to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:36 | 11.01.2021

Κοινωνία

Επιστροφή στα θρανία: Έντονη ανησυχία και ελλιπής προετοιμασία

Στα θρανία επιστρέφουν από σήμερα μαθητές και δάσκαλοι δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, με ασφυκτικά γεμάτες τάξεις, την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και ημέρες πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα έξαρση του κορωνοϊού.


Ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές που ισχύει αυστηρό lockdown, τα σχολεία θα ανοίξουν και πάλι σήμερα τις πόρτες τους με τους μαθητές να καλούνται να προσέλθουν στις σχολικές αίθουσες χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ήδη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας οι εκπαιδευτικοί είχαν θέσει κάποιους όρους και προϋποθέσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων. 

Τα μέτρα στα σχολεία
Έτσι, οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία με τα γνωστά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας που είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Επίσης, από σήμερα ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως

Επιπλέον προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων καθώς από τη μια μεριά υποστηρίζουν ότι έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία, αφού τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον κορονοϊό αλλά από την άλλη υπάρχει ανησυχία για τη χρονική στιγμή που αποφασίστηκε η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η εικόνα στο επιδημιολογικό φορτίο λόγω του κορονοϊού από τη χαλάρωση των εορτών των Χριστουγέννων.

Προειδοποιήσεις λοιμοξιολόγων

Κατά το προηγούμενο διάστημα, πλήθος ειδικών έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το άνοιγμα των σχολείων. O πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είχε σχολιάσει, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Τώρα, ό,τι συμβαίνει» το άνοιγμα των σχολείων και απαντά με ποια κριτήρια θα άνοιγαν και περισσότερες βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά και τι θα μπορούσε να γίνει έτσι ώστε να μπορέσει να ανοίξει και το λιανεμπόριο για να ισορροπήσει η οικονομία.

Αυτό που ανησυχεί τον κ. Εξαδάκτυλο είναι η χρονική στιγμή που ανοίγουν τα σχολεία, αν και όπως ανέφερε, δεν έχει πλέον σημασία εφόσον η απόφαση για το άνοιγμά τους έχει παρθεί. «Πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μια προσπάθεια ώστε αυτό το πρώτο βήμα άρσης του lockdown να γίνει με ασφάλεια. Εδώ θα παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο οι γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να μη δουν το άνοιγμα των σχολείων ως μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης δικής τους. Δηλαδή θα πρέπει να μην το δουν σαν μια ευκαιρία να συναντηθούν οι γονείς των παιδιών που αναπτύσσουν και φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, να μην συναντιούνται το πρωί ή το μεσημέρι να πιουν καφέ η να συζητούν, γιατί ειδικά την ώρα που κάνουμε διάλειμμα ή πίνουμε καφέ, κατεβαίνουν οι μάσκες και εκεί υπάρχει διάδοση του κορονοϊού», τόνισε.

Οι ειδικοί πάντως, προειδοποιούν πως σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και αν κριθεί αναγκαίο τα σχολεία θα ξανακλείσουν το επόμενο διάστημα. Το ενδεχόμενο αυτό δεν απέκλεισε χθες, Κυριακή μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας ενώ το περασμένο Σάββατο ο ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε την ανάγκη για μεγάλη προσοχή στα επόμενα βήματα, που πρέπει να είναι ήπια, καθώς εκτίμησε πως από τα μέχρι τώρα δεδομένα την επόμενη βδομάδα θα έχουμε αυξημένα κρούσματα.

Ελλιπής προετοιμασία από την κυβέρνηση

Μπορεί η Νίκη Κεραμέως να έκανε θριαμβευτικές δηλώσεις για τον άνοιγμα των σχολείων, υποστηρίζοντας ότι πάρθηκαν «με επιπλέον μέτρα προστασίας, όπως τα δωρεάν τεστ για τους εκπαιδευτικούς και η κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης των παιδιών στο σχολείο», όμως, οι ειδικοί επιστήμονες την διαψεύδουν.

Ο Απόστολος Βανταράκης, καθηγητής Υγιεινής, κατέρριψε το αφήγημα των πρόσθετων μέτρων, λέγοντας ευθέως ότι τα σχολεία άνοιξαν χωρίς προετοιμασία.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open, ο καθηγητής Υγιεινής επεσήμανε ότι τα σχολεία άνοιξαν χωρίς μέτρα. Όπως χαρακτηριστικά είπε αυτές τις 8 εβδομάδες που έμειναν κλειστά τα σχολεία, δεν έγινε καμιά αλλαγή, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο.

Μάλιστα, ο Απ. Βανταράκης υπογράμμισε ότι δεν δικαιολογούνται επιδημιολογικά οι αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση.

Αποκάλυψε, ακόμα ότι σύμφωνα με μελέτη που έκαναν και συνέκριναν την κινητικότητα κατά το πρώτο και κατά το δεύτερο lockdown, τα στοιχεία δείχνουν, ότι υπήρξε μικρή αύξηση η οποία, όμως, δεν δικαιολογεί την αύξηση των κρουσμάτων. Η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού, επεσήμανε ο καθηγητής Υγιεινής.

Αντιδράσεις

«Η κυβέρνηση επιμένει μέχρι σήμερα να μη συνταγογραφεί τα τεστ. Οι χώροι εργασίας, με κυβερνητική ευθύνη, έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης» δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ 

«Σήμερα επιστρέφουν στο σχολείο οι μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού. Υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν μέρα χαράς και ανακούφισης. Αν δεν είναι, οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση του δεύτερου κύματος και το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει πάρει ακόμα μέτρα για την ουσιαστική προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών. Να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά», επισημαίνει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Ν. Φίλης.

«Αποτελεί τεράστια πρόκληση απέναντι στα παιδιά και τους γονείς τους ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το ασφαλές άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων, μπορεί να εξασφαλιστεί με το διαφορετικό πρόγραμμα εισόδου – εξόδου και τα ανοιχτά παράθυρα, τη στιγμή που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, όπως είναι η μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά τάξη, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, τα δωρεάν τεστ για όλους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης μεγαλώνουν όσο επιμένει να αγνοεί τις προτάσεις γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών ενώ τους ρίχνει κι από πάνω την ευθύνη για το ότι δεν ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια ή για ένα πιθανό νέο κλείσιμο Δημοτικών και Νηπιαγωγείων», καγταλήγει.

Με αφορμή την επαναλειτουργία των σχολείων σήμερα, το Μέρα 25 σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Για τους μαθητές χτυπά σήμερα το σχολικό κουδούνι. Για την κυβέρνηση, χτυπά μια τεράστια καμπάνα, πένθιμη, που θυμίζει τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, τις ελλείψεις στην Υγεία και την συσσώρευση των μεθεόρτιων κρουσμάτων. Μια καμπάνα που νομοτελειακά θα σιγήσει και το κουδούνι, που τόσο αστόχαστα και απρογραμμάτιστα έβαλε η κυβέρνηση να χτυπήσει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)