to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:12 | 11.07.2015

Πολιτική

Ανοιχτή επιστολή των Οικολόγων Πράσινων προς τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση

Ευθύνη και προοπτική: η ελπίδα να παραμείνει στα χέρια μας


Μπροστά στη σημερινή σημαντική ψηφοφορία στη Βουλή για το σχέδιο Νόμου που αφορά την ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς και την παροχή εξουσιοδότησης για την τελική διαπραγμάτευση, οι Οικολόγοι Πράσινοι απευθύνουμε ανοιχτή επιστολή 6 σημείων προς τον πρωθυπουργό και την Ελληνική Κυβέρνηση:

1. Παραμένουμε αταλάντευτα υπέρ του ευρώ και της Ευρώπης των λαών και της αλληλεγγύης. Δεν ξεχνάμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής και τονίζουμε ότι η επιλογή του ΟΧΙ ήταν κυρίαρχα για μια αλλαγή πολιτικής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και για την ανάδειξη του ελληνικού προβλήματος σε ευρωπαϊκό.

2. Αναγνωρίζουμε ότι η προτεινόμενη συμφωνία είναι πολύ σκληρή και αποτελεί μια υποχώρηση, προκειμένου να επιτευχθεί ένας έντιμος επώδυνος συμβιβασμός και συμφωνία. Επικροτούμε οπωσδήποτε τα στοιχεία στη συμφωνία που φαίνεται να κινούνται προς μία δικαιότερη κοινωνική κατανομή των οικονομικών βαρών και την αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων της χώρας. Ζητούμε από την Κυβέρνηση να τα κάνει πράξη. Αλλά δεν θα τα προτάξουμε ως δήθεν αντίβαρο απέναντι σε μια σειρά υφεσιακών μέτρων στα οποία έχουμε εκφράσει από καιρό την αντίθεση μας

3. Θεωρούμε ως αναγκαίο αντίβαρο στη συμφωνία τη ρητή εξασφάλιση για μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, με κούρεμα, διαγραφή του επαχθούς τμήματός του, και επιμήκυνση αποπληρωμής, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του και να αποφευχθεί κάθε μελλοντική ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες για λύση στο θέμα του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και θεωρούμε ότι η πορεία αυτή πρέπει άμεσα να επιβεβαιωθεί.

4.Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε επιπλέον να εξασφαλιστούν κατάλληλοι όροι για την εφαρμογή του πακέτου στήριξης της οικονομίας, με εμπροσθοβαρή χαρακτήρα, και όρους ευνοϊκούς για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Προτείνουμε επίσης την επεξεργασία και χρηματοδότηση ενός Green New Deal, αρκετά μεγαλύτερου από το «πακέτο Γιούνκερ».

5. Κατανοούμε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας μάχης ενός δύσκολου πολέμου. Δεν ξεχνάμε τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων των τελευταίων πέντε ετών, δεν αγνοούμε το λίγο χρόνο που είχε στη διάθεση της η Κυβέρνηση για διαπραγμάτευση αλλά ούτε και τα λάθη που έγιναν την περίοδο αυτή. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο δρόμος προς την ευημερία του λαού μας περνά από μια στρατηγική δημιουργίας πολιτικού χρόνου με την ανάλογη οικονομική ρευστότητα για την κυβέρνηση. Θέλουμε ωστόσο να επισημάνουμε ότι τα δυσβάσταχτα μέτρα θα πρέπει να συνοδευτούν με τις κατάλληλες πολιτικές για να υπάρχει αντίκρισμα στις θυσίες του λαού μας. Πρέπει η Κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και να λειτουργήσει αποδοτικά, δημιουργώντας εναλλακτικές λύσεις για τους πολίτες που πιέζονται υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας.

6. Ειδικότερα τονίζουμε την ανάγκη μια ριζικής αλλαγής πορείας προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι περιμένουμε άμεσα την ανταπόκριση της Κυβέρνησης και τη συνεργασία μας για:

- Ένα καινούργιο βιώσιμο ενεργειακό σχεδιασμό, που θα δίνει βάρος στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αποκεντρωμένο χαρακτήρα και κοινωνική συμμετοχή.

- Την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητας και αλληλεγγύης.

- Μια εναλλακτική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ (όπως για το Ελληνικό στη βάση της πρότασης του Πολυτεχνείου) με μεγιστοποίηση του οφέλους για το Δημόσιο και τις τοπικές κοινωνίες. Αλλά και ασφαλιστική δικλείδα στην "αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας" την πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών προδιαγραφών και κανόνων. Θεωρούμε επίσης αδιαπραγμάτευτη τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των φυσικών αδόμητων χώρων, των προστατευόμενων περιοχών, των φυσικών τοπίων και των υγροτοπικών συμπλεγμάτων .

- Την δρομολόγηση εφαρμογής περιβαλλοντικής φορολογίας

- Την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

- Τη μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε προοδευτικό φόρο περιουσίας

- Τη μείωση των αμυντικών δαπανών

- Την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε λοιπόν την επικείμενη συμφωνία με αίσθημα ευθύνης και τη δέσμευση για δουλειά και αγώνες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αποτελεί ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας και πάντα στο πλαίσιο της προεκλογικής μας συμφωνίας. Ο Βουλευτής μας Γιώργος Δημαράς, εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την πρόταση της Κυβέρνησης.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)