to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:45 | 06.08.2014

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Το άνοιγμα της Ράφα εξετάζουν Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία

Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία πρότειναν την επανενεργοποίηση μιας αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ξανανοίξει η μεθοριακή διάβαση στη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο τη σταθεροποίηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο του τελευταίου μήνα.


Σύμφωνα με μια γερμανική διπλωματική πηγή, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και οι ομόλογοί του της Γαλλίας και της Βρετανίας βλέπουν θετικά την προοπτική επαναλειτουργίας της διάβασης αυτής, του βασικού "παράθυρου" των απομονωμένων 1,7 εκατ. Παλαιστινίων της Γάζας προς τον έξω κόσμο.

Η αποκαλούμενη Αποστολή συνοριακής συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σημείο διέλευσης της Ράφα (EU BAM Ράφα) ξεκίνησε το έργο της το 2005, εποπτεύοντας τη μεθοριακή διάβαση στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Αποστολή διακόπηκε δύο χρόνια αργότερα, όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας. Η Αίγυπτος έχει κλείσει κατ' επανάληψη τη διάβαση αυτή, αυξάνοντας τις πιέσεις στους κατοίκους οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη τον αποκλεισμό που τους έχει επιβάλει το Ισραήλ από ξηράς και θαλάσσης. Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές σχολίασαν ότι μολονότι το Κάιρο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιορισμών στις μετακινήσεις, είναι μάλλον απίθανο να δεχτεί το αίτημα της Χαμάς και να επιτρέψει μια ομαλή ροή εμπορικών αγαθών από και προς τη Γάζα. Η Αίγυπτος επιμένει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τη Ράφα θα πρέπει να γίνει με την Παλαιστινιακή Αρχή —και όχι με τη Χαμάς— και να μην αποτελεί τμήμα κάποιας συμφωνίας μεταξύ των Παλαιστίνιων και του Ισραήλ για τον τερματισμό του αποκλεισμού.

Στο μεταξύ, η Τουρκία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για τη δημιουργία μιας ασφαλούς αερογέφυρας προκειμένου να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και να μεταφέρει χιλιάδες τραυματισμένους Παλαιστίνιους σε τουρκικά νοσοκομεία για νοσηλεία. "Χθες μίλησα με τον (Παλαιστίνιο) πρόεδρο Αμπάς και θέλουμε να μεταφέρουμε τους τραυματίες, χιλιάδες από αυτούς. Χρειάζονται κατεπειγόντως ιατρική βοήθεια και έχουμε ήδη διαθέσει κρεβάτια στα νοσοκομεία μας για αυτούς", είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. "Συζητάμε τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ για τη δημιουργία μιας αερογέφυρας ώστε να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια (. . .). Αν μας δοθεί η άδεια, τα ιπτάμενα ασθενοφόρα μας θα μεταφέρουν αυτούς τους επιβάτες", πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)