to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:04 | 11.10.2013

Κοινωνία

Ανοίγει ξανά η παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονα (;)

Ρεπορτάζ της Χρύσας Βαϊνανίδη


Πάγιο αίτημα των κατοίκων ήταν να ανοίξει η παιδική χαρά στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, η οποία έκλεισε υπό τις πιέσεις της περιβόητης «επιτροπής αγανακτισμένων πολιτών». Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες τέθηκε εκ νέου το ζήτημα, αλλά και το ζήτημα της ανάπλασης των γύρω περιοχών. Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ανάπλαση της πλατείας Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, είχε δηλώσει από τον Αύγουστο του 2012, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα άβατο στην πόλη. «Και αρχίσαμε αμέσως συστηματικό διάλογο με τους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα, προκειμένου να ξαναλειτουργήσει η Παιδική Χαρά και να σπάσουν οι αλυσίδες που δίχαζαν και εν μέρει εξακολουθούν να διχάζουν τους κατοίκους της περιοχής, παρά την απομόνωση των ακραίων φωνών».
 
Οι ακραίες φωνές όμως, όχι μόνο δεν απομονώθηκαν, αλλά φρόντισαν να κάνουν την παρέμβαση τους στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και με απειλές κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να ανοίξει η παιδική χαρά.

«Τολμήστε να την ανοίξετε  και θα δείτε τι έχετε να πάθετε» δήλωναν χαρακτηριστικά. Και ενώ για να παραστεί κάποιος στο Δημοτικό Συμβούλιο απαιτείται ειδική πρόσκληση, είναι απορίας άξιο, πώς και από ποιον τους επετράπη η είσοδος. Οι κάτοικοι που θέλησαν να παρέμβουν με στόχο να μην επιτρέψουν να ανοίξει η παιδική χαρά, ήταν οι ίδιοι που υποστήριζαν δημοσίως ότι η πλατεία «πρέπει να μείνει καθαρή». Ήταν εκείνοι που συντάσσονταν με τη Χρυσή Αυγή μέχρι πρότινος, και που σήμερα αποποιούνται κάθε σχέση μαζί της, φορώντας το προσωπείο του δεξιού ψηφοφόρου.



Το σχέδιο ανάπλασης του Αγίου Παντελεήμονα  

Το σχέδιο «Ανάπλαση των πλατειών Αττικής και Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών και σύνδεσή τους μέσω της οδού Αγορακρίτου» είχε ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007-2013. Πριν λίγους μήνες, τον Ιούνιο του 2013, με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην «απένταξη του έργου από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, που, αν και είχε ενταχθεί για χρηματοδότηση από τον Οκτώβριο του 2011, παρουσίαζε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, περίπου 18 μηνών στην υλοποίησή του».
 
(Δείτε τη σχετική ανακοίνωση εδώ: http://bit.ly/182csE9 )
 
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του κ. Καμίνη για την επαναλειτουργία της παιδικής χαράς και τα σχέδια ανάπλασης, ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης δημοσιεύει στην προσωπική του ιστοσελίδα θέμα με τίτλο Όλη η αλήθεια για τον Άγιο Παντελεήμονα. «Επί δημαρχίας μου (2009), κατόπιν συνεννόησης με την τότε υπουργό κ. Μπιρμπίλη, το ΥΠΕΚΑ ανέλαβε την ευθύνη και ανάπλαση τεσσάρων πλατειών στο κέντρο της Αθήνας (…)Σε ότι αφορά τις πλατείες Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής που αποτελούν ενιαίο έργο ύψους 8 εκ. ευρώ, έστω και με διετή καθυστέρηση, η Περιφέρεια Αττικής έδωσε άδεια δημοπράτησης, αφού η μελέτη είχε εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων (…) Το ενιαίο αυτό έργο απεντάχθη από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (…) Η απένταξη του έργου έγινε διότι «εκοιμήθη» τόσο το ΥΠΕΚΑ (το οποίο δεν έκανε την μελέτη) όσο και ο Δήμος Αθηναίων (που δεν «ενόχλησε» το ΥΠΕΚΑ για την καθυστέρηση). Αποτέλεσμα; Χάθηκαν οι ημερομηνίες και το έργο απεντάχθη από το ΕΣΠΑ».

Στο δελτίο τύπου, ο κ. Κακλαμάνης, δεν αναφέρει όμως, ότι η παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονα, έκλεισε επί Δημαρχίας του. Το λουκέτο μπήκε αρχικά από μέλη της Χρυσής Αυγής που με περιπολίες περιφρουρούσαν τα βράδια την πλατεία ώστε να προφυλάξουν την «καθαρότητα» της. Ύστερα ο Δήμος με την προσχηματική απόφασή για ανακαίνιση της παιδικής χαράς, νομιμοποιεί το λουκέτο.
 
Ένα από τα στοιχήματα του Δήμου Αθηναίων, θα όφειλε να είναι η αναβάθμιση των περιοχών της Αθήνας που πλήττονται από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, στις περιοχές που τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και που οι τιμές των κατοικιών πέφτουν κατακόρυφα. Προτεραιότητα θα όφειλαν να είναι οι γειτονιές  που - όπως …όψιμα αποκαλύφθηκε – υπάρχει συσσώρευση μεταναστών από κυκλώματα που δρουν ανενόχλητα, και που οι μετανάστες γίνονται βορά στα εγκληματικά χέρια της Χρυσής Αυγής.
 
Ο κ. Κακλαμάνης δεν προχώρησε ποτέ-έστω και συμβολικά- στο άνοιγμα της παιδικής χαράς, ως ένα πρώτο βήμα ειρηνικής συμβίωσης των κατοίκων. Κι αν πράγματι το έργο «αποτελεί απαρέγκλιτη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής» όπως υποστήριξε ο κ. Καμίνης χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί παρουσιάστηκαν «αδικαιολόγητες» καθυστερήσεις όλα αυτά τα χρόνια; Και κυρίως, ποιους εξυπηρετούσαν; 

Πηγή: stokokkino.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανοιχτή Πόλη: Να επαναλειτουργήσει η παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)