to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:21 | 03.08.2015

Οικονομία

Στο 16,23% οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Τι ορίζει η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Περιορίζονται ελαφρώς (σε σχέση με την αρχική πτώση του 22%) οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να επανακτά τα επίπεδα των 660 μονάδων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα την επαναλειτουργία της Οργανωμένης Αγοράς


Ενημέρωση, 20:15

"Οι ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με το Χρηματιστήριο έγιναν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της ΕΚΤ ενώ είχε ενημερωθεί πλήρως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς", τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας το σημερινό άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όπως επισημαίνουν, απαντώντας σε σχόλια του Χρήστου Σταϊκούρα, "είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να επιχαίρει η ΝΔ και να επενδύει πάνω στην εικόνα που παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο".

Νωρίτερα, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας είχε κάνει λόγο για ευθύνες «σε όλα τα επίπεδα» αναφορικά με τη σημερινή κατάρρευση του Χρηματιστηρίου. 

«Η κυβερνητική ανευθυνότητα, οι διαρκείς παλινωδίες και ερασιτεχνισμοί, οι άστοχες δηλώσεις ακόμη και του ίδιου του Πρωθυπουργού για το τραπεζικό σύστημα και για συγκεκριμένες τράπεζες, τα επικίνδυνα παιχνίδια με plan Β και σχέδιο επιστροφής στη δραχμή, το κλείσιμο των τραπεζών και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης, οδήγησαν στη σημερινή κατάρρευση του Χρηματιστηρίου» αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας. Και καταλήγει:

«Κατάρρευση με τεράστιο κόστος για τους επενδυτές. Κυρίως τους μικροεπενδυτές. Κόστος που έχει συσσωρευτεί και διογκωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ευθύνες για όλα αυτά υπάρχουν. Και θα αναζητηθούν. Σε όλα τα επίπεδα».   

Ενημέρωση, 18:00

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τη «Μαύρη Δευτέρα» της 7ης Δεκεμβρίου 1987 (-15,03%) κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά, μετά την επαναλειτουργία της, ύστερα από πέντε εβδομάδες αργίας, λόγω των capital controls.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 668,06 μονάδες, με πτώση 16,23%, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 8,4 δισ. ευρώ.

Η αγορά αποτιμά τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, κυρίως, στο χώρο των τραπεζών με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μία ειδικού τύπου συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε, μιλώντας στο Bloomberg, αναμενόμενη τη σημερινή πτώση των τιμών των μετοχών, μετά από πέντε εβδομάδες αργίας, ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση της αγοράς, αφού αφομοιώσει το όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα.

Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 615,22 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 22,88%, η οποία περιορίστηκε μερικώς στη συνέχεια.

Κλειδωμένος στο κατώτατο όριο διακύμανσης έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες να ξεπερνά τα 500 εκατ. μετοχές.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,660 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 16,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 16,03%.

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-29,92%), της Υγείας (-28,48%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-24,62%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-19,42%).

Ανοδικά κινήθηκαν 9 μετοχές, 90 πτωτικά και 3 παρέμειναν σταθερές.

Με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές: Δρομέας+28,95%, Γ. Ε. Δημητρίου +20,00%, Αττικές Εκδόσεις +9,98%, Έλαστρον +9,79%, Αφοί Κορδέλλου +4,76%, Ευρωσύμβουλοι +2,78%,Κανάκης +2,16%), Ηρακλής +1,67% και Γαλαξίδι +0,18%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εθνική -30,00%, Πειραιώς -30,00%, Attica Bank -30,00%, J&P Αβαξ -30,00% και Ελλάκτωρ -29,95%.

Ενημέρωση, 15:45 

 

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:45, διαμορφώνεται στις 671,07 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 15,86%.

Ενημέρωση, 15:00 

Απόλυτα λογική χαρακτηρίζει την πτώση στο ελληνικό Χρηματιστήριο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg, προαναγγέλλει ένα νέο αποδεκτό περιβάλλον για την ελληνική κεφαλαιαγορά. "Η αγορά θα πρέπει να αφομοιώσει τις αλλαγές που συνέβησαν στο μεσοδιάστημα τόσο στο διεθνές όσο και στο εσωτερικό περιβάλλον", εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, σημειώνοντας πως το 65% περίπου όσων συμμετέχουν στην αγορά είναι ξένοι θεσμικοί, και είναι δύσκολο να πει κανείς εάν τελικώς οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί είναι δίκαιοι.

Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε πως ο μήνας αυτός που έμεινε κλειστό το Χ.Α. ήταν μειονέκτημα για την αγορά, ωστόσο δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο αποχώρησης εισηγμένων εταιρειών.  Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα στην αυριανή συνεδρίαση να υπάρξει κάποιος κλάδος που θα κλείσει με άνοδο. 

Ενημέρωση, 14.00

Στο 17% η συνολική πτώση - Στο -29% οι μετοχές των τραπεζών

Περιορίζονται ελαφρώς οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να επανακτά τα επίπεδα των 660 μονάδων, με τη βοήθεια ορισμένων επιλεγμένων μετοχών του FTSE 25. Ειδικότερα, στις 13:20, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 17,11% στις 661,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται μόλις στα 30 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 17,02% στις 200,17 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 29,92% στις 461,63 μονάδες.

Στο ταμπλό η εικόνα παραμένει απογοητευτική, με τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν πάνω από 29%. Με ελάχιστο όγκο συναλλαγών, η Εθνική και η Πειραιώς έχουν «κλειδώσει» στο -30%, ενώ στο -29,8% βρίσκονται οι μετοχές των Eurobank και Alpha Bank.

 

Ενημέρωση, 10.50

Με πτώση 22,87% ξεκίνησε τη συνεδρίαση της «Μαύρης Δευτέρας» το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι επενδύτες προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις σε όλες ανεξαρτήτως τις μετοχές και η έλλειψη αγοραστών – ειδικά Ελλήνων- οδηγεί σε ελεύθερη πτώση τις μετοχές. 
Στις 10.40 ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχωρούσε στις 615,61 μονάδες , έναντι κλεισίματος στις 797,52 μονάδες στην συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα και λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων» και στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών για τη διενέργεια συναλλαγών στις ελληνικές οργανωμένες αγορές επί χρηματοπιστωτικών μέσων»  αποφάσισε την επαναλειτουργία της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ακόμη αποφάσισε την επαναλειτουργία του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) και της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝΑ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την επαναλειτουργία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, την επαναλειτουργία της Εταιρείας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ, την επαναλειτουργία του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων, την αναστολή  εφαρμογής των διατάξεων ως προς την παροχή πίστωσης εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών από ΑΕΠΕΥ, αλλά και τη συνέχιση της αναστολής εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην Εναλλακτική Αγορά για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή δεν καταλαμβάνει τους Ειδικούς Διαπραγματευτές που πραγματοποιούν ειδική διαπραγμάτευση: 

Στις παραπάνω μετοχές ,

Στα παράγωγα των παραπάνω μετοχών,

Στα παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) των παραπάνω μετοχών,

Στα μερίδια Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) και στα παράγωγα επί των δεικτών των οποίων οι παραπάνω μετοχές αποτελούν μέρος της σύνθεσής τους.

Η εξαίρεση αυτή αφορά συναλλαγές που σκοπό έχουν την κάλυψη ή την αντιστάθμιση κινδύνου συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησής των υποχρεώσεων των ειδικών διαπραγματευτών. 

Όπως ξεκαθαρίζεται οι ανωτέρω αποφάσεις ισχύουν από σήμερα 3 Αυγούστου 2015.

Τι αναμένεται

Όπως σημειώνει το in.gr:

Προετοιμασμένοι για μια «κακή» συνεδρίαση που θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες τον Γενικό Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι επενδυτές και οι παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, με το σύνολο των εμπλεκομένων να υποστηρίζουν πως η σημερινή Δευτέρα 3 Αυγούστου θα καταγραφεί ιστορικά έως η «Μαύρη Δευτέρα».

Το κλίμα που θα επικρατήσει σήμερα στην ελληνική αγορά είναι πιθανόν να επηρεάσει και τις διεθνείς αγορές.

Σημειώνεται πως η επανεκκίνηση των συναλλαγών μετά από 25 ημέρες αναγκαστικής αργίας αφορά σε όλες τις μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζικών, ενώ τα όρια ημερήσιας μεταβολής (limit up-limit down) θα παραμείνουν στο +30% και -30%.

Οι Έλληνες επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικοί, θα είναι μεγάλοι χαμένοι των συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδος, καθώς θα ισχύσουν σημαντικοί περιορισμοί για αυτούς στις αγορές μετοχών, την ίδια στιγμή που οι ξένοι επενδυτές δεν θα έχουν κανένα περιορισμό.

Επίσης, θα μπορούν να αγοράζουν μόνον με πιστωτικά υπόλοιπα που έχουν στους χρηματιστηριακούς λογαριασμούς τους, αλλά και με το λεγόμενο «νέο χρήμα», δηλαδή χρήματα που θα μεταφέρουν σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που θα ανοιχτούν για τις συναλλαγές τους ή χρήματα από τις πωλήσεις μετοχών.

Η σχετική υπουργική απόφαση επιτρέπει την μεταφορά κεφαλαίων ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες τόσο για τις χρηματιστηριακές εταιρείες όσο και για τους θεσμικούς επενδυτές και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)