to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:25 | 06.08.2021

Κοινωνία

Ανοχύρωτη χώρα: Εκκένωση του Θεολόγου Φθιώτιδας - Μέτωπα σε Φωκίδα, Ανατ. Μάνη, Ηλεία (liveblog)

Δραματικές ώρες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, καθώς εκτός από την Αττική και τη Βόρεια Εύβοια οι φλόγες απειλούν δάση και οικισμούς στη Δωρίδα Φωκίδας και στην Ανατολική Μάνη αλλά και σε μικρότερα μέτωπα σε άλλες περιοχές - Στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση της περιοχής Θεολόγου Φθιώτιδας - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκαν κοινότητες του δήμου Πύργου


Διαστάσεις πανελλαδικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχουν πάρει οι πυρκαγιές, καθώς πύρινα μέτωπα σε διαφορετικά σημεία ξεπετάγονται κάθε ώρα. Το πρωί της Παρασκευής, εκτός από την Αττική και τη Βόρεια Εύβοια, μεγάλες πυρκαγιές σε εξέλιξη βρίσκονται στη Δωρίδα της Φωκίδας και στην Ανατολική Μάνη.

Αναλυτικότερα τα μέχρι στιγμή στοιχεία, ακολουθεί συνεχής ενημέρωση σε liveblog 

Φθιώτιδα: Νέα πυρκαγιά το μεσημέρι στον οικισμό Θεολόγο της Μαλεσίνας - Εντολή εκκένωσης

Στις 3 το μεσημέρι της  Παρασκευής στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση της περιοχής Θεολόγου Φθιώτιδας. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Θεολόγο εκκενώστε τώρα προς Λεκούνα - Βλυχάδα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά εξερράγη λίγο πριν τις 13.00 και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις απειλώντας παραθεριστικές κατοικίες που είναι μέσα σε πευκόφυτη περιοχή. Ένα ελικόπτερο και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δίνουν μάχη με τις φλόγες που επεκτείνονται λόγω των έντονων ανέμων. Η πυρκαγιά έχει κυκλώσει τα σπίτια μέσα σε πευκόφυτη περιοχή ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης από τον δήμαρχο κ. Ζεκεντέ.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Δωρίδα Φωκίδας - «Πάει όπου θέλει» η φωτιά, τα πυροσβεστικά μέσα έχουν φύγει για Αθήνα και Εύβοια

Στη φωτογραφία, από το pelop.gr, η φωτιά στη Φωκίδα όπως φαινόταν το βράδυ της Πέμπτης από τις παραλίες της Αιγιάλειας - που επίσης γνώρισε τον δικό της πύρινο εφιάλτη στις αρχές της εβδομάδας

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στον Δήμο Δωρίδας στη Φωκίδα το πρωί της Παρασκυεής. Ειδικότερα, ξεκίνησε χθες, Πέμπτη από το χωριό Ελαία, προχώρησε προς την Καλλιθέα, τον Τολοφώνα και μετά στο χωριό Άγιος Σπυρίδωνας, στον Κορινθιακό Κόλπο. Και τα τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά, ενώ στα τρία από αυτά η φωτιά έφτασε στα σπίτια. Στον Άγιο Σπυρίδωνα πρόλαβαν τη φωτιά πριν μπει στο χωριό.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα δημιουργήθηκε ενιαίο μέτωπο, το οποίο προχώρα πλέον προς Ερατεινή και Πάνορμο.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Η φωτιά πάει όπου θέλει, όποτε θέλει, χωρίς κανείς να μπορεί να τη σταματήσει», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Δωρίδας, Γιώργος Καπεντζώνης. Ο κ. Καπεντζώνης έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές να ενισχυθούν οι επίγειες αλλά και οι εναέριες δυνάμεις, καθώς όπως ανέφερε, «παλεύουμε με τα νύχια και ό,τι μέσα μπορούμε να βρούμε, καθώς πολλά από αυτά έχουν φύγει για Αθήνα και Εύβοια».

Aνατολική Μάνη: Κρίσιμη η κατάσταση

«Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά σε περιοχές του Δήμου της Ανατολικής Μάνης και μπορώ να πω ότι τα πράγματα εξακολουθούν να είναι κρίσιμα», τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το πρωί της Παρασκευής ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Όπως εξήγησε, σχετικά με την εξέλιξη της φωτιάς, «η πυρκαγιά πέρασε κατά τη διάρκεια της νύχτας από την περιοχή του Σιδηρόκαστρου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια και στη συνέχεια κατέβηκε προς την περιοχή της Μυρσίνης». «Τώρα, υπάρχει ένα μέτωπο πάνω από την περιοχή του Καρέα, κοντά στη Γέρμα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις προληπτικές εκκενώσεις κοινοτήτων που έγιναν στην περιοχή, ο κ. Βερούτης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εκτός από τους κατοίκους απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και επισκέπτες που φιλοξενούνταν σε καταλύματα και μάλιστα στην επιχείρηση αυτή συνέδραμαν και στελέχη του Λιμενικού, ενημερώνοντας τους πολίτες»

Ηλεία: Στην περιοχή του  Λάλα το κυριότερο μέτωπο - Διακοπή της κυκλοφορίας στην Ε.Ο. Τρίπολης - Πύργου λόγω φωτιάς στην Νεμούτα

«Στην περιοχή του Λάλα βρίσκεται το κυριότερο μέτωπο της φωτιάς στην Ηλεία», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, το μεσημέρι της Παρασκευής.  Σύμφωνα με τον ίδιο, «το συγκεκριμένο μέτωπο κινείται από την περιοχή του Λάλα προς τη γειτονική περιοχή της Νεμούτας και στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά διπλανή περιοχή με παρθένα βλάστηση».

Παράλληλα, στην περιοχή της Νεμούτα, του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά που καίει πυκνό δάσος, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή.

   Για την ομώνυμη κοινότητα, δόθηκε εδώ και αρκετή ώρα εντολή προληπτικής εκκένωσης, όπως και για τις γειτονικές κοινότητες Βίλλια και Τσαπαρέικα.

   Στο μεταξύ, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης -Πύργου, από Λούβρο μέχρι Μιράκα, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Σούνιο: Κοντά στον ναό του Ποσειδώνα η φωτιά 

Η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική εκτυλίσσεται κοντά σε ξενοδοχείο, στο Grecotel Cape Sounio, αριστερά από τη λεωφόρο Σουνίου.

Στο σημείο έχουν σπεύσει 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λούκα, η φωτιά που καίει βρίσκεται κοντά στον ιερό ναό του Ποσειδώνα.

Πεδίο του Άρεως: Φωτιά στο κέντρο της Αθήνας

Φωτιά ξέσπασε μέσα μέσα στο πεδίο του Άρεος σε χαμηλή βλάστηση όπως βλέπετε και στο παρακάτω βίντεο.

Αστυνομία βρίσκεται στο σημείο. 

Η αναλυτική ενημέρωση σε liveblog με τις τελευταίες ειδήσεις και τους σχετικούς χάρτες:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)