to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανοιχτή επιστολή της Greenpeace στον Αλ. Τσίπρα για την TTIP

Την αντίθεση της Ελλάδας στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), ζητά από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με επιστολή της, η οργάνωση Greenpeace, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


  • Επίσης: Έκκληση να «μπλοκάρει» η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (28 και 29 Ιουνίου) την Εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. και να μη συμβάλλει στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συμφωνίες TTIP και TISA απευθύνει η «Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiS». Παράλληλα καλεί σε συμμετοχή στη μικροφωνική δημόσια Παρέμβαση που θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη 22/6 στις 12:00 στο Σύνταγμα (Ερμού και Νίκης).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «υπό το φως της δημοσιότητας αποκαλύφθηκε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις για τους Έλληνες, όπως και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες». Μάλιστα, στην επιστολή, που υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης, Νίκο Χαραλαμπίδη, επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επίσημες δημοσκοπήσεις, μόλις το 18% των Γερμανών πολιτών θεωρούν την TTIP επωφελή για τη χώρα τους, σε σύγκριση με 55% το 2014. Στις ΗΠΑ, το ίδιο ποσοστό ανέρχεται σε 17% , (53%). Οι αντιδράσεις στην Ευρώπη προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων: Από την κυβέρνηση της Γαλλίας και κορυφαίες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, έως αναλυτές, επιστήμονες, αγροτικούς φορείς, συνδικάτα, εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και απλούς πολίτες».

Αναλυτικά, στην επιστολή υπογραμμίζεται: «Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, θα ζητήσει από τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επαναβεβαιώσουν την εντολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ. Στο κρίσιμο αυτό Συμβούλιο, το οποίο εν πολλοίς θα επηρεάσει το μέλλον της Ευρώπης, σας καλούμε να δηλώσετε την αντίθεσή της Ελλάδας στη συνέχιση των σχετικών διαπραγματεύσεων.

 

Όπως γνωρίζετε, η διαρροή μεγάλου μέρους των κειμένων της διαπραγμάτευσης για την TTIP από το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη, τόσο ενάντια στην TTIP, όσο και στη CETA. Αντίστοιχα, και στο εσωτερικό της χώρας οι φωνές ενάντια στη CETA και την TTIP αυξάνονται. Ανάμεσά τους βρίσκονται φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και δήμοι της χώρας, καθώς και βουλευτές της κυβέρνησής σας. Η ανακοίνωση, επίσης, του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, για τη δημιουργία ειδικής επιτροπής για τις δύο συμφωνίες, υπογραμμίζει το επείγον και τη σοβαρότητα του ζητήματος.

 

Κύριε πρωθυπουργέ, μετά τις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να στείλει και ένα διεθνές μήνυμα ενάντια στις δύο συμφωνίες. Η κυβέρνησή σας έχει, ήδη, καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη "να αφουγκραστούν τις αντιδράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και να τις λάβουν σοβαρά υπόψη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων". Η μόνη απάντηση σε δύο συμφωνίες που απειλούν την ίδια τη δημοκρατία μας, αλλά και κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής, είναι η συνολική αντίθεση ανεξαρτήτως περιεχομένου. Είναι η μόνη απάντηση που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

 

Η επίσκεψη του Jean-Claude Juncker στην Ελλάδα, την Τρίτη 21 Ιουνίου, αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία να δηλώσει δημόσια η χώρα μας την αντίθεσή της σε αυτές τις συμφωνίες. Ακόμα πιο σημαντική, όμως, είναι η στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα θα αρνηθεί να ανανεώσει την εντολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μία συμφωνία που θα βαθύνει ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση που βαραίνει τη χώρα μας και θα πλήξει περαιτέρω τους πολίτες της. Στον δρόμο που χαράζετε για δίκαιη ανάπτυξη, οι όποιες εμπορικές συμφωνίες που βάζουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών κολοσσών πάνω από κεκτημένα, όπως την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αποτελούν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο που πρέπει να σταματήσετε πριν να είναι αργά».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)