to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανοιχτή επιστολή στους Νοσηλευτές της χώρας

«Η δουλειά μας δεν είναι η ευκολότερη του κόσμου. Κακοπληρωμένη, κοινωνικά απαξιωμένη, δύσκολα ωράρια, βαρεία εργασία σε ανθυγιεινό περιβάλλον με λιγοστούς πόρους και δυστυχώς πελατειακά ελεγχόμενη, με έριδες και ζιζάνια που μας σπέρνουν όσοι θεωρούν πως κρατούν τα νήματα της κούκλας»


Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι

Έχω συμπληρώσει κοντά 40 χρόνια (συμπεριλαμβανομένων των σπουδών μου) μέσα στα νοσοκομεία και είχα την ευκαιρία να δω όλες τις αλλαγές που μετέβαλαν το τοπίο σε αυτό που αποκαλούμε σήμερα δημόσιο ΕΣΥ. Το ίδιο φαντάζομαι οι περισσότεροι από εσάς. Από τα χρόνια των σπουδών μου ακόμη, αλλά και αργότερα ως νέος Νοσηλευτής, διεκδίκησα αυτό που εγώ πίστευα καλύτερο για την κοινωνία αλλά και τον κλάδο μου.

Μια πορεία ζωής από το ΓΝΑ.Γ. Γεννηματάς το 1986 με την εφαρμογή και την στήριξη του ΕΣΥ, έως σήμερα στο ΠΓΝ Ιωαννίνων στην πάλη για την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας σε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα, αλλά και την προσπάθεια για ανάδειξη του σημαντικού και ισότιμου ρόλου του Νοσηλευτή στο σύστημα. Μου δόθηκε η ευκαιρία το 2017 με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να συμβάλλω στην διαμόρφωση ενός πλαισίου στόχων για την Νοσηλευτική που ονειρεύτηκα, μέσα από το ΕΣΑΝ, αλλά και την διαμόρφωση του νέου τοπίου στην ΠΦΥ και την δημιουργία των ΤΟΜΥ, μέσα από την συμμετοχή μου στην σχετική επιτροπή.

Ομολογώ ότι ήταν η πιο δημιουργική περίοδος της ζωής μου, όχι γιατί πετύχαμε όσα σχεδιάσαμε, αλλά γιατί για πρώτη φορά η Νοσηλευτική κάθισε σε ένα τραπέζι, μίλησε, συμφώνησε σε πολλά, διαφώνησε σε άλλα τόσα, άλλα έδωσε την ευκαιρία στην Νοσηλευτική κοινότητα να πιστέψει ότι όλα είναι δυνατά γιατί έχουμε την δύναμη.

Αλλά και την γνώση και την πίστη σε αυτό που αγαπάμε…

Συνάδελφοι,

Η δουλειά μας δεν είναι η ευκολότερη του κόσμου. Κακοπληρωμένη, κοινωνικά απαξιωμένη, δύσκολα ωράρια, βαρεία εργασία σε ανθυγιεινό περιβάλλον με λιγοστούς πόρους και δυστυχώς πελατειακά ελεγχόμενη, με έριδες και ζιζάνια που μας σπέρνουν όσοι θεωρούν πως κρατούν τα νήματα της κούκλας.

Την αγαπήσαμε όμως την Νοσηλευτική και είναι η ζωή μας. Κάποιοι ίσως όχι από έρωτα, αλλά από προξενιό και τελικά ίσως ήταν και καλύτερα έτσι, γιατί προσγειωθήκαμε πιο γρήγορα από το συννεφάκι μας και αποφασίσαμε να μην αφήσουμε να μας πάρουν τα πράγματα από κάτω.

Η υποστελέχωση αποτελεί μια διαρκής μάστιγα σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας. Μόνιμες προσλήψεις με δική της προκήρυξη δυστυχώς δεν έγινε καμία επι διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Στο πρόγραμμα της στο μόνο που δεσμεύεται είναι να γίνουν 10.000 προσλήψεις μονίμων (μονιμοποίηση των ήδη επικουρικών δηλαδή) ώστε να φτάσει ο δείκτης Νοσηλευτής/ κλίνη στο…….Μ.Ο της Ευρώπης 2.2. Μας εμπαίζουν κι από πάνω με την τραγική τους άγνοια. Επίσης δεσμεύονται για την επαναφορά της ηλεκτρονικής κάρτας ελέγχου ωραρίου. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται για συγκεκριμένο πλαίσιο μόνιμο προσλήψεων, πλαίσιο για τις μετατάξεις και αποτύπωση νέου πλαισίου οργανισμών με συντελεστές στελέχωσης στην Νοσηλευτική Υπηρεσία (δείτε σχετικό link στο τέλος της επιστολής)

Ο μισθός του Νοσηλευτή είναι τραγικά καθηλωμένος ύστερα και από τις περικοπές που υπέστησαν όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι (περικοπή από τον υπουργό Μητσοτάκη του 13ου & 14ου μισθού). Καμία προοπτική στο πρόγραμμα της ΝΔ για αύξηση μισθού πέρα από το γενικόλογο μέσο μισθό στα …1500 ευρώ, καμμιά αναφορά στην ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ, καμμιά αναφορά για το ανθυγιεινό επίδομα. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται για άμεση αύξηση μισθού στα πλαίσια του Ενιαίου μισθολογίου 10%, σταδιακό διπλασιασμό του ανθυγιεινού επιδόματος και του ωρομισθίου για τα νυχτερινά και εξαιρέσιμα. Δεσμεύεται επίσης για την ένταξη ΟΛΟΥ του Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ-ΥΕ) στο καθεστώς των ΒΑΕ. Είχα δυστυχώς ο ίδιος την τραγική εμπειρία να μείνω καθηλωμένος για 1 μήνα με ισχυαλγία από διολίσθηση σπονδύλων. Η εικόνα που μου έδειξε ο Φυσίατρος όπως μου είπε, είναι η ιδία που παρουσιάζουν όλοι οι Νοσηλευτές που τον επισκέπτονται

Ο κλάδος των Νοσηλευτών απασχόλησε την Νοσηλευτική με διχαστικό (νομοθέτηση ανεφάρμοστων καθηκοντολογίων Γκάγκα) όσο και με γραφικό τρόπο (κάψιμο πτυχίων το 2017). Δυστυχώς μια μικρή μειοψηφία με εμμονικές και εξωπραγματικές θέσεις κρατούν δέσμια της Νοσηλευτική. Η δέσμευση Κικίλια ότι οι Νοσηλευτές αξίζουν τον κλάδο τους αναζητούνται. Στο πρόγραμμά της η ΝΔ δεν κάνει καμία αναφορά. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται για την δημιουργία Ενιαίου Νοσηλευτικού κλάδου που θα συμπεριλαμβάνει τις σημερινές διακριτές κατηγορίες νοσηλευτών των (ΠΕ-ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Νοσηλευτών (ΔΕ), με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα, τον τίτλο σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των μερών. Στο ίδιο πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τον εκδημοκρατισμό στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, εκλογές με απλή αναλογική, όριο θητείας στα όργανα, τη συμμετοχή του συνόλου που ασκούν την Νοσηλευτική σε αυτές, την Περιφερειακή Συγκρότηση, τα Όργανα Διοίκησης και την υπαγωγή της στην εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας.

Συνάδελφοι,

Είναι αλήθεια ότι η κλινική καθημερινή πραγματικότητα των Νοσηλευτών είναι δύσκολη. Όπως πολύ σωστά μου επισήμανε η Ελένη σε ένα μήνυμά της «…Η νοσηλευτική είναι απλά ένας από τους πολλούς μικρόκοσμους αυτής της χώρας. Ο ατομικός συσχετισμός της ΝΔ είναι ένας από τους πολλούς λόγους που οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή και η αριστερά πρέπει να ηγηθεί ξανά σε ιδεολογικό επίπεδο στις καρδιές των ανθρώπων … Έχει καταντήσει ο μέσος νοσηλευτής να παρακολουθεί μεταπτυχιακά για να γίνει προϊστάμενος και να έχει μια μέρα ανθρώπινο ωράριο και λογική αμοιβή. Κανένας δεν στοχεύει σε στόχους και αποτελέσματα αλλά σε λιγότερη δουλειά και περισσότερα χρήματα. Έτσι φτάσαμε στα Τέμπη, ……».

Η πελατειακή Νοσηλευτική βρήκε την έκφρασή της την τετραετία που πέρασε με καθαιρέσεις αξιών συναδέλφων, πειθαρχικές διώξεις, ευνοιοκρατία για τα γαλάζια παιδιά και ενίσχυση του δόγματος της ήσσονος προσπάθειας και του βολέματος. Δεν θα πρέπει να το επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Ακούγονται αστείες οι αναφορές στο πρόγραμμα της ΝΔ για ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Γνωριζόμαστε καλά πλέον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται για κρίσεις Νοσηλευτικού προσωπικού άμεσα στο πρώτο 6μηνο για την εμπέδωση κλίματος διαφάνειας και αξιοκρατίας, Μεταβατικές διατάξεις ώστε με συγκεκριμένη διαδικασία να παρέχεται η δυνατότητα αναβάθμισης – ισοτίμησης πτυχίου για της κατηγορίες ΔΕ & ΤΕ Νοσηλευτικής στην ΠΕ κατηγορία. Κατοχύρωση θεσμικού πλαισίου ώστε οι τοποθετήσεις και μετακινήσεις του Νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσηλευτικά τμήματα να γίνονται στη βάση εσωτερικού κανονισμού μετακινήσεων που οφείλουν να έχουν τα νοσοκομεία. Νέο θεσμικό πλαίσιο των Νοσηλευτικών Επιτροπών (ΝΟΕ).

Αγαπητοί συνάδελφοι…

Δεν βαυκαλιζόμαστε ότι η λύση των Νοσηλευτικών προβλημάτων για τα οποία κανένας Βορίδης, Γεωργιάδης ή Πλεύρης (ενδεικτικά τα ονόματα πρώην Υπουργών Υγείας της ΝΔ..!) δεν φρόντισαν να ακουμπήσουν, θα αποτελέσουν συνθήκη για την Νοσηλευτική Άνοιξη. Βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα, τόσο με τους άλλους συναδέλφους Υγειονομικούς, όσο και με τους πολίτες αυτής της χώρας που αναζητούν υπηρεσίες Υγείας. Το μεγάλο διακύβευμα είναι η διατήρηση του ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ της ΥΓΕΙΑΣ.

Η χώρα χρειάζεται ένα νέο ΕΣΥ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και τους φόρους που πληρώνουν, και όχι διαρκή συρρίκνωση της δημόσιας Υγείας προς όφελος του κέρδους ιδιωτικών συμφερόντων. Η καθολική, δημόσια και δωρεάν περίθαλψη σε ένα ισχυρό ΕΣΥ, για αξιοπρεπή ζωή και κοινωνική προστασία, μπορεί να επιτευχθεί μόνο από την πολιτική δύναμη που πιστεύει σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Με το χέρι στην καρδιά και επειδή γνωριζόμαστε καλά πλέον, παίρνω το θάρρος να ζητήσω να στηρίξεις το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Πλέον έχεις συγκρίσιμο μέγεθος αξιολόγησης τετραετίας και συγκρίσιμο μέγεθος προοπτικών. Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε ένα Δημόσιο σύστημα υγείας με ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του νοσηλευτή, και σε ένα Ιδιωτικό ανταγωνιστικό σύστημα υγείας με συρρίκνωση της αξιοπρέπειας και της οικονομικής σου προοπτικής.

Μην το επιτρέψουμε να συμβεί. Δεν μας αξίζει. Γιατί τότε ναι….., θα έχουμε και εμείς μερίδιο αυτής της (κατά την άποψή μου) δυσμενούς εξέλιξης στην πορεία της χώρας μας στο κοινωνικό επίπεδο.

 *  Ο Δημήτρης Τζιάλλας είναι νοσηλευτής και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βόρειου Τομέα Αθηνών)

- Διαβάστε ακόμη:  Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την Νοσηλευτική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)