to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:22 | 21.06.2018

Πολιτική

«Συνεργασία και διάλογος στη νοτιοανατολική Μεσόγειο», το μήνυμα Κοτζιά από τη Ρόδο

Στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και διάλογος για την επίλυση των προβλημάτων και των διαφορών που υπάρχουν στον χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Ρόδο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης


Στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και διάλογος για την επίλυση των προβλημάτων και των διαφορών που υπάρχουν στον χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Ρόδο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

Ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του έκανε ο υπουργός στο θέμα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, τονίζοντας: «Στις Πρέσπες καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό και δείξαμε ότι ουδείς μπορεί να βάλει τον άλλο στη γωνία». Ο κ. Κοτζιάς ευχήθηκε επικύρωση της συμφωνίας, σημειώνοντας πως «η αντίθεση που υπάρχει είναι ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν να βρεθεί λύση και ανάμεσα σε δυνάμεις της αδράνειας που βολεύονται από τη μη λύση».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο Παλαιστινιακό. Θα είναι κέρδος για όλους η αναγνώριση του κράτους, είπε, και χαρακτήρισε το θέμα της Συρίας ως «το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής».

Τόνισε πως πρέπει όλοι να εμποδίσουν τους πολέμους που διεξάγονται στη Συρία, πόλεμοι που «έχουν φτάσει να διεξάγονται δια αντιπροσώπων», επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει πιο ενεργή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος, τέλος, στη Διάσκεψη της Ρόδου, που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά στο νησί, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «το... πνεύμα της Ρόδου είναι σημαντικό και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη συνεργασία και την ασφάλεια των λαών της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

   

Θετικά αποτιμάται ο ενεργός ρόλος της Ελλάδος

Την ίδια στιγμή, την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη τους στην επιτυχία της 3ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που πραγματοποιείται στη Ρόδο στις 21 και 22 Ιουνίου, εξέπεμψαν στους χαιρετισμούς τους οι υψηλοί συμμετέχοντες, επαινώντας την πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για τον ενεργό ρόλο της Ελλάδος να φέρει στο προσκήνιο δυνατότητες επίλυσης των πολλαπλών προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η ευαίσθητη τούτη περιοχή.

Την πεποίθηση πως η Διάσκεψη θα καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα εξέφρασαν στις δηλώσεις τους στον Τύπο κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της συνδιάσκεψης, σχεδόν στο σύνολό τους οι υψηλοί εκπρόσωποι της διπλωματίας από 25 χώρες και οργανισμούς. Ιδιαίτερα ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου, Αμπντούλ Λατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, που δήλωσε πως «αναμένει πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες σε όλα τα ζητήματα» που θα τεθούν επί τάπητος, όσο και οι ΥΠΕΞ και αναπληρωτές ΥΠΕΞ που συμμετέχουν.

Η υφυπουργός Εξωτερικών της ασκούσης την προεδρία της ΕΕ Βουλγαρίας Εμιλία Κράλεβα επεσήμανε από την πλευρά της πως η Διάσκεψη «αποτελεί μία θετική ατζέντα για συνομιλίες στην περιοχή της Μεσογείου και ως προεδρεύοντες της ΕΕ είναι πολύ σημαντικό για εμάς να βρισκόμαστε και με άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής και να συζητούμε για τις ευκαιρίες να αντιμετωπίσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα, όχι μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και με άλλους εταίρους στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε: «Πρόκειται για μία σημαντική σύνοδο. Εδώ και καιρό συζητούμε για τις κοινές προκλήσεις, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην περιοχή, αλλά μόλις εδώ και τρία χρόνια έχει αναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία από τον Έλληνα ΥΠΕΞ και θεωρώ πως είναι μία πρωτοβουλία προς την ορθή κατεύθυνση έτσι ώστε μέσα από μία ελεύθερη και ειλικρινή συζήτηση να δούμε πώς μέσα από το πλαίσιο μιας τέτοιας συζήτησης, μέσα από κοινές δράσεις, να αντιμετωπισθούν οι κοινές προκλήσεις στην περιοχή. Οι περιφερειακές προκλήσεις καλούν όλους να τις αντιμετωπίσουμε μέσα από περιφερειακές συνεργασίες και είναι μία χρυσή ευκαιρία σήμερα να γίνει μία συγκεκριμένη ανταλλαγή απόψεων ώστε να δούμε τα επόμενα βήματα για τον κόσμο».

Ο ΥΠΕΞ της Αλβανίας Ντίτμιρ Μπουσάτι υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να «θίγονται σημαντικά ζητήματα όπως αυτό της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Εμείς, ως μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιοι για ένταξη στην ΕΕ, προσπαθούμε να έχουμε επικοινωνία με τους εταίρους μας και η Ελλάδα είναι ένας από αυτούς τους εταίρους», αλλά είναι και μία καλή «ευκαιρία για να διαλεχθούμε και με άλλες χώρες». Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των επαφών του, μία ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, ο κ. Μπουσάτι απάντησε πως μία τέτοια συνάντηση «αποτελεί τμήμα της επίσκεψής του στη Ρόδο και θα συζητήσω με τον φίλο κ. Κοτζιά θέματα της διμερούς ατζέντας, στα οποία έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος».

Στη σημασία των ελληνικής πρωτοβουλίας «που φέρνει κοντά χώρες που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τη μετανάστευση και την ανάπτυξη και ιδιαίτερα την ασφάλεια», αναφέρθηκε κι ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Αιγύπτου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Αμρ Ραμαντάν, υπογραμμίζοντας πως στη δεύτερη συνεδρία της Διάσκεψης οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν ιδιαίτερα στα καθαυτό ζητήματα για την ανάπτυξη σε μία περιοχή με πολλές δυνατότητες, με στόχο τη «συνεννόηση, καθώς στην περιοχή συμμεριζόμαστε πολλές απόψεις για τις προκλήσεις»

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν θα υπάρξουν κατ’ ιδίαν συζητήσεις των υπουργών του τριμερούς άξονα συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ο κ. Ραμαντάν επιβεβαίωσε πως είναι «σχεδιασμένο να υπάρξει τέτοια συνάντηση, που θα προετοιμάσει τη σχετική σύνοδο του τριμερούς αυτού άξονα το επόμενο καλοκαίρι στην Ελλάδα. Θα αφήσω τη σχετική ανακοίνωση περί αυτού στην ελληνική κυβέρνηση, ως αμφιτρύονα της συνόδου, αλλά θα τονίσω πως προετοιμάζουμε οι τρεις χώρες με καλή θέληση και με πολλές ελπίδες την επόμενη συνάντηση. Έχουμε ήδη συνεργασία πολιτικά και πολιτιστικά, όπως δε και σε άλλους τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις τρεις χώρες, και αδημονούμε για τη σύνοδο το επόμενο καλοκαίρι, αφήνοντας τη σχετική ανακοίνωση περί της διοργάνωσής της στην Ελλάδα. Μία ανακοίνωση που μπορεί να γίνει και στα τέλη του τρέχοντος καλοκαιριού».

Οι συμμετοχές και η ατζέντα της Διάσκεψης

   Συνολικά 25 αντιπροσωπείες από κράτη της Νοτιοανατολικής/Ανατολικής Ευρώπης, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, Οργανισμοί συνεργασίας αραβικών χωρών, καθώς και παρατηρητές από χώρες εκτός της περιοχής, όπως το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Ινδονησία, θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Διάσκεψης, σε μία περίοδο που οι προκλήσεις στην περιοχή είναι αυξημένες, αλλά και που ταυτόχρονα οι προοπτικές για συνεργασία και κοινή ανάπτυξη επίσης βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν.

   Οι κοινές προκλήσεις στην περιοχή θα αντιμετωπισθούν την πρώτη ημέρα της διάσκεψης με την αντίστοιχη θεματική ενότητα περί των κοινών προκλήσεων στην περιοχή ("Common challenges in our region"). Η σύρραξη στη Συρία, με τη συνεπακόλουθη έκρηξη στο μεταναστευτικό, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις που σηματοδοτεί η πολιτική της νέας ιταλικής κυβέρνησης, οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί στον ευαίσθητο τούτο χώρο και οι προοπτικές για ειρήνευση θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνόδου.

   Τη δεύτερη ημέρα της διάσκεψης, οι συμμετέχοντες θα επιδιώξουν να συνθέσουν προτάσεις για μία θετική ατζέντα συνεργασίας στο πλαίσιο αυτού που επικράτησε να αποκαλείται ως «το πνεύμα της Ρόδου». Με βάση τις κοινές αρχές του καθενός από τα κράτη στην περιοχή, θα αναζητηθούν τρόποι για τον μετριασμό και, ει δυνατόν, την εξάλειψη των πηγών και αιτιών αστάθειας στην περιοχή, προς όφελος των λαών της, πάνω στην ιδέα ενός μόνιμου φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας για την Ανατολική Μεσόγειο.

   Αποτελεί κοινή αντίληψη ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου συνδέεται άμεσα με την κατάσταση των οικονομιών και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Με γνώμονα την ευημερία η Τρίτη συζήτηση (3rd Session) θα εστιάσει σε μία ειδικότερη πτυχή της οικονομικής ανάπτυξης, την ψηφιακή οικονομία, την ψηφιακή μετεξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας που επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομίας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Ν. Παππάς.

   Η διάσκεψη επιπλέον θα αποτελέσει την ευκαιρία για να επιβεβαιωθούν και οι υφιστάμενες δομές συνεργασίας - όπως η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου στους τομείς της τεχνολογίας και της επικοινωνία- , καθώς και η σύσταση νέων σχημάτων σύμπραξης και συνεργειών

   Το υψηλό επίπεδο συμμετοχής, με την παρουσία και του προεδρεύοντα της ΓΣ του ΟΗΕ Μίροσαβλ Λάιτσακ (Miroslav Lajcak) , του ΓΓ του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου Αμπντούλ Λατίφ μπιν Ράσινταλ Ζαγιάνι ( Abdul Latif bin Rashid Al Zayani ), τον Αναπληρωτή ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου για Πολιτικές Υπόθέσεις Χάλεντ αλ Χαμπάς ( Khaled Al Habbas), τους ΥΠΕΞ Αλβανίας Ντίτμιρ Μπουσάτι, της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, της Λιβύης Μοχάμεντ Τάχερ Σιάλα ( Mohamed Taher Siala), της Παλαιστίνης Ριγιάντ αλ Μάλκι (Riyad Al-Malki), μεταξύ άλλων επιβεβαιώνει την αναγνώριση της θέσης της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και την διεθνή εμπιστοσύνη στις ικανότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να προωθήσει μία κοινή θεώρηση για ευρύτερη συνεννόηση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των πολλαπλών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)