to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:31 | 07.04.2021

Κοινωνία

Ανοίγουν τα Λύκεια στις 12 Απριλίου παρά τις διαφωνίες Τσιόδρα και έξι ακόμα επιστημόνων

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθώς και ακόμα έξι επιστήμονες διαφώνησαν σύμφωνα με πληροφορίες με την απόφαση των περισσοτέρων μελών της επιτροπής να ανοίξουν από Δευτέρα 12 Απριλίου τα Λύκεια όλης της χώρας όπως ήταν η επιθυμία της κυβέρνησης δια της Νίκης Κεραμέως η οποία παρέστη στη συνεδρίαση.


Εκνευρισμένος εμφανίζεται ο Σωτ. Τσιόδρας και ακόμα έξι μέλη της Επιτροπής που διαφώνησαν με το άνοιγμα και των τριών τάξεων του Λυκείου, όπως γράφει η Αυγή, ενώ στις 6 το απόγευμα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο καθηγητής Τσιόδρας είναι εκνευρισμένος και δυσαρεστημένος αφού διαφώνησε με το άνοιγμα και των τριών τάξεων του λυκείου επισημαίνοντας πως είναι μια κίνηση με μεγάλο ρίσκο λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λοιμωξιολόγοι έθεσαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τον τρόπο ανοίγματος των Λυκείων που αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα από την υπουργό Παιδείας , η οποία θα συμμετάσχει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νίκη Κεραμέως συμμετείχε στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, σε μία προσπάθεια να πάρει το «πράσινο φως» των ειδικών, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η υποχρεωτική χρήση self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς φτάνει και περισσεύει για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Βέβαια, η διάθεση των self test, που προαναγγελόταν με τυμπανοκρουσίες, ξεκίνησε σήμερα με προβλήματα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 18.00 από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων είναι να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και στο τέλος η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είχε δηλώσει το πρωί στον ΑΝΤ1 η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, προσθέτοντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση, αφού πρώτα κάνει την εισήγηση της η επιτροπή των ειδικών.

Στην ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξει τη Δευτέρα 12 Απριλίου μόνο η Γ’ Λυκείου, η Ζέττα Μακρή απάντησε πως είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι τάξεις του  Λυκείου ταυτόχρονα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα τεχνικής φύσεως.

Για την περίπτωση δε τα σχολεία να μην ανοίξουν ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές της χώρας, είπε πως αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν και για το λόγο αυτό το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της ύλης για να εξαλείψει τις ανισότητες. Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε πως όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε επίσης πως αν οι ειδικοί δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των γυμνασίων και των δημοτικών στις 19 Απριλίου, αυτό θα γίνει παρά το ότι υπάρχουν κάποιες φωνές που λένε να μην ανοίξουν τα σχολεία για μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και μετά ξανακλείσουν, υποστηρίζοντας πως η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές Λυκείων, η Ζέττα Μακρή επανέλαβε ότι είναι υποχρεωτικό να προσέλθουν στα σχολεία με βεβαίωση για αρνητικό self test, διαφορετικά δεν θα γίνονται δεκτοί στο μάθημα.

Τέλος, για την παράταση της σχολικής χρονιάς ανέφερε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, αλλά με τα σημερινά δεδομένα το πιθανότερο είναι η σχολική χρονιά να παραταθεί κατά 2 εβδομάδες, μέσα στον Ιούνιο και συμπλήρωσε πως ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις.

Αλ. Τσίπρας: Κάθε φορά ανοίγουν και κλείνουν τα σχολεία χωρίς να παίρνουν κανένα μέτρο

«Και ένα τελευταίο θέλω να πω σε σχέση με τα σχολεία. Εδώ πραγματικά τρελαθήκαμε: μια μας έλεγαν στην αρχή ότι τα σχολεία είναι υγειονομική βόμβα, μετά μας είπαν ότι τα σχολεία δεν κολλάνε, μετά μας είπαν ότι τα σχολεία κολλάνε, τώρα ετοιμάζονται να ανοίξουν τα σχολεία», ανέφερε σε μέρος της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και επισήμανε:

«Το ζήτημα όμως είναι ότι κάθε φορά κλείνουν και ανοίγουν τα σχολεία χωρίς να παίρνουν κανένα μα κανένα μέτρο. Όπως κλείνουν, έτσι ανοίγουν. Αυτό είναι λάθος.

Διότι το ορθότερο κατά την άποψή μου θα ήταν να αραιώσουν τους μαθητές. Στην αρχή της χρονιάς εμείς είχαμε προτείνει αν δεν υπάρχουν αίθουσες να κάνουν διπλές βάρδιες. Αντί για 30 παιδιά στην τάξη να έχουμε 15 παιδιά στην τάξη. Το περσινό καλοκαίρι ήταν καλοκαίρι πανδημίας και η κυβέρνηση αύξησε τους μαθητές από το κατώτατο αριθμό των 26 που είχαμε, τον αύξησε.

Και ανοίγουν και κλείνουν τα σχολεία με τον ίδιο τρόπο: χωρίς τεστ στους μαθητές, χωρίς τεστ στους εκπαιδευτικούς. Ελπίζω τουλάχιστον τώρα να εμβολιάσουν τους εκπαιδευτικούς και να ανοίξει επιτέλους ο εμβολιασμός στο γενικό πληθυσμό. Δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι πάνω στους οποίους θέλουμε να στηρίξουμε το άνοιγμα, είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι στον τουρισμό, είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι στα σχολεία μας που πρέπει να ανοίξουν επιτέλους, δεν αντέχουν άλλο οι οικογένειες, είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι couriers που μπαίνουν στα σπίτια μας, είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ».

Πληροφορίες από Αυγή

tags: λύκεια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)