to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:41 | 20.03.2021

Πολιτισμός

Το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων σχολιάζει ο Τομέας και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

«Αναμένουμε να διαπιστώσουμε τον βαθμό ετοιμότητας των αρχαιολογικών χώρων, ως προς τους καθαρισμούς, τις αποψιλώσεις, την κοπή των κλαδιών, την προμήθεια αναλώσιμων όπως αντισηπτικά κλπ», υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το τμήμα και ο τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν το Τμήμα και ο Τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σχετικά με το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων που ανακοινώθηκε χθες 19/3: 

Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση των «αρίστων» και του «βλέποντας και κάνοντας», αφού πρώτα φρόντισε με διαρροές στα ΜΜΕ να μας προϊδεάσει για την καινούρια δέσμη μέτρων που τα ονόμασε «βαλβίδες αποσυμπίεσης», κατάφερε να μας εκπλήξει δυσάρεστα με την προχειρότητα που αντιμετωπίζει το ζήτημα της πανδημίας αλλά και τους χώρους πολιτισμού.

Μάθαμε λοιπόν ότι από την Δευτέρα 22/3 θα επαναλειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά με περιορισμούς που ουσιαστικά μετατρέπουν το μέτρο σε «εικονική πραγματικότητα» με στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Έτσι θα ανοίξουν μεν οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά θα ισχύουν ο «κόφτης» των διαδημοτικών μετακινήσεων και ο όρος της προσέλευσης αποκλειστικά με τα πόδια ή το ποδήλατο που αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Όσοι έχουν την τύχη εντός των ορίων του Δήμου τους και σε απόσταση περπατήματος ή ποδηλατάδας να υπάρχει οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, αυτοί μπορούν να τον επισκεφτούν, ενώ οι υπόλοιποι … απλά ατύχησαν!

Για παράδειγμα στη μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα της χώρας, την Π.Ε. Αττικής, οι πολίτες του Περιστερίου, των Άνω Λιοσίων, του Ασπρόπυργου, των Αχαρνών, του Χαλανδρίου, της Ηλιούπολης, της Καλλιθέας, του Πειραιά κλπ. δεν έχουν το «προνόμιο» να μπορούν να επισκεφθούν την Ακρόπολη, σε αντίθεση με εκείνους του Δήμου Αθηναίων που διαμένουν σε απόσταση η οποία τους επιτρέπει να φτάσουν με τα πόδια ή το ποδήλατο. Αντίστοιχα οι δημότες του Δ. Μαρκοπούλου Μεσογαίας μπορούν να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρωνίας Αρτέμιδας, ενώ εκείνοι των όμορων δήμων όχι. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν  σε όλη την επικράτεια (Κνωσός, Μυκήνες, Επίδαυρος, Ολυμπία, Δελφοί, μνημεία Θεσσαλονίκης, κλπ). Για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ακόμα και η επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο συνιστά «προνόμιο» που σχετίζεται με τον τόπο διαμονής μας, εισάγοντας πρωτοφανή και αδιανόητα στοιχεία διακριτικής μεταχείρισης των πολιτών σε σχέση με την πρόσβαση στην πολιτιστική κληρονομιά.

Το «εικονικό» αυτό δήθεν άνοιγμα εξηγεί ίσως, γιατί οι αρχαιολογικοί χώροι «ανοίγουν» με τα ίδια και χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με εκείνα που υπήρχαν, όταν έκλεισαν. Ακόμα και έτσι, όμως, δεν δικαιολογείται η απουσία οποιασδήποτε σοβαρής προετοιμασίας για ασφαλές άνοιγμα από υγειονομικής πλευράς, με την κυβέρνηση να ρισκάρει οι αρχαιολογικοί χώροι να μετατραπούν σε εστίες μετάδοσης της νόσου σε εργαζόμενους και σε όσους δεν τους απαγορεύει να τους επισκεφτούν, επιβαρύνοντας τη δημόσια υγεία και την εξέλιξη της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, δεν έχει προβλεφθεί ούτε η διενέργεια σε σταθερή βάση κυλιόμενων δειγματοληψιών στο προσωπικό από εξειδικευμένα κλιμάκια, ούτε  η παροχή μασκών αυξημένης αναπνευστικής προστασίας και η εγκατάσταση συσκευών απολύμανσης του αέρα για τους κλειστούς χώρους, που θα έπρεπε να έχουν προγραμματιστεί εγκαίρως με χρηματοδότηση από το πρώην Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (νυν ΟΔΑΠ), ούτε η ένταξη των εργαζομένων σε καθεστώς προτεραιότητας εμβολιασμού, όπως ισχύει για τον τουρισμό. Έτσι, καθώς το προσωπικό των αρχαιολογικών χώρων κινδυνεύει καθημερινά να μολυνθεί στα συνωστισμένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά τις μετακινήσεις του, όπως όλοι οι πολίτες, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλους εργαζόμενους αλλά και σε επισκέπτες που μάλιστα θα έχουν υποχρεωθεί να έρθουν με τα πόδια ή το ποδήλατο για να μην επιβαρύνουν την κατάσταση στα Μέσα Μεταφοράς!

Όσον αφορά τα ανακοινωμένα από την κυβέρνηση δωρεάν rapid test από τα φαρμακεία αφενός δεν θα είναι ακόμα διαθέσιμα όταν ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι αφ’ ετέρου ακόμα και όταν θα είναι, η διενέργειά τους δεν θα αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας σε δημόσιους χώρους υψηλού συμβολισμού αλλά «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων και των επισκεπτών να τα προμηθευτούν, να τα κάνουν με τον σωστό τρόπο, να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και να τα δηλώσουν με τον σωστό τρόπο. Στο πολύ σοβαρό ενδεχόμενο αποτυχίας, εξάλλου, ο φταίχτης ήδη υπάρχει, είναι βέβαιο ότι «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, αναμένουμε να διαπιστώσουμε τον βαθμό ετοιμότητας των αρχαιολογικών χώρων, ως προς τους καθαρισμούς, τις αποψιλώσεις, την κοπή των κλαδιών, την προμήθεια αναλώσιμων όπως αντισηπτικά κλπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έγκαιρα είχε προτείνει λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία έχει σαρώσει στην κυριολεξία τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και μετά την ανακοίνωση των «βαλβίδων αποσυμπίεσης» να αναθεωρήσει τον πρόχειρο και ασύντακτο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων. Επιτέλους να αφήσει το φαίνεσθαι και την επικοινωνία και να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας και της απλής λογικής. Να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι και οι χώροι πολιτισμού ευρύτερα αλλά για όλους και με ασφάλεια. Επιπλέον σε μια περίοδο που όλοι μας έχουμε ανάγκη από πραγματικές ανάσες ανάτασης και πολιτισμού θα μπορούσε η κυβέρνηση, αν πραγματικά ενδιαφέρεται για το ουσιαστικό κι όχι το επιφανειακό, να αναπροσαρμόσει την τιμολογιακή πολιτική επιτρέποντας την δωρεάν είσοδο ενισχύοντας έμπρακτα όλους όσους θέλουν και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, τουλάχιστον μέχρι την ύφεση του πανδημικού κύματος και την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Όλα αυτά όμως απαιτούν διορατικότητα, ορθολογική σκέψη, σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Όχι πειραματισμούς, πρόχειρες και αντιφατικές διατυπώσεις για το πώς τελικά μπορεί κάποιος πολίτης ακόμα και εντός δήμου να προγραμματίσει επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο, έλλειψη σχεδίου που δείχνει τελικά πλήρη απουσία ενσυναίσθησης, προγραμματισμού και στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)