to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:17 | 31.03.2021

Κοινωνία

Ανοίγει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο - Οι ανακοινώσεις από Κικίλια - Χαρδαλιά

«Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το click away και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού με click in shop» - Επιτρέπεται από τη Δευτέρα 5/4 η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με χρήση ενός κωδικού άπαξ για 3 ώρες. 1 πελάτης ανά 25 τ.μ. - Από το Σάββατο, μόνο για τα ΣΚ, επιτρέπεται με κωδικό 6 η διαδημοτική μετακίνηση - Την άλλη εβδομάδα θα εξεταστεί τυχόν άνοιγμα σχολείων και πολυκαταστημάτων


«Η κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων προχωράει σε προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο», ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Τι ισχύει για τα μικρά μαγαζιά

Ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα 5 Απρίλιου θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, με τη χρήση ειδικού κωδικού και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το click away και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού με click in shop. Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση».

Μόνο το Σαββατοκύριακο, «δοκιμαστικά», διαδημοτικές μετακινήσεις

Ανακοίνωσε επίσης πως από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα να επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6 η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια.

Σχετικά με τις μετακινήσεις, οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά από αυτό το σαββατοκύριακο και μόνο για τα σαββατοκύριακα, δίνοντας τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του δήμου κατοικίας μας. Ο Ν. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα τους οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας.

Σχολεία: «Προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου»

Όσον αφορά τα σχολεία, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το άνοιγμά τους θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα. Ο  υφυπουργός είπε συγκεκριμένα πως η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ, ενώ προσέθεσε ότι θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

Παρακολουθήστε τις ανακοινώσεις που έκαναν το απόγευμα της Τετάρτης ο υπ. Υγείας και ο υφυπ. Πολιτικής Προστασίας:

Για τα self test

Ερωτηθείς πως θα διασφαλίσουν ότι τα self test δεν θα μεταβιβάσουν την ευθύνη για τον έλεγχο της πανδημίας στους πολίτες κι αν υπάρχει παράδειγμα αντίστοιχης διαχείρισης στην Ευρώπη καθώς επίσης ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις για τις οποίες θα ζητηθεί εισήγηση της επιτροπής ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Αναμένουμε τις σχετικές οδηγίες. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική μας στο self test είναι συμπληρωματική, στην ήδη υπάρχουσα στρατηγική μας που αφορά στα rapid και στα μοριακά. Βλέπετε ότι μέρα με τη μέρα αυξάνουμε το ποσοστό των συγκεκριμένων τεστ, θεωρούμε και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, είναι εισήγηση της επιτροπής μας ότι θα συμβάλλουν τα μάλα στο να μπορέσουμε να εκτονώσουμε ακόμα περισσότερο, να κλείσουμε τον κύκλο της διασποράς του ιού», ενώ προσέθεσε ότι όλο αυτό θα εξελίσσεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα με συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και εγκυκλίους. «Είναι μία μάχη που δίνεται καθημερινά μέρα με τη μέρα σταθμίζουμε τα δεδομένα τα επιδημιολογικά και όχι μόνο και από εκεί και πέρα με βάση τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων μας παίρνουμε τις αποφάσεις για το επόμενο βήμα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κικίλιας: Aλλαγές σε νοσοκομεία - Απέδωσε την έξαρση στις μεταλλάξεις του ιού

Ως  «μικρές ανάσες στήριξης και βοήθειας στην κοινωνία, ώστε να μπορέσουμε όλοι να εφαρμόσουμε ευκολότερα τα μέτρα» παρουσίασε τα ανακοινωθέντα μέτρα - παρά τις προφανείς αντιφάσεις με όσα έπραττε η κυβέρνηση τόσους μήνες -  ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κάλεσε όλους «να αντέξουν τις επόμενες εβδομάδες» παρότι -όπως είπε- «έχουν κουραστεί».

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε «από όλους προσοχή, ό,τι κι αν κάνουν, όπου κι αν πάνε, όπως κι αν μετακινηθούν να φορούν μάσκα να τηρούν τις αποστάσεις και να έχουν μαζί τους αντισηπτικό».

Απέδωσε δε την άυξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις μεταλλάξεις του ιού που «τον έχουν κάνει πολύ μεταδοτικό και έχουν αυξήσει με τη σειρά τους τις εισαγωγές covid ασθενών στα νοσοκομεία». «Να παραμερίσουμε την κούραση μας μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η ζωή των δικών μας ανθρώπων. Οι μαζώξεις στα σπίτια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των δικών μας ανθρώπων», τόνισε.

Ο υπουργός είπε ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε υγειονομική κρίση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες λίγες εβδομάδες για να αντέξει το ΕΣΥ που βάλλεται από το τρίτο και σφοδρότερο κύμα, της πανδημίας.

Covid-only το Θριάσιο

Ο Β. Κικίλιας υπουργός ανακοίνωσε πως το Θριάσιο νοσοκομείο μετατρέπεται σε νοσοκομείο μόνο για περιστατικά covid-19, με στόχο στις 7 Απριλίου να διαθέτει 130 απλές κλίνες για covid ασθενείς και 33 κλίνες ΜΕΘ για τον ίδιο σκοπό και με προοπτική τα κρεβάτια συνολικά να φτάσουν σύντομα τα 180. Τα περιστατικά που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα εφημερεύουν ώστε να υποστηριχθεί ο επιπλέον υγειονομικός όγκος είπε ο Β.Κικίλιας.

Μετατρέπουν καρδιολογικές κλίνες και χειρουργεία σε ΜEΘ

Λόγω των αυξημένων αναγκών, θα χρησιμοποιηθούν καρδιολογικές κλινικές αρνητικής πίεσης και χειρουργεία ώστε να δημιουργηθούν 51 νέες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική. Από αυτά 16 θα αναπτυχθούν το Γεν. Κρατικό Νοσοκομείο «Γ.Γενηματάς», 5 στον Ευαγγελισμό, 5 στο Λαϊκό, 7 στο Ιπποκράτειο, 4 στο Ελπίς, 10 στο Κωνσταντοπούλειο και 4 στο Αττικό.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά εξυπηρετούνται κανονικά από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Για τον εμβολιασμό

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό είπε ότι μας βοηθά να «αισιοδοξούμε ότι λίαν συντόμως θα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

Η προσέλευση στα ραντεβού για εμβολιασμό είναι 97% είπε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι πλέον λειτουργούν 1.042 εμβολιαστικά κέντρα και στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν 3.500 επαγγελματίες υγείας.

Τέλος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 1.691.000 δόσεις εμβολίων στη χώρα μας και στους επόμενους μήνες θα διατεθούν πολλαπλάσιες ώστε «όλοι όσοι θέλουν και χρειάζεται να εμβολιαστούν, θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα».

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)