to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:07 | 31.05.2018

Οικονομία

Ανοίγει τις πύλες της τη Δευτέρα η «Ποσειδώνια 2018»

Η έκθεση πιστοποιεί και αποτυπώνει τη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Π.Κουρουμπλής


Συνολικά 1.920 εκθέτες από 92 χώρες θα παρουσιάσουν φέτος τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στη μεγαλύτερη ναυτιλιακή έκθεση παγκοσμίως, τα "Ποσειδώνια 2018", που θα διεξαχθούν στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα, από τη Δευτέρα 04/06/2018 έως την Παρασκευή 08/06/2018.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου της διοργανώτριας εταιρείας, είπε ότι η ναυτιλιακή έκθεση των "Ποσειδωνίων" πιστοποιεί και αποτυπώνει τη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας και ότι συνδέεται με αυτή. 

Σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο γεγονός έχει παγκόσμια δυναμική και ότι αυτό αποτυπώνεται και από τις συμμετοχές των αντιπροσωπειών των ναυτιλιακών χωρών και των εκθετών, τόνισε: «Αυτό προσδίδει στη χώρα μας κάτι το ιδιαίτερο που δικαιούται. Μια χώρα που κουβαλάει από την αρχαιότητα τη δυναμική της ναυτιλίας αλλά και μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπου μέσα από τη ναυτοσύνη ξεπήδησε ο εφοπλισμός που μαζί το ελληνικό κράτος αποτελούν τους συντελεστές αυτής της μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει για τη ναυτιλία».

Αναφερόμενος στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ.Κουρουμπλής είπε ότι αναπτύσσεται δυναμικά κατακτώντας την 38η θέση από την 96η στην παγκόσμια κατάταξη. «Γίνεται πλέον ένα λιμάνι συνδυασμένων μεταφορών που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ναυλαγορά, αφού είναι το λιμάνι με τη μεγαλύτερη πλοιοκτησία» τόνισε. Προσέθεσε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εγκατασταθεί σε αυτό πάνω από 300 ναυτιλιακές εταιρείες», συνολικά έως σήμερα, 1.400 και πλέον εταιρείες ναυτιλιακές και ναυλομεσιτικές, υπάρχουν στο λιμάνι.

Είπε επίσης ότι το ναυτιλιακό συνάλλαγμα, μετά τα capital controls, αποκαθίσταται και υπάρχει για το 2017 μία αύξηση 17%, φθάνοντας στα 9,13 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2018 είχαμε αύξηση 11% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017

«Όλα αυτά δείχνουν ότι η ναυτιλία και η ναυλαγορά έχει αρχίσει να ανακάμπτει» τόνισε και προσέθεσε ότι «στο υπουργείο Ναυτιλίας υπάρχουν ζητήματα που μας απασχολούν, και μετά τα "Ποσειδώνια" θα ξεκινήσει μία προσπάθεια που έχει να κάνει με τα εργασιακά και με τη σημαία στο χώρο αυτό»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θόδωρος Βενιάμης είπε ότι τα "Ποσειδώνια" φέρνουν ένα αίσθημα ενθουσιασμού καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για στοχευμένη δικτύωση, νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και ενίσχυση των υφιστάμενων συνεργασιών για πρόοδο και ανάπτυξη. 

«Μετά από μία περίοδο ύφεσης οι αγορές αρχίζουν να δείχνουν θετικά σημάδια. Τα "Ποσειδώνια" ως το πιο αναγνωρισμένο διεθνές ναυτιλιακό φόρουμ παρέχει μία αξιόπιστη πλατφόρμα για την παρουσίαση των ναυτιλιακών καινοτομιών, την εκκίνηση νέων ή την ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρηματικών σχέσεων» δήλωσε ο κ.Βενιάμης προσθέτοντας ότι η έκθεση όπως πάντα αναδεικνύει το δυναμισμό και τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας. 

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Γεώργιος Δ. Πατέρας συνεχάρη του διοργανωτές των "Ποσειδωνίων" αναφέροντας ότι εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν πετύχει να συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τόνισε ότι η Ελλάδα που κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην εμπορική ναυτιλία με 4.727 πλοία, έχει καταφέρει να προσελκύσει ναυπηγεία επενδυτές και ναυτιλιακές υπηρεσίες με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη. 

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης είπε ότι ο Δήμος χαιρετίζει τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή συνάντηση στον κόσμο, καθώς έχει βαρύνουσα σημασία γα τη χώρα και την εθνική οικονομία και κατ επέκταση και για τον Πειραιά όπου χτυπάει καρδιά της ναυτιλίας. «Τα "Ποσειδώνια" αποτελούν το αισιόδοξο το δημιουργικό και εξωστρεφές κλίμα της χώρας και αντικατοπτρίζουν το όραμα που έχουμε εμείς για τον Πειραιά ως δημοτική αρχή, έναν Πειραιά σύγχρονο και ένα λιμάνι αντάξιο των ευρωπαϊκών λιμανιών» τόνισε. Είπε επίσης ότι ο Δήμος Πειραιά εργάζεται συστηματικά και με στρατηγικό σχεδιασμό προκειμένου η πόλη να αναδειχθεί σε ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο. 

Αναφερόμενος στην επιστροφή της μεγάλης αυτής ναυτικής έκθεσης στον Πειραιά είπε ότι θα ψάξει λύσεις και σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς να δημιουργηθούν εκείνες οι υποδομές προκειμένου τα "Ποσειδώνια" να φιλοξενηθούν ξανά στο φυσικό τους χώρο. 

Ο Θεόδωρος Βώκος, εκτελεστικός διευθυντής της διοργανώτριας εταιρείας, "Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε.", που φέτος γιορτάζει την 50η επέτειό της είπε ότι η φετινή διοργάνωση είναι η μεγαλύτερη, ως αποτέλεσμα των συνεχών επενδύσεων της ελληνικής ναυτιλίας που έχουν να κάνουν με τη νέα τεχνολογία αλλά και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. 

Γνωστοποίησε ότι τη φετινή έκθεση θα επισκεφθεί ο γγ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ, η Ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών και 8 υπουργοί Ναυτιλίας. Πρόσθεσε επίσης ότι θα υπάρχουν 22 εθνικά περίπτερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)