών που δεν κατανέμει τα βάρη δίκαια, σε αναλογία με τον παραγόμενο πλούτο. Ως Ανοιχτή Πόλη θεωρούμε ότι απαιτείται μία επικαιροποιημένη μελέτη του θέματος που να λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη της πόλης και της σύγχρονης πραγματικότητας, καθώς και παραμέτρους όπως για παράδειγμα ο ρόλος του τουρισμού στην ανάπτυξη της πόλης. Κυρίως όμως επισημάναμε την ανάγκη αποτύπωσης των ανταποδοτικών τελών στον ισολογισμό του κάθε οικονομικού έτους, ώστε να γνωρίζουμε ότι όντως αυτοί οι πόροι χρησιμοποιήθηκαν με διαφάνεια και κατά τον απαιτούμενο ανταποδοτικό τρόπο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)