to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:06 | 26.11.2021

Πολιτική

Ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση για την εξάλειψη της έμφυλης βίας από τη ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Αθήνας

«Ο αγώνας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και για την εδραίωση της ισότητας των δύο φίλων απαιτεί συνεχή εγρήγορση και πάλη τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο μέσα στην κοινωνία και την οικογένεια».


Αυτό είναι το συμπέρασμα της ανοικτής διαδικτυακής συζήτησης που οργάνωσε χθες, 25 Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Αθήνας, με κεντρικό ομιλητή τον βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και με εισήγηση της πρώην Γενικής Γραμματέας  Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, καθώς και με τη συμμετοχή εκπροσώπων  των κοινωνικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  της Δυτικής Αθήνας. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η χρηματοδότηση στους Δήμους για τη λειτουργία Συμβουλευτικών Κέντρων, με μονιμοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού, το οποίο πλέον έχει εμπειρία αλλά και γνώση «προσώπων και πραγμάτων στην τοπική κοινωνία».

Στη συζήτηση πήραν μέρος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Βίτσας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας, ο γραμματέας της Ν.Ε. Κώστας Κάβουρας,  η Αντιδήμαρχος Πετρούπολης Κατερίνα Σταματοπούλου, αρμόδια για θέματα  Ισότητας και Γυναίκας, ο Αντιδήμαρχος  Αγίας Βαρβάρας Χρήστος Βασιλείου, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής,  Περιστερίου,  Μαίρη Τσιώτα, η οποία είναι και διευθύντρια του Συμβουλευτικού Κέντρου Κακοποιημένων Γυναικών στο Δήμο. Συμμετείχαν ακόμα, η διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού Αγγελική Οικονομοπούλου,   η Υπαστυνόμος Α΄ Σοφία Βαγενά, η Δημοτική Σύμβουλος Περιστερίου, Σοφία Αλεξοπούλου και άλλοι πολίτες  της Δυτικής Αθήνας. Τη συζήτηση συντόνισε η Μάγδα Ρουμανέα, υπεύθυνη της ομάδας δικαιωμάτων και μέλος της Γραμματείας, της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η έμφυλη βία ενδημεί στα σπίτια και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σαφήνεια θέσεων και ειλικρίνεια. «Θεσμικά κτίζεται από το Σύνταγμα του 1975 και εφεξής ένα πλαίσιο ισότητας με στόχο τη χειραφέτηση των γυναικείων δικαιωμάτων, αλλά υπάρχουν ακόμα ελλείμματα, όπως η μη καθιέρωση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία,  η έλλειψη ολοκληρωμένων δομών που θα προσφέρουν υπηρεσίες σε κατατρεγμένα πρόσωπα, με εξαρτήσεις οικονομικές και άλλες, τα οποία δεν μπορούν να  υπερασπιστούν τον εαυτό τους, η ακόμα και η έλλειψη κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων σε κάθε αστυνομικό τμήμα». Επίσης υπογράμμισε ότι πρέπει να γνωρίσουμε τις συνθήκες οι οποίες   δημιουργούν τη βία  μέσα στην οικογένεια και σε άλλα κοινωνικά κύτταρα, για να φτάσουμε να οικοδομήσουμε μια υγιή κοινωνία αλληλοαποδοχής και αλληλοσεβασμού, μακριά από στερεότυπα άλλων εποχών. 

Η κ. Κούβελα τόνισε ότι με τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας, η βία κατά των γυναικών πολλαπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα, η ευημερία των γυναικών να δυσκολεύει και να εμποδίζει τη πλήρη  συμμετοχή τους στην κοινωνία. Υπογράμμισε ότι η έμφυλη βία επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις και κόστος σε ανθρώπους και πολιτεία με επιβαρύνσεις στην υγειονομική περίθαλψη, με νομικά έξοδα και με απώλειες στην παραγωγικότητα. Η έλλειψη ισότητας των γυναικών επιφέρει την έμφυλη βία και αυτή στέκεται με τη σειρά της εμπόδιο στην κοινωνική ανάπτυξη.  Η κ. Κούβελα τόνισε ιδιαίτερα ότι απαιτείται άμεση οικονομική και νομική  στήριξη των γυναικών και των παιδιών που δραπετεύουν από την ενδοοικογενειακή βία και ότι πρέπει να ιδρυθούν Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας στα αστυνομικά τμήματα τα οποία πρέπει να λειτουργούν σε 24ωρη βάση μαζί  με τις ιατροδιαγνωστικές υπηρεσίες.

Ο κ. Βασιλείου είπε ότι χρειάζονται περισσότερη προσοχή,   ενημέρωση,  ευαισθητοποίηση, και συμβουλευτικά κέντρα, ιδιαίτερα σε οικονομικά ασθενέστερες περιοχές, όπως η Αγία Βαρβάρα, όπου η έμφυλη βία εμφανίζεται πιο αυξημένη. Ζήτησε από το κεντρικό κράτος περισσότερα «εργαλεία», πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για την αντιμετώπιση και της έμφυλης και άλλων μορφών βίας.

Η κ. Σταματοπούλου σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης της γραμμής 15900 και τόνισε πόσο χρήσιμο είναι το γεγονός ότι πλέον οι γυναίκες μιλάνε πιο ανοιχτά. Είπε ότι στην Πετρούπολη έχει ξεκινήσει δυναμικά η νεοσυσταθείσα αντιδημαρχεία Θεμάτων Γυναίκας και Ισότητας, με επόμενο στόχο και δράση την ενημέρωση των κοριτσιών, για να ξέρουν «πού είναι τα όρια και να αισθάνονται ασφαλή».

Η κ. Τσιώτα τόνισε ότι στις σύγχρονες κοινωνίες προτεραιότητα έχει η ποιότητα ζωής των ανθρώπων κάτι που δε θα υπάρξει ποτέ, αν δεν υπάρξει ισότητα. Ο Δήμος Περιστερίου έχει συστήσει μία Υποδοχή κακοποιημένων ατόμων που λειτουργεί ως πρώτο βήμα για στήριξη και υποστήριξη (νομική, ψυχολογική κλπ) των θυμάτων, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού. 

Ο κ.  Βίτσας, τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να μη συνηθίσουμε στη φρίκη. Να μη συνηθίσουμε στα στερεότυπα, να μη συνηθίσουμε στο γεγονός ότι οι πρώτες που αισθάνονται τη βία είναι οι γυναίκες. Να ορθώσουμε ένα τείχος υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων και των γυναικών ειδικότερα. Να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία σε ένα κόσμο ισότητας και αλληλεγγύης,  στον οποίο η γυναίκα θα ζει χωρίς την πατριαρχική κυριαρχία».

Η κ. Οικονομοπούλου  τόνισε ότι η βία αυξάνεται, όσο αλλάζει η ζωή των ανθρώπων, πολύ περισσότερο με την πανδημία, καθώς έχουν αυξηθεί ραγδαία τα αιτήματα των σχολείων προς το Δήμο για παρεμβάσεις κατά της βίας προς τα παιδιά, τα οποία ζουν τη βία στα σπίτια τους και ζητούν βοήθεια από τα σχολεία τους.  Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων Καματερού, οργανώνει  σεμινάρια προς τους μαθητές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με αντικείμενο την πρόληψη της βίας, ωστόσο υπάρχει έλλειμμα στη θεραπεία, γιατί όταν εκδηλώνεται βία στην οικογένεια όλη η οικογένεια νοσεί.

Ο κ. Ρήγας, σημείωσε το θετικό αποτύπωμα των εκδηλώσεων για την εξάλειψη της έμφυλης  βίας, η οποία, είπε, στον καιρό της πανδημίας εμφανίστηκε και στην αστυνομία και στο στρατό, χωρίς φυσικά να είναι χαρακτηριστικό τους. Ο κ. Ρήγας σημείωσε την έλλειψη εκπαίδευσης της κοινωνίας στην ισότητα και στην καταπολέμηση της βίας.

Η κ. Αλεξοπούλου είπε ότι πολύ πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου το Γραφείο Ενδοοικογενειακής βίας, σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Περιστερίου και των άλλων Δήμων της Δυτικής Αθήνας.

Η κ. Βαγενά τόνισε τον κομβικό ρόλο της αστυνομίας, στην οποία προσφεύγουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με τα εξειδικευμένα Γραφεία που οργανώνονται πλέον.  Υπογράμμισε την ανάγκη παρουσίας Ψυχολόγου στο πλευρό του αστυνομικού που κάνει προανάκριση για ενδοοικογενειακή βία και την ανάγκη διασύνδεσης της αστυνομίας με τις δομές φιλοξενίας κακοποιημένων ατόμων. Σημείωσε επίσης την έλλειψη εμπιστοσύνης των θυμάτων στην αστυνομία, αλλά και το γεγονός ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι πολιτικό θέμα.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον κ. Κουρουμπλή να επισημαίνει το γεγονός ότι πλέον οι γυναίκες τολμούν να καταγγέλλουν και αυτό κάνει τους θύτες να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι τόσο ισχυροί όσο θεωρούν, ενώ τα θύματα συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν θεσμοί στην Πολιτεία που παρεμβαίνουν, προστατεύοντας και υπερασπίζοντας αυτούς που θεωρούν ότι είναι αδύναμοι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)