to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:54 | 19.02.2016

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Ανοίγουν «παράθυρα ελευθερίας» στις φυλακές - Τι σχεδιάζεται για τις οικογενειακές συνευρέσεις

Το πόσοι ζουν σε ένα κελί, το αν κοιμούνται στο πάτωμα, δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά αξιοπρέπειας ... τα ανθρώπινα δικαιώματα "παίζονται" σε τέτοια ζητήματα, είπε ο Γ.Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης Στο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κ.Αρβανίτη


«Παραλάβαμε 33 φυλακές, με υποδομές που είναι από πεπαλαιωμένες έως τουλάχιστον ανεπαρκείς, με ελλιπή χρηματοδότηση και με έναν αριθμό κρατούμενων που είναι υπερδιπλάσιος της πραγματικής χωρητικότητας, γύρω στους 11.500 ... η πρώτη επιλογή μας ήταν να μειώσουμε τον αριθμό των κρατουμένων», είπε ο κ.Φυτράκης.

«Το αν θα ζουν σε ένα κελί ένας, δύο, τρεις ή τέσσερις άνθρωποι ... αν θα κοιμάται κάποιος στο πάτωμα ή σε τριόροφο κρεβάτι, δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά αξιοπρέπειας ... τα ανθρώπινα δικαιώματα "παίζονται" σε τέτοια ζητήματα ... το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μας κρούει συχνά τον κώδωνα του κινδύνου ... να κάνουμε "χτες" ενέργειες για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης», σημείωσε.

Στην Ελλάδα, όπως θύμισε, «μέχρι πρόσφατα, η μόνιμη επωδός του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν, προς το εξωτερικό ότι δεν είναι έτσι η πραγματικότητα (δηλαδή η απόκρυψη), ενώ στο εσωτερικό ότι έχουμε ένα μεγάλο κτιριολογικό πρόγραμμα ... Εμείς είπαμε ότι δεν θα κρύβουμε την τραγική και ακόμη πολύ δύσκολη πραγματικότητα ... για το κτιριολογικό ότι δεν είναι στην λογική μας η διάχυση της φυλακής ... ότι μπορούμε να αρκεστούμε σε ένα μικρότερο ποινικό κράτος ... αυτά υλοποιήσαμε, ήδη με την πρώτη νομοθεσία, τον 4322 που ήταν ο πιο ουσιαστικός για την αποσυμφόρηση των φυλακών».

Πλέον, «έχουμε σταθεροποιήσει τον αριθμό των κρατούμενων κοντά στις 9.500 ... έχουμε πλέον τον χρόνο για να υλοποιήσουμε πολιτικές ... "παράθυρα ελευθερίας" στις φυλακές που θα βελτιώνουν την πραγματικότητα, δομές απεξάρτησης, εκπαίδευσης, υγείας, καθώς και επιπλέον δραστηριότητες ... σχεδιάζονται "ανάσες" και για το συχνά ταλαιπωρημένο, ως και εξοντωμένο και ελλιπές σε αριθμό προσωπικό».

Για τους ανεπαρκείς ως ανύπαρκτους χώρους επισκεπτηρίου, σημείωσε ότι «και να θέλαμε, δεν θα μπορούσαμε να τους φτιάξουμε αύριο το πρωί σε 33 φυλακές ... αλλού είναι απολύτως αδύνατο ... αλλού γιατί δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα ... είπαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε πιλοτικά. Τις επόμενες ημέρες θα σας καλέσουμε για να δείξουμε το πρώτο δείγμα γραφής σε μία περιφερειακή φυλακή».

«Μας απασχολεί επίσης πάρα πολύ το θέμα των οικογενειακών συνευρέσεων ... δεν μπορούμε να το κάνουμε σε 33 φυλακές. Θα το κάνουμε κάπου, θα δούμε πώς θα λειτουργήσει ... θα το μεταφέρουμε σε περισσότερες φυλακές» προανήγγειλε ο ΓΓ του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σημείωσε ωστόσο ότι «η διατιθέμενη ετήσια δαπάνη ανά κρατούμενο δεν είναι επαρκής ... είμαστε στον πάτο της Ευρώπης σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες για τη ζωή των κρατούμενων και τη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης»...

Ακούστε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)