to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 26.07.2021

Κοινωνία

«Ανοίγει» η Μύκονος με τα κρούσματα στα ύψη - Για «σκληρό» φθινόπωρο προειδοποιούν οι ειδικοί

Το Νησί των Ανέμων εξακολουθεί να μετράει τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκονται Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Ρέθυμνο, Μήλος, Εύβοια, Ρόδος, Χανιά και Κέρκυρα - Με δεδομένο ότι ήδη 1 στις 4 ΜΕΘ και 3 στις 10 απλές κλίνες για covid είναι κατειλημμένες και οι εμβολιασμοί παραμένουν σε χαμηλά, επίπεδα τα δύσκολα είναι μπροστά μας - Τον Αυγούστο ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό παιδιών 12 - 15 ετών


Παύουν να ισχύουν σήμερα (Δευτέρα 26/7) τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί για τη Μύκονο στις 17/7 λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στο νησί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από σήμερα στο πιο τουριστικό νησί της χώρας θα επιτρέπεται η κυκλοφορία καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου και στα καταστήματα θα υπάρχει κανονικά μουσική. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δελτίο της ΕΡΤ, δεν αποκλείεται, εφόσον παρατηρηθούν παρατυπίες και ευτράπελα, οι περιορισμοί να επανέλθουν και να είναι και πιο αυστηροί αυτή τη φορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μύκονος ανοίγει χωρίς να υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση στα ενεργά κρούσματα. Χθες, Κυριακή, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε στο νησί 27 κρούσματα κορονοϊού κάτι που σημαίνει ότι η υποχώρηση δεν είναι αξιοσημείωτη.


Αλλωστε, καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας τα πάρτι από το νησί δεν έλειψαν. Τόσο στα σοκάκια, όσο και σε βίλες και γιοτ οι συναθροίσεις ήταν πολλές, γεγονός που φυσικά ευνοεί τη μετάδοση και τη διασπορά του ιού. Οι αρχές υπολογίζουν ότι τα πάρτι έφτασαν τα 15, αυτά που τουλάχιστον έγιναν αντιληπτά. Σε πολλά από αυτά επενέβη η αστυνομία.

Δεν έχει γίνει επίσης σαφές αν εντοπίστηκε και νέο ξενοδοχείο καραντίνας (το πρώτο ήταν γεμάτο την προηγούμενη εβδομάδα) και το πως θα αντιμετωπιστεί ένα νέο κύμα μαζικών μολύνσεων στο νησί στο κορυφαίο σημείο της τουριστικής σεζόν.

Πάντως τη Δευτέρα στο νησί θα φτάσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μαζί με τον αρχή της ΕΛΑΣ με σκοπό του ταξιδιού την επίτευξη της όσο το δυνατόν καλύτερης αστυνόμευσης του νησιού τις επόμενες ημέρες.

Στο μικροσκόπιο και άλλα 9 νησιά - Αυξάνονται επικίνδυνα οι νοσηλείες

Το Νησί των Ανέμων εξακολουθεί να μετράει τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό (266,43 χθες). Παρ΄όλο που ο συγκεκριμένος δείκτης έχει μειωθεί κατά 27% από όταν μπήκε το νησί σε καραντίνα (κατέγραφε 365,11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό στις 17 Ιουλίου), η διασπορά παραμένει εκτεταμένη, με τους επιστήμονες να μην ευνοούν την άρση των μέτρων. 

Τη Μύκονο ακολουθεί η Σαντορίνη, με 153,58 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, η Πάρος με 107,2, η Νάξος με 62,39, το Ρέθυμνο με 46,72, η Μήλος με 40,27, η Εύβοια με 36,43, η Ρόδος με 31,71 και τα Χανιά με 30,02. Και στην Κέρκυρα η τάση είναι ανησυχητικά ανοδική με τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό σχεδόν να διπλασιάζονται (αύξηση 84,5%) την τελευταία εβδομάδα -μετρούσε 12,46 κρούσματα ανά 100.000 την περασμένη Κυριακή και χθες 22,99. Την ίδια ώρα, ο μέσος κυλιόμενος όρος του 7ημέρου στην επικράτεια είναι υψηλός, στα 2.568 κρούσματα.

Πανελλαδικά, τα κρούσματα του Σαββατοκύριακου ήταν αυξημένα (4.025 - 2.472 το Σάββατο και 1.553 την Κυριακή) αλλά στα προ δεκαπενθημέρου επίπεδα (4.120 κρούσματα - 2.562 το Σάββατο 17 Ιουλίου και 1.558 την Κυριακή 18 Ιουλίου). Σε σχέση πάντως με τον περασμένο μήνα, οι διαγνώσεις έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί (αύξηση 198,7%) στη χώρα, με το διάστημα 1-25 Ιουνίου ο ΕΟΔΥ να καταγράφει 17.989 κρούσματα και το αντίστοιχο διάστημα του Ιουλίου 53.463 διαγνώσεις.

Ανησυχητικό για τους επιστήμονες είναι και το γεγονός ότι οι νοσηλείες στη χώρα υπερτετραπλασιάστηκαν (αύξηση 331%) από τις αρχές Ιουλίου. Συγκεκριμένα, από 38 εισαγωγές την 1η Ιουλίου έφτασαν τις 164 χθες, με σταθερή τη διάμεση ηλικία των κρουσμάτων περί τα 42 έτη, καθώς και τη διάμεση ηλικία των θανόντων τα 78 έτη.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας μιλούν για ξεκάθαρο προβάδισμα του υπερμεταδοτικού στελέχους «Δ» στην κούρσα με τους εμβολιασμούς (44% η εμβολιαστική ανοσία του πληθυσμού) και με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων του τουρισμού.

Μεγάλη διασπορά σε μικρές ηλικίες

Δεδομένο είναι επίσης ότι υ πάρχει μεγάλη διασπορά σε ιδιαίτερα μικρές ηλικίες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σε σύνολο 37100 νέων κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα 7250 αφορούσαν ηλικίες κάτω των 17 ετών (ποσοστό σχεδόν 20%), ενώ τα 20.000 αφορούσαν σε ηλικίες μεταξύ 18 και 39 ετών (54%).

Οι νεαρές ηλικίες νοσούν και όχι πάντα ήπια. Να σημειωθεί ότι χθες καταγράφηκε θάνατος 31χρονης γυναίκας, η οποία πολύ πρόσφατα έγινε μητέρα και εμφάνισε ηπατική ανεπάρκεια η οποία ίσως να μην αποδοθεί στην νόσηση από κορονοϊό, όμως ήταν θετική. Επίσης δεν είχε εμβολιαστεί.

Αθηνά Λινού: Θα πεθάνουν και ανεμβολίαστοι νέοι ή παιδιά χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Η ηλικία δεν αρκεί από μόνη της να προστατέψει τους νέους και τους ανήλικους, πρέπει να εμβολιαστούν αλλιώς η απειλή βαριάς νόσησης και σε κάποιες περιπτώσεις θανάτου είναι υπαρκτή, τόνισε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open (26/7) η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

«Τα κρούσματα αυξάνονται, έχουμε μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο. Θα δούμε και διασωληνώσεις και πιθανόν θα χάσουμε κάποιους ανθρώπους. Αντίθετα οι εμβολιασμένοι νοσούν μεν, αλλά πολύ ελαφρά», είπε η κα Λινού. «Οι εμβολιασμένοι έχουν να παλέψουν μόνο για να μειώσουν τους φόβους των ανεμβολίαστων, να τους ενθαρρύνουν να εμβολιαστούν όσο γίνεται πιο πολύ. Αλλά όλοι πρέπει να χρησιμοποιούμε τα κλασικά μέτρα προστασίας, για να προστατευόμαστε οι ίδιοι και να προστατεύουμε τους ανθρώπους κοντά μας».

Υπογράμμισε ότι μπορεί «ο δείκτης θετικότητας να έχει σταθεροποιηθεί στο 3%-4%, αλλά είναι σοβαρό, είχαμε καταφέρει να μειωθεί στο 1% πριν την μετάλλαξη Δέλτα. Λίγο να μην προσέξουμε, τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν. Ταυτόχρονα, έχουμε μικρό ποσοστό, σαφώς μικρότερο αναλογικά, που θα μπει στο νοσοκομείο και θα είναι σοβαρά, που θα διασωληνωθεί. Αυτή την στιγμή ο ανεμβολίαστος πληθυσμός είναι κατά 75% νεότεροι άνθρωποι. Από το υπόλοιπο 25%  θα προκύψουν τα σοβαρά περιστατικά, αυτό είναι το πρόβλημα».

Σχολιάζοντας τον θάνατο μίας 31χρονης στο Θριάσιο, που παρότι είχε υποκείμενα νοσήματα ήταν ανεμβολίαστη, η κα Λινού επανέλαβε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε άμεσα, κυρίως οι νεότεροι άνθρωποι. Αναλογικά ο θάνατος στους ηλικιωμένους μπορεί να είναι 5-6 φορές συχνότερος. Αλλά και πάρα πολλοί νέοι θα νοσήσουν επειδή είναι ανεμβολίαστοι, πιο κινητικοί, χαλάρωσαν περισσότερο. Και δυστυχώς θα έχουμε και εκεί θανάτους, όχι αναγκαστικά μεταξύ ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, παθήσεις ή χαρακτηριστικά (π.χ. παχυσαρκία)».

«Εκατομμύρια παιδιά έχουν εμβολιαστεί ήδη στην Αμερική, δεν βρέθηκαν παρενέργειες» ούτε στην μαζική χορήγηση, υπογράμμισε εξάλλου η κα Λινού για τον εμβολιασμό των ανηλίκων. «Ναι μεν ο κίνδυνος στα παιδιά για σοβαρή νόσηση είναι πολύ μικρότερος, αλλά κάποια πολύ λίγα θα νοσήσουν σοβαρά αν είναι ανεμβολίαστα. Επίσης, τα παιδιά επίσης μεταδίδουν, οπότε με τον εμβολιασμό συνεισφέρουν στην γενικότερη ανοσία. Σημειώνεται ότι ήδη είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για τις ηλικίες 15-17 ενώ αναμένεται απόφαση για τις ηλικίες 12-14. «Για τα μικρότερα παιδιά συνεχίζονται οι μελέτες, που δεν αφορούν το αν το εμβόλιο είναι ωφέλιμο, αλλά σε τι δόσεις πρέπει να δοθεί», προσέθεσε η κα Λινού.

Τόνισε εξάλλου τη σημασία του εμβολιασμού των «ξεχασμένων», των φυλακισμένων, των πληθυσμό Ρομά, των χωρίς χαρτιά μεταναστών και προσφύγων. Σε άλλες χώρες μπορεί να είναι άλλες ομάδες ή όλη η χώρα να μην έχει προσβαση. «Πρέπει να παλέψουμε σαν ενωμένη ανθρωπότητα κατά του κορωνοϊού. Γιατί εχθρός μας δεν είναι ο αρνητής. Εχθρός είναι ο κορωνοΐός. Εκεί πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή».

Τον Αυγούστο ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό παιδιών 12 - 15 ετών

Τέλος, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών μέσα στον Αύγουστο προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας 26/7/21 στον Σκάι.

"Έχει εγκριθεί η χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 12 - 15 ετών και θα ανακοινωθεί άμεσα, μέσα στον Αύγουστο, ο τρόπος που θα μπαίνουν στην πλατφόρμα. Οι γονείς αποφασίζουν αν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στους εφήβους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 15 - 17 ετών, τόνισε ότι σε σύνολο 300.000 έχουν προγραμματιστεί 30.000 ραντεβού προσθέτοντας ότι "πηγαίνοντας προς την έναρξη της σχολικής περιόδου θα αυξηθεί κι άλλο αυτός ο αριθμός".

Ερωτηθείς για τη μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι έχει κυριαρχήσει σε ένα ποσοστό άνω του 75%  -80% σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 90% σε κάποια νησιά και τουριστικούς προορισμούς.

"Είναι μια επιθετική μετάλλαξη κι έχει αποτελέσματα που είναι επικίνδυνα για την υγεία, ειδικά των πολιτών που είναι σε ευπαθείς ομάδες", σημείωσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)