to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:01 | 09.01.2018

Διεθνή

Άνοιγμα στην Κίνα για επενδύσεις από τον Μακρόν με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην κινέζικη αγορά

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσφέρθηκε σήμερα να καταστήσει τη Γαλλία πιο ανοικτή στις κινεζικές επενδύσεις με αντάλλαγμα μεγαλύτερη πρόσβαση στην ανθηρή αγορά της Κίνας, προειδοποιώντας κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Πεκίνο ότι οι υφιστάμενες εμπορικές ανισορροπίες θα οδηγήσουν σε προστατευτισμό.


Στο δεύτερο σκέλος της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του, της πρώτης στην οκτάμηνη προεδρία του, ο Μακρόν ελπίζει ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα της Κίνας, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες άσκησης επιρροής από τους 50 επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν, θα βοηθήσουν να περιοριστεί το εμπορικό έλλειμμα των 30 δισεκ. ευρώ που έχει το Παρίσι με το Πεκίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται από μερικά από τα πλέον ηχηρά ονόματα του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου – περιλαμβανομένων υψηλόβαθμων στελεχών από την Airbus, BNP Paribas, AccorHotels, EDF and LVMH.

«Έχουμε μια πρόσβαση στις αγορές που δεν είναι ισορροπημένη, ούτε ικανοποιητική», δήλωσε ο Μακρόν σε εκπροσώπους του γαλλικού και του κινεζικού επιχειρηματικού κόσμου σε εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων στο Πεκίνο.

«Εάν δεν το αντιμετωπίσουμε αυτό με υπευθυνότητα, η πρώτη, φυσική αντίδραση θα είναι να καταστούν πιο κλειστές και οι δύο πλευρές».

Ο Μακρόν, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ χθες το βράδυ (τοπική ώρα), δήλωσε ότι οι χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια επιζήμια, και για τις δύο, κατάσταση εάν οι συνεχείς περιορισμοί στις ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα οδηγήσουν τη Γαλλία και την Ευρώπη στο να πατήσει φρένο στις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

«Αντ’ αυτού, ας ανοίξουμε και οι δύο», δήλωσε ο Μακρόν, του οποίου η κυβέρνηση έχει παράλληλα ζητήσει μεγαλύτερο έλεγχο επί των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς, ανησυχώντας για την προστασία των γαλλικών συμφερόντων και της ασφάλειας.

Σε κάθε περίπτωση, οι αξιωματούχοι της γαλλικής αποστολής είναι βέβαιοι για την επιτυχία της επίσκεψης. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε περισσότερα από ό,τι απλά συμβολικές κινήσεις», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Στο εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων, η γαλλική εταιρία μηχανολογικού εξοπλισμού Fives υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com, η οποία θα δημιουργήσει ένα κέντρο logistics στη Γαλλία προκειμένου να προωθεί γαλλικά τρόφιμα και προϊόντα πολυτελείας προκειμένου να πωλούνται διαδικτυακά στην Κίνα. Η JD.com συμφώνησε να πουλά γαλλικά προϊόντα αξίας 2 δισεκ. ευρώ –-όπως το κονιάκ Remy Martin ή το εμφιαλωμένο νερό Evian-- στην ιστοσελίδα της τα επόμενα δύο χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)