to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:31 | 22.01.2021

Κοινωνία

Ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια από 1η Φεβρουαρίου - Παράταση για SMS και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων από την 1η Φεβρουαρίου ανακοίνωσε και επισήμως η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε η παράταση των υφιστάμενων μέτρων με τη χρήση SMS και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.


Ωστόσο, η υπουργός διευκρίνισε ότι στις «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Αντίθετα, τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα μέτρα που θα ακολουθηθούν είναι τα εξής:

η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
η χρήση αντισηπτικών,
οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.


Παρατείνεται το SMS και η απαγόρευση
Παράταση στη χρήση SMS για τις μετακινήσεις, όπως και της απαγόρευσης ωραρίου κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 (πλην των γνωστών εξαιρέσεων), αλλά και της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό (πλην εξαιρέσεων), όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Πάνω από τα μισά ενεργά κρούσματα στην Αττική

«Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσά μας», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι από τα σχεδόν 6.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζονται στην επικράτεια, τα μισά προέρχονται από την Αττική. Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών είναι 467 κρούσματα. Η πληρότητα των ΜΕΘ φτάνει στο 49%, ενώ στην Αττική είναι κατειλημμένο το 58%.

Παράλληλα, ανακοίνωσε το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την 1η Φεβρουαρίου, με ορισμένες εξαιρέσεις στις κόκκινες περιοχές.

Αίρονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για Αργολίδα, Ανθήλη, Παλαικάστρου και Κάλυμνο

Την άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, τις Τοπικές Κοινοτήτες Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας-Λασιθίου και τη νήσο Κάλυμνο από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 6:00 το πρωί, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς -όπως είπε- το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί σημαντικά.

Παράλληλα, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου αποφασίστηκε η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τον οικισμό Ρομά της δημοτικής ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας από αύριο το πρωί, 23 Ιανουαρίου, στις 6:00 πμ και έως την 1η Φεβρουαρίου.

Ακόμη, τα μέτρα παρατείνονται για μια εβδομάδα ακόμα, έως την 1η Φεβρουαρίου καθώς το ιικό φορτίο δεν έχει υποχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό, στις ακόλουθες περιοχές:

- στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 114 ενεργά κρούσματα και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 182 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό,

- στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, που έχει αυτή τη στιγμή 59 ενεργά κρούσματα και 123 στενές επαφές,

- στον Δήμο Σπάρτης, που έχει 49 ενεργά κρούσματα,

- στον Δήμο Εορδαίας καθώς και στη δημοτική Κοινότητα Κρόκου του Δήμου Κοζάνης και την Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, που έχουν αυτή τη στιγμή 66, 33 και 13 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα.

- στον Δήμο Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, που έχει 78 ενεργά κρούσματα, και

- στον Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Σχετικά με το Δήμο Αχαρνών, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συγκεκριμένες γειτονιές του προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς αντί να παρατηρείται μείωση, την τελευταία εβδομάδα υπάρχει αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Χθες για παράδειγμα υπήρχαν 175 ενεργά κρούσματα έναντι 166 πριν από μία εβδομάδα και παρά τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)