to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 03.05.2013

Διεθνή

Άνοδος του ευρωσκεπτικιστικού UKIP στις βρετανικές τοπικές εκλογές

Με την καταμέτρηση να συνεχίζεται το UKIP έχει σημαντικά τη δύναμή του στις 27 αγγλικές επαρχίες και τους επτά δήμους που αφορούσε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη τοπικών συμβούλων.


Το εκτός Βουλής των Κοινοτήτων άκρως ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) του ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ προκύπτει ως ο βασικός κερδισμένος από τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη Βρετανία.

Με την καταμέτρηση να συνεχίζεται το UKIP έχει σημαντικά τη δύναμή του στις 27 αγγλικές επαρχίες και τους επτά δήμους που αφορούσε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη τοπικών συμβούλων.

Το κόμμα του αμφιλεγόμενου Βρετανού πολιτικού κατάφερε να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση σε τουλάχιστον τρεις επαρχίες, αφαιρώντας ψήφους κυρίως από τους Συντηρητικούς. Ο μέσος όρος των ψήφων που έχει λάβει στα επαρχιακά διαμερίσματα όπου συμμετείχε στις εκλογές ανέρχεται σε 26% με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης επίσης καταγράφουν βελτίωση της επίδοσής τους στις περισσότερες επαρχίες, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο θα ήθελαν, όπως σχολιάζουν οι περισσότεροι αναλυτές. Μικτά είναι τα αποτελέσματα για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Στην περιφέρεια του Σάουθ Σιλντς στη ΒΑ Αγγλία όπου διεξήχθη παράλληλη εκλογική διαδικασία για την πλήρωση της κενής βουλευτικής θέσης μετά την αποχώρηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, οι Εργατικοί διατήρησαν την έδρα. Η νικήτρια Έμμα Λιούελ-Μπακ δήλωσε ότι η εκλογή της είναι μια λαϊκή ετυμηγορία κατά της λιτότητας. Το UKIP έκανε τη μεγάλη έκπληξη με τον υποψήφιό του να έρχεται δεύτερος, αφήνοντας στην τρίτη θέση τους Συντηρητικούς και στην έβδομη τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Η εντυπωσιακή επίδοση του UKIP στις δημοσκοπήσεις, που το αναδεικνύουν τρίτο κόμμα, ασκεί έντονη πίεση στους Συντηρητικούς και ιδίως στον πρωθυπουργό Κάμερον. Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός υιοθετεί μια σειρά δεξιών πολιτικών για να προσεταιριστεί ξανά απογοητευμένους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Τόρις που έχουν στραφεί προς το κόμμα του κ. Φάρατζ.

Πηγή: skai.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)