to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:29 | 19.03.2020

Πολιτική

Ανοιχτή επιστολή βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Μιχαηλίδη, προς τον υπουργό Υγείας

Ανοιχτή επιστολή βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Μιχαηλίδη, προς τον Υπουργό Υγείας για τη στήριξη του Νοσοκομείου Χίου και του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού


Κατόπιν επαφών με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Χίου, με ιατρούς και τον Σύλλογο εργαζομένων του Νοσοκομείου, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης έστειλε σήμερα επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, με την οποία ζητεί τη λήψη άμεσων μέτρων για θωράκιση των δημόσιων δομών Υγείας στη Χίο.

Η επιστολή εστιάζει  σε δύο πεδία: αφενός στο προσωπικό και τις υποδομές του Νοσοκομείου και αφετέρου στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ και τον πληθυσμό των αιτούντων άσυλο που παραμένουν εκεί. Τονίζεται ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να περιλαμβάνουν την πρόσληψη πρόσθετου μόνιμου προσωπικού, κυρίως ιατρών, στο Νοσοκομείο και στο ΚΥΤ του νησιού, καθώς και την ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των υποδομών και των υγειονομικών δράσεων που έχουν προβλεφθεί για την πρόληψη και αντιμετώπιση κρουσμάτων μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2020

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα: Λήψη άμεσων μέτρων για τη θωράκιση των δημόσιων δομών Υγείας στη Χίο

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ασφαλώς γνωρίζω πως το Υπουργείο σας και εσείς προσωπικά έχετε αναλάβει ένα εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο έργο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19.

Επιτρέψτε μου να σας θέσω πολύ συνοπτικά δύο πολύ σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με το δημόσιο σύστημα Υγείας στη Χίο ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ζητήματα που θεωρώ πως αφορούν και τα υπόλοιπα ακριτικά νησιά που φιλοξενούν σημαντικό αριθμό αιτούντων άσυλο.

Πρώτον, το «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Χίου λειτουργεί αυτή τη στιγμή οριακά τόσο από την άποψη του προσωπικού όσο και από την άποψη επάρκειας του υγειονομικού υλικού. Ως προς το προσωπικό, παρά την ακάματη προσπάθεια και την αυταπάρνηση του συνόλου των εργαζομένων του Νοσοκομείου, γεννώνται προβληματισμοί για την αντικειμενική δυνατότητα ανταπόκρισής του κατά το επόμενο κρίσιμο, άγνωστης διάρκειας, διάστημα. Για παράδειγμα, περίπου τριάντα εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δεν δύνανται να εργαστούν για μια σειρά από λόγους (ασθένεια, χρόνια ιατρικά προβλήματα, άδειες ειδικού σκοπού λόγω πανδημίας, κ.ά.). Ταυτόχρονα, η πλήρωση προκηρυγμένων θέσεων προσωπικού έχει καθυστερήσει, ενώ αναφορικά με τις πρόσφατα προκηρυχθείσες 2.000 θέσεις δεν έχει γίνει γνωστή η κατανομή τους· επιπροσθέτως, σε αυτές δεν περιλαμβάνονται θέσεις ιατρών, επί των οποίων παρατηρούνται ιδιαίτερα σοβαρές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες (π.χ. χειρουργοί, ακτινοδιαγνώστες, αναισθησιολόγοι) στο Νοσοκομείο Χίου. Όσον αφορά το υγειονομικό υλικό και ειδικότερα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων (μάσκες, στολές, κλπ), η επάρκειά τους κρίνεται απολύτως οριακή.

Δεύτερον, η συγκέντρωση περί των 6.000 ατόμων εντός και πέριξ του Κ.Υ.Τ. της ΒΙΑΛ δημιουργεί εύλογα έντονες ανησυχίες για τη δυνατότητα αντιμετώπισης τυχόν εκδήλωσης κρουσμάτων. Το ίδιο το μέγεθος της συγκέντρωσης καθώς και οι επικρατούσες συνθήκες υγιεινής καθιστούν ισχυρή την πιθανότητα ταχείας μετάδοσης του ιού, κάτι που θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες για την υγεία τόσο των προσφύγων και μεταναστών, όσο και του μόνιμου πληθυσμού του νησιού. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα, π.χ. κοντέινερ με μόλις τέσσερις κλίνες για απομόνωση κρουσμάτων, καθώς και ο εξαιρετικά μικρός αριθμός ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού που απασχολείται στο ΚΥΤ, κρίνονται ως απόλυτα ανεπαρκή.

Με βάση τα παραπάνω, σας ζητώ να προχωρήσετε άμεσα με αποφασιστικά και γενναία βήματα στη λήψη μέτρων για την ταχεία θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας στη Χίο. Κατ’ ελάχιστον, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν την πρόσληψη πρόσθετου μόνιμου προσωπικού, κυρίως ιατρών, στο Νοσοκομείο και στο Κ.Υ.Τ. του νησιού, καθώς και την ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των υποδομών και των υγειονομικών δράσεων που έχουν προβλεφθεί για την πρόληψη και αντιμετώπιση κρουσμάτων μεταξύ των αιτούντων άσυλο.

Αναμένοντας την ανταπόκρισή σας, εύχομαι καλή δύναμη στο κρίσιμο έργο σας.

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Μιχαηλίδης

Βουλευτής Χίου ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)