to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:31 | 13.03.2014

πηγή: Ποντίκι

Πολιτική

Ανοίγει ο τραπεζικός λογαριασμός του Γιάννου Παπαντωνίου

Τον ελβετικό λογαριασμό του ζεύγους Γιάννου Παπαντωνίου - Σταυρούλας Κουράκου, που περιλαμβάνεται στα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ», θέτουν υπό διερεύνηση οι ανακριτές διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος, που ερευνούν υποθέσεις παράνομων χρηματισμών από εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας.


 

 
Οι δύο ανακριτές, ήδη, έλαβαν κατάθεση από τη σύζυγο του πρώην υπουργού Άμυνας, σχετικά με τον λογαριασμό που διατηρούσε στην τράπεζα «HSBC Private Bank Suisse» στην Γενεύη, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούν για την προέλευση των χρημάτων που περιείχε.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Μαλλής και Σταυρόπουλος - που ερευνούν τις προμήθειες των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών συστημάτων ASRAD - ζήτησαν και έλαβαν από την κ. Κουράκου έγγραφη εξουσιοδότηση - συναίνεση για το άνοιγμα του εν λόγω τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο καταγράφηκαν καταθέσεις 1,3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εντοπιστεί η προέλευση των χρημάτων.
 
Ο επίμαχος λογαριασμός, φέρεται να παρέμεινε ενεργός από το 2000 μέχρι το 2010, οπότε το προαναφερόμενο ποσό επαναπατρίστηκε με τις ευνοϊκές συνθήκες που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Αλογοσκούφη.
 
Η σύζυγος του πρώην υπουργού 'Αμυνας φέρεται να έδωσε πληροφορίες στους δύο ανακριτές, αλλά και την εξουσιοδότηση ώστε να διαβιβαστούν από την Ελβετία όλα τα στοιχεία του εν λόγω λογαριασμού στην Δικαιοσύνη, γεγονός που διευκολύνει τους δικαστικούς λειτουργούς να κερδίσουν χρόνο στην έρευνα τους, καθώς η διαδικασία μέσω δικαστικής συνδρομής είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.
 
Για την ίδια υπόθεση κλήθηκαν, επίσης, σε κατάθεση ενώπιον των ανακριτών και οι κουμπάροι του ζεύγους Παπαντωνίου καθώς φαίνεται να είχαν αποστείλει στον υπό διερεύνηση λογαριασμό δύο εμβάσματα ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Το ζευγάρι φέρεται να αρνήθηκε να παράσχει, αντίστοιχα με την κα Κουράκου, εξουσιοδοτήσεις στην ανάκριση ώστε να εντοπιστεί η πορεία των εν λόγω εμβασμάτων.
 
Ο κουμπάρος του πρώην υπουργού φέρεται μάλιστα να υποστήριξε στην ανάκριση ότι τα επίμαχα εμβάσματα ήταν εξυπηρέτηση που έκαναν αυτός και η σύζυγος του, καθώς τα χρήματα που είχαν μεταφερθεί στον ελβετικό λογαριασμό, δεν ήταν δικά τους αλλά νόμιμα χρήματα του κ. Παπαντωνίου και της συζύγου του.
 
Μετά την άρνηση των κουμπάρων του ζεύγους Παπαντωνίου να παράσχουν συναίνεση για την διερεύνηση των εμβασμάτων, οι ανακριτές θα ζητήσουν και θα αναμένουν, μέσω δικαστικής συνδρομής, στοιχεία για την πλήρη χαρτογράφηση τη προέλευσης του ποσού που εισήλθε στον λογαριασμό της HSBC.
 
Να σημειωθεί ότι για τον επίμαχο ελβετικό λογαριασμό ο κ. Παπαντωνίου και η σύζυγος του είναι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες καθώς και για φοροδιαφυγή, μετά από οικονομικό και φορολογικό έλεγχο που διενεργήθηκε από το ΣΔΟΕ.
 
Στο μεταξύ, ο κ. Μαλλής, με διάταξή του, απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης του κατηγορούμενου στην δικογραφία για τα υποβρύχια Αλ. Αβατάγγελου, ο οποίος οδηγήθηκε πριν λίγο καιρό στην φυλακή καθώς δεν κατέβαλε την εγγύηση των 500 χιλιάδων ευρώ που του είχε επιβληθεί μετά την απολογία του για την υπόθεση. Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η έρευνα για την προμήθεια των TOR-M1 και ήδη οι κ.κ. Μαλλής και Σταυρόπουλος έχουν καλέσει σε συμπληρωματικές απολογίες τους θεωρούμενους ως βασικούς κατηγορουμένους, ώστε αμέσως μετά και εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη, να κηρύξουν το πέρας της ανάκρισης για την υπόθεση αυτή.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραφείο του κ.Μαλλή έφθασε πριν λίγες ημέρες επιστολή του καταζητούμενου για την υπόθεση των ΤΟR-Μ1, επιχειρηματία Φουάντ αλ Ζαγιάντ, στην οποία δηλώνει ότι βρίσκεται στη διάθεση των δικαστικών αρχών.
Ο επιχειρηματίας, οι λογαριασμοί του οποίου φαίνεται να έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην διανομή παράνομων χρημάτων για τους ρώσικους πυραύλους, φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες αλλά και οποιαδήποτε σχέση με τον 'Ακη Τσοχατζόπουλο, ενώ «φωτογραφίζει» συγκεκριμένο κατηγορούμενο στην υπόθεση καταγγέλλοντας πως: «Έχει μεγάλο λογαριασμό στην τράπεζα HSBC στον Λίβανο, ο οποίος είναι αδήλωτος στις ελληνικές Αρχές».
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)