to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:16 | 09.10.2013

Διεθνή

Άνοδος της νεοναζιστικής βίας στη Γερμανία

Οι αποκαλύψεις σχετικά με τις δραστηριότητες της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, η οποία δολοφόνησε δέκα ανθρώπους, έφερε στο προσκήνιο την αδυναμία των διωκτικών αρχών.


 «Θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι πάντα θα υπάρχουν μιμητές της NSU» λέει ο Μπούρκχαρντ Φράιερ σε συνέντευξή του στην DW. Διευθύνει την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας καταγράφηκαν το 2012, 192 περιπτώσεις ακροδεξιάς βίας . Τους προηγούμενους τρεις μήνες οι αρχές ασφαλείας αποκάλυψαν άλλα τρία νεοναζιστικά δίκτυα. Βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους όπλα, εκρηκτικά και σχέδια για επιθέσεις.

Έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος αναφέρει πως σε ολόκληρη τη Γερμανία καταγράφηκαν 802 περιπτώσεις ακροδεξιάς βίας, οι μισές με ξενοφοβικό υπόβαθρο. Άνοδος των επιθέσεων της ακροδεξιάς βίας παρατηρείται και στη Βαυαρία σύμφωνα με στοιχεία των αρχών για το πρώτο εξάμηνο του 2013.



Κριτική στις αρχές


Στη Γερμανία πάντως η κριτική είναι πολύ μεγάλη για το γεγονός ότι οι αρχές δεν κατάφεραν να αποκαλύψουν και να αποτρέψουν τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, η οποία δολοφόνησε δέκα ανθρώπους ανάμεσά τους και τον Θόδωρο Βουλγαρίδη.

Η τακτική των γερμανικών αρχών για να εισδύσουν στα άδυτα των νεοναζιστικών οργανώσεων είναι να τοποθετούν δικούς τους πληροφοριοδότες μέσα σε αυτές. Η δράση τους πάντως κρίθηκε ανεπαρκής και έκτοτε το νομικό πλαίσιο που καλύπτει τη δράση των πληροφοριοδοτών είναι πολύ πιο αυστηροί.

Ο Μπούρκχαρντ Φράιερ αρνείται τις κατηγορίες ότι στους κόλπους των διωκτικών αρχών υφέρπει ένας είδος ρατσισμού. Ωστόσο όπως λέει θα ευχόταν να υπήρχε μια άλλη νοοτροπία όπως για παράδειγμα ότι ο αριθμός των συνεργατών με μεταναστευτική προέλευση θα έπρεπε να αυξηθεί. Σήμερα από τους συνολικά 307 εργαζόμενους μόνο οι 10 είναι ξένοι, ανάμεσά τους βρίσκονται και δυο μεταφραστές



Ευαισθητοποιήση της κοινωνίας


Η ακροδεξιά βία αυξάνεται στη Βαυαρία και οι αρχές τον περασμένο Ιούλιο προέβησαν στις μεγαλύτερες διώξεις εναντίον των νεοναζιστικών ομάδων. Προχώρησαν σε έρευνα 73 κατοικιών και γραφείων του δικτύου με την επωνυμία Freies Netz Süd (Ελεύθερο Δίκτυο Νότου) και στόχος είναι όπως λέει ο Σένκε Μόισερ, από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος στη Βαυαρία να απαγορευθεί η οργάνωση.

Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν πως μόνο οι αρχές δεν αρκούν για να περιθωριοποιηθούν τα νεοναζιστικά στοιχεία. Χρειάζεται κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας.



Πηγή:  Deutsche Welle

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)