to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:32 | 22.01.2016

Οικονομία

Άνοδος της τιμής του πετρελαίου λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, «προσωρινή η τάση» λένε αναλυτές

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στις ανατολικές ΗΠΑ και τμήματα της Ευρώπης έχουν τροφοδοτήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, προσφέροντας στήριξη στην τιμή του αργού.


Άνοδο 5% κατέγραφε την Παρασκευή το πετρέλαιο, ξεπερνώντας τα 30 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο ράλι των τελευταίων τριών εβδομάδων εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό αναμένονταν να καταγράψουν τα πρώτα εβδομαδιαία κέρδη τους για φέτος, οι αναλυτές όμως εκτίμησαν ότι δεν υπάρχει μεταβολή σε μια κατάσταση όπου η πρόσφορά ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση και τα αποθέματα συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Δεν υπάρχει ουσιαστική δικαιολογία για να θεωρήσει κανείς ότι η τρέχουσα τάση αλλάζει» σχολίασε ο Τάμας Βάργκα, αναλυτής στην PVM Oil Associates.

«Το μόνο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να κοιτάξει την έκθεση αυτού του μήνα από το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας για να δει ότι, ειδικά το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους, η αγορά θα έχει υπερπροσφορά» πρόσθεσε ο αναλυτής.

Το μπρεντ ενισχυόταν κατά 1,58 δολάριο στα 30,83 δολάρια το βαρέλι στις 11:44 ώρα Ελλάδας, σημειώνοντας ανάκαμψη από τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003 - στα 27,10 δολάρια – που σημείωσε αυτή την εβδομάδα , ενώ σε εβδομαδιαία βάση αναμενόταν να καταγράψει άνοδο μεγαλύτερη του 6%.

Το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 1,35 δολάριο στα 30,88 δολάρια το βαρέλι και αναμενόταν να καταγράψει εβδομαδιαία άνοδο μεγαλύτερη του 4%.

Η υψηλότερη τιμή του αργού οδηγούσε ανοδικά τις χρηματιστηριακές αγορές, που κατέγραφαν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του τελευταίου μήνα.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στις ανατολικές ΗΠΑ και τμήματα της Ευρώπης έχουν τροφοδοτήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, προσφέροντας στήριξη στην τιμή του αργού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)