to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 24.05.2016

Πολιτική

Ανοιχτή επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μέρκελ και Ολάντ: Να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Ανοιχτή επιστολή προς την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκέλα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ που δημοσιεύει σήμερα η Γαλλική εφημερίδα Liberation, έστειλαν Ευρωβουλευτές από τρείς πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της βιωσιμότητας του Ελληνικού δημόσιου χρέους.


Πιο συγκεκριμένα, οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Φάμπιο Ντε Μάσι από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, οι Εμανουέλ Μορέλ και Γκιγιόμ Μπαλάς εκ μέρους των Σοσιαλιστών Δημοκρατών και ο Έρνεστ Ούρτασουν εκ μέρους των Πρασίνων, εν όψει και του κρίσιμου Eurogroup, ασκούν πίεση στους δύο Ευρωπαίους ηγέτες ώστε "να ενθαρρύνουν την δημιουργία μίας υγιούς οικονομίας που δεν σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε αμφισβήτηση την κοινωνική συνοχή".

Ακολουθεί σε ελληνική μετάφραση η πλήρης επιστολή:


 

Κύρια Καγκελάριε της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας,
Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,


Το μνημόνιο με την Ελλάδα υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015, παρά την αρχική βούληση του λαού της άλλα και τις δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ, όπως αυτής του Ζ.Κ. Γιούνκερ, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε πει πως “δεν γίνεται να θεωρείται πως οι δημοκρατικές επιλογές αντιβαίνουν τις Συνθήκες”.

Η σημερινή Ελληνική Κυβέρνηση προσπάθησε αποτελεσματικά και άμεσα να εφαρμόσει ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, επιχειρώντας να ελαχιστοποιήσει τις δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις που θα αντιμετώπιζαν τα μεσαία και χαμηλά τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας.

Μία σειρά από πρωτοφανή και, ορισμένες φορές σκληρά, μέτρα έχουν ήδη ληφθεί, όπως η διοικητική μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις. Την περασμένη Κυριακή, η Κυβερνητική πλειοψηφία, ψήφισε ένα σύστημα αυτόματων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, στην περίπτωση που ο προϋπολογισμός αποκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους. Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που ποτέ δεν θα είχε ζητηθεί από χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία.

Όταν λοιπόν κάποιος εκτελεί τους όρους μίας συμφωνίας, δίκαια αναμένει και από την άλλη πλευρά με την οποία έχει συνάψει την συμφωνία, να πράξει το ίδιο.
Ωστόσο, κράτη-μέλη της ευρωζώνης, κατά τις συνεδριάσεις του Eurogroup, απέτρεπαν συνεχώς το να υπάρξει οποιαδήποτε συγκεκριμένη εξέλιξη, παρουσιάζοντας το ψευδεπίγραφο πρόσχημα της "ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων". Με λίγα λόγια, στο θέμα αυτό πολλές από τις εμπλεκόμενες πλευρές, παίζουν με στόχο να κερδίσουν χρόνο.
 

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα έχει παγιδευτεί ανάμεσα σε στόχους για υπερβολικά, μη ρεαλιστικά δημοσιονομικά πλεονάσματα από την μία - και σε αποπληθωρισμό από την άλλη, ο οποίος τροφοδοτείται από την λιτότητα.
Με δεδομένα την αβεβαιότητα και την έλλειψη δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας.
Η πολιτική αβεβαιότητα, η οικονομική στασιμότητα και η αναδιάρθρωση των ληξιπρόθεσμων χρεών καταστρέφουν την ικανότητα αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη και υπάρχουν ορισμένοι πιστωτές της που θα ήθελαν να δοκιμάσουν τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά όρια της χώρας, για να εκφοβίσουν Κυβερνήσεις χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Τέλος -και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα βρέθηκε να δέχεται μια επιπλέον τεράστια πίεση, που προκλήθηκε από γειτονικές της χώρες, οι οποίες χωρίς καμία τύψη, εμπόδισαν την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, ορθώνοντας φυσικά εμπόδια που άφησαν, και συνεχίζουν να αφήνουν, εκκρεμείς και μετέωρους τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Σήμερα, όπως και στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού, συσσωρευμένες αβεβαιότητες προστίθενται τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους επενδυτές, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος. Η σημερινή κατάσταση συνιστά ένα νέο οικονομικό αποκλεισμό εναντίον της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού, με τους ελέγχους κεφαλαίων να εξακολουθούν να είναι σε ισχύ.

Ως εκ τούτου, εσείς κ. Καγκελάριε και κ. Πρόεδρε, έχετε την δύναμη να βάλετε ένα τέλος σε αυτές τις αβεβαιότητες. Άρετε τον οικονομικό αποκλεισμό στην Ελλάδα!

Εν τέλει, πρέπει να τονιστεί, σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία που το αποδεικνύουν, πως μόνο το 5% των χρημάτων που δανείστηκε η Ελλάδα έχουν διοχετευθεί στον εθνικό προϋπολογισμό.
Το υπόλοιπο 95% χρησιμοποιήθηκε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην οποία η ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει αποφύγει τα φαινόμενα πανικού και μειωμένης ρευστότητας – ενώ θα μπορούσε να έχει εξοφλήσει ακόμη και τους πιστωτές, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα από έρευνα της Ευρωπαϊκής Σχολής Διοίκησης και Τεχνολογίας στην Γερμανία.
Θα ήταν επομένως πολιτική τυφλότητα και οικονομική ανευθυνότητα να γίνει επιπλέον κατάχρηση υποτιθέμενων “δικαιωμάτων” από τα οποία οι πιστωτές δεν μπορούν να επωφεληθούν μέσω των δανείων αυτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει η ίδια, πολλά χρήματα στην Ελλάδα: Χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα για την Ελλάδα από το 2009 έως το 2014 με την αιτιολογία της έλλειψης συγχρηματοδότησης, επιδεινώνοντας έτσι το χρηματοδοτικό κενό στα ελληνικά δημόσια έργα ή από τα κέρδη από την ΕΚΤ αναφορικά με την κράτηση του Ελληνικού χρέους, καθώς και τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ, για λόγους αυθαίρετους (η υπογραφή του μνημονίου), για να αναφέρουμε μερικά μόνο.

Κυρία Καγκελάριε, κύριε Πρόεδρε, κάθε μήνας που περνά, αφήνει 5 στους 10 νέους ανθρώπους και 1/5 των Ελλήνων, στην ανεργία. Κάθε εβδομάδα που περνάει, αφήνει τους πρόσφυγες αποκλεισμένους σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση.

Κάθε μέρα που περνάει, αφήνει στην δυστυχία το 35% των Ελλήνων που πλήττονται από την φτώχεια. Ένα ποσοστό που στην πραγματικότητα αποτελεί αθροιστική υποθήκη για το μέλλον αυτής της χώρας, αυξάνοντας αναπόφευκτα τον κίνδυνο να μεταμορφωθεί σε ένα χρεοκοπημένο κράτος στην καρδιά της Ευρώπης, καθώς αμφισβητεί την κοινωνική συνοχή στην ΕΕ, ενισχύοντας τον ακροδεξιό ευρωσκεπτικισμό.

Πιστεύοντας ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου σας, ζητάμε να αναλάβετε πρωτοβουλία μέσω συγκεκριμένων πράξεων, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της βιωσιμότητας του Ελληνικού δημοσίου χρέους, καθώς και για την ενθάρρυνση της δημιουργίας μίας υγιούς οικονομίας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία βαθειών και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)