to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:21 | 14.06.2019

Κοινωνία

Κανονικά λειτουργούν από σήμερα τα διαγνωστικά εργαστήρια, μετά την παρέμβαση του υπ. Υγείας

Κανονικά λειτουργούν από σήμερα όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια, μετά την απόφαση που πήρε χτες η Συντονιστική Επιτροπή σε συνεδρίαση που έγινε στα γραφεία του ΙΣΑ.


Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισαν οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού τους οργάνου, μετά από εισήγηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλη και κατόπιν συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν οι προτάσεις του υπουργού Υγείας, οι ιδιαιτερότητες της χρονικής συγκυρίας που διανύουμε καθώς και οι ανάγκες των ασφαλισμένων. Αξιολογήθηκε ως θετικό το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα του εργαστηριακού κλάδου που βυθίζεται στα χρέη, μίλησε για αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 0,8% του ΑΕΠ, εκ των οποίων μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό θα διατεθεί για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι παριστάμενοι τόνισαν ότι οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν παρακαταθήκη και για την επόμενη κυβέρνηση, από την οποία ο εργαστηριακός κλάδος θα διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του, με την ίδια ενότητα και αποφασιστικότητα.

Ο ΙΣΑ καλεί τους γιατρούς του εργαστηριακού κλάδου να ολοκληρώσουν τις εξουσιοδοτήσεις στους ιατρικούς συλλόγους, για να προβούν στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ - αίτημα που θα διεκδικηθεί δυναμικά από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η πρόταση Ξανθού

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 13/6 στο υπουργείο Υγείας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, του προέδρου του ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), Γιώργου Πατούλη και της Συντονιστικής Επιτροπής των διαγνωστικών εργαστηρίων.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας:

Αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί η αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που καλούνται να καταβάλουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, το υπουργείο Υγείας κατέβαλε ειλικρινή προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης στην παρούσα χρονική συγκυρία. Η πρόταση που παρουσιάστηκε στο Συντονιστικό των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Κέντρων περιλαμβάνει:

1.Την προσαύξηση κατά 30 εκ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9 εκ. ευρώ  σε σχέση με το 2018 προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10%  στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών.

2. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000- 5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από το clawback. Με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ μειώνεται η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

3. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια η ζήτηση εξετάσεων και σε βάθος χρόνου να περιοριστεί δραστικά η υπέρβαση και το clawback. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη παρέμβαση που καθιστά το σύστημα βιώσιμο, αλλά που προφανώς δεν μεταβάλλει άμεσα τη σημερινή πραγματικότητα.

4. Την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι το 2011)  των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους μέσω ΕΦΚΑ.

5. Την αξιοποίηση της σταδιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας στο ύψος του 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός , για την ενίσχυση των προϋπολογισμών που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις παροχές του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων.

«Είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε προεκλογική περίοδο καμία ρύθμιση που προϋποθέτει νομοθέτηση και έχει δημοσιονομικό κόστος. Άρα το βασικό αίτημα που είναι η προσαύξηση κατά 55 ελ. € του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις του 2018 είναι ανέφικτο να ικανοποιηθεί. Μπορεί όμως να υπάρξει διευκόλυνση στην καταβολή της οφειλής μέσω των υπαρχουσών ρυθμίσεων για πολλαπλές δόσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Όπως επίσης είναι απολύτως σαφές ότι η απόφαση για εξυπηρέτηση των πολιτών με την υποχρέωση να καταβάλλουν το 85% του κόστους των εξετάσεων είναι παράνομη και εκβιαστική και δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες συμβάσεις των εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ, θα δημιουργήσει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταγγελία των συμβάσεων. Το ερώτημα είναι γιατί επιλέγεται αυτό το χρονικό διάστημα η σκλήρυνση της στάσης και ποιος ωφελείται από αυτήν», επαναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας.

«Σε κάθε περίπτωση», επισημαίνεται ότι «το υπουργείο Υγείας προκειμένου να διευκολύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών απέστειλε σήμερα εγκύκλιο (επισυνάπτεται) με την οποία καλούνται οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και οι διοικητές των Νοσοκομείων, σε συνεργασία με τους επιστημονικά υπεύθυνους των εργαστηρίων, να οργανώσουν την ευχερή και δωρεάν πρόσβαση όσων ασφαλισμένων επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις μικροβιολογικές ή απεικονιστικές εξετάσεις τους στο ΕΣΥ».

Ο προεκλογικός εκβιασμός

Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν την απάντηση του υπουργείου στην απόφαση που πήρε χθες, Τετάρτη το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «να τροποποιήσει τη μορφή των κινητοποιήσεων». Σύμφωνα με την εκβιαστική και κοινωνικά ανάλγητη απόφαση των ιδιωτών, θα εξυπηρετούνται όλοι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι θα παίρνουν απόδειξη για τα χρήματα που καταβάλλουν, για την ασφαλιστική τιμή δηλαδή, και στη συνέχεια θα παίρνουν πίσω τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο δεν θα πληρώνουν όπως αποφασίστηκε το 15% της συμμετοχής στις εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι εξαιρούνται από τη νέα αυτή μορφή κινητοποιήσεων οι ευπαθείς ομάδες, περιστατικά που αφορούν ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζουν κάποιο οξύ πρόβλημα υγείας.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, πρόκειται για μια απόφαση που, ουσιαστικά, μετατοπίζει πλήρως το πρόβλημα στους ασφαλισμένους, και τους καθιστά ομήρους στην αντιπαράθεση των διαγνωστικών κέντρων με το υπουργείο Υγείας. Ο πολιτικός χρόνος, δε, στον οποίο κλιμακώνεται αυτή η αντιπαράθεση δεν θεωρείται καθόλου τυχαίος καθώς απέχουμε λιγότερο από έναν μήνα από τις εκλογές, ενώ, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Tvxs, ερωτήματα προκαλεί και η στάση του νεοεκλεγέντος (με την ΝΔ) περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργου Πατούλη, ο οποίος έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις.

«Παρανομούν, δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη»

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας την Τετάρτη στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε παράνομη τη μορφή της κινητοποίησης που αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων. Ο υπουργός τόνισε «η λύση, ότι μπορούμε να ανοίξουμε τα εργαστήρια, αλλά να πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του, αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία λύση, η οποία δεν έχει καμία πρόβλεψη από την άποψη των συμβατικών υποχρεώσεων» των διαγνωστικών κέντρων απέναντι στον ΕΟΠΥΥ όπως είπε.

Όπως εξήγησε, αυτό το οποίο εισηγούνται, το να πληρώνει ο ασθενής και στη συνέχεια να ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να του δώσει τα χρήματά του, πέρα από το ότι επιβαρύνεται ο ασθενής, πληρώνει από την τσέπη του, δεν προβλέπεται.

«Η σύμβαση, την οποία έχουν συνυπογράψει τα εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει, πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής του 15% καμία άλλη επιβάρυνση του ασθενή. Αυτό, λοιπόν, μοιραία και με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί στην de facto καταγγελία των συμβάσεων. Αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές. Και νομίζω ότι από αυτήν την εξέλιξη είναι προφανές ότι δεν ευνοούνται ούτε οι ασθενείς, αλλά ούτε και η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστήριων».

Όσον αφορά το πώς σκέφτεται το υπουργείο μα αντιμετωπίσει το πρόβλημα εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ο Α.Ξανθός είπε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μία συνεννόηση με τις υγειονομικές περιφέρειες και με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να διευκολύνουν ώστε να πραγματοποιούνται εκτός ραντεβού εργαστηριακές εξετάσεις είτε στα νοσοκομεία είτε στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, δηλαδή, στα Κέντρα Υγείας αγροτικού και αστικού τύπου.

«Σαφώς όμως απευθύνουμε και μία έκκληση στους εργαστηριακούς γιατρούς, στους συναδέλφους μας που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διάγνωσης αυτή την περίοδο στη χώρα μας και τους λέμε ότι αναγνωρίζοντας το πρόβλημα για την επιβάρυνσή τους, αναγνωρίζοντας, όμως, και την πραγματική δυσκολία και τον περιορισμό που προκαλούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί, οι οποίοι υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ εδώ και χρόνια, να αναλογιστούν και την κρισιμότητα της συγκυρίας και να προσπαθήσουμε να οδηγηθούμε σε μία διέξοδο η οποία θα διευκολύνει μία μακροπρόθεσμη συζήτηση για μέτρα αντιμετώπισης σε βάθος χρόνου του προβλήματος αυτού, που υπάρχει εδώ και πάνω από 7 χρόνια στον χώρο της υγείας», είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός.

Ο υπουργός Υγείας είπε ακόμα ότι μετά τη προχθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Υγείας είχε την αίσθηση ότι οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί αλλά πρόσθεσε: «Αυτή ήταν η αίσθησή μας με τη μοναδική εξαίρεση του εκπροσώπου των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων, ο οποίος από εχθές (σ.σ.: προχθές) άρχισε να ναρκοθετεί αυτή τη λύση και να στέλνει μια τροχιοδεικτική βολή ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση και θα παραμείνουμε σε μια σκληρή γραμμή. Φαίνεται ότι τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και οι εκπρόσωποί τους κατάφεραν να επιβάλουν αυτή τη γραμμή στη σημερινή σύσκεψη στην οποία εκπροσωπήθηκαν όλες οι ομοσπονδίες και όλοι οι σύλλογοι και κατά την άποψή μου αυτή είναι μια γραμμή η οποία και αδιέξοδη είναι, διότι δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις, όπως πολλοί καταλαβαίνετε, μέσα σε τόσο ασφυκτικό περιθώριο πολιτικό μέσα σε προεκλογική περίοδο και χωρίς τη δυνατότητα αναπροσαρμογών σε παρελθόντα προϋπολογισμό».

Π. Γεωργακόπουλος: «Ανάλγητη η συμπεριφορά των διαγνωστικών κέντρων»

«Ανάλγητη» χαρακτήρισε και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Π. Γεωργακόπουλος, την συμπεριφορά των διαγνωστικών κέντρων ενώ πρόσθεσε ότι είναι κομματικά καθοδηγούμενη η κινητοποίηση τους που δημιουργεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Αναφορικά με το αίτημα για κατάργηση του clawback ο κ. Γεωργακόπουλος είπε ότι στρέφεται στα δύο κόμματα Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ που το καθιέρωσαν. Το clawback έχει καθιερωθεί από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και ισχύει ως το 2022. Καμία πολιτική δύναμη δεν λέει ότι θα το καταργήσει την επόμενη μέρα.

«Θέλουν να καταργηθεί η σύμβαση για να επαναδιαπραγματευτούν αν είναι κυβέρνηση η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ από την μεγάλη πίτα των 30 και εκατομμυρίων» είπε στην ΕΡΤ συνομιλώντας με τον αντιπρόεδρο του ΙΣΑ κ. Πατσουράκο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)