to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 06.10.2018

Διεθνή

Άνοδος της κεντροαριστερής «Αρμονίας», προβλέπεται στις σημερινές εκλογές στη Λετονία

Έπειτα από μια δεκαετία αποτυχιών, το κόμμα αυτό μπορεί τελικά να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχώντας με το κόμμα KPV LV, του πρώην ηθοποιού Άρτους Καΐμινς


Οι Λετονοί, οι οποίοι άρχισαν σήμερα το πρωί να ψηφίζουν για να εκλέξουν τους βουλευτές τους, ενδέχεται να φέρουν στην εξουσία ένα φιλορωσικό κόμμα την ώρα που γιορτάζουν την εκατονταετηρίδα της ανεξαρτησίας τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία και αναδημοσιεύει το ΑΠΕ - ΜΠΕ:

Ο απερχόμενος κεντροδεξιός συνασπισμός κατάφερε να ανορθώσει την εθνική οικονομία μετά την κρίση του 2009, όμως το εκλογικό σώμα, κουρασμένο από τις προσπάθειες που χρειάσθηκαν, βρίσκεται σε αναζήτηση νέων προσώπων.

«Ελπίζω πως το κόμμα 'Νέα Ενότητα' και άλλα φιλοδυτικά κόμματα θα συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να έχουν την πλειοψηφία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιάνις Παρστράουτς, ένας μεταλλουργός και πατέρας δίδυμων παιδιών.«Διαφορετικά θα έχουμε έναν λαϊκιστικό συνασπισμό που τάσσεται υπέρ του Κρεμλίνου και την βάψαμε», προσθέτει.

Η προοπτική αυτή προκαλεί φόβο σε αρκετούς σ' αυτή τη Βαλτική χώρα του 1,9 εκατομμυρίου κατοίκων, η ιστορία της οποίας χαρακτηρίζεται από τις δύσκολες σχέσεις με τον μεγάλο ρώσο γείτονα.

Η Λετονία, όπως και οι γειτονικές Λιθουανία και Εσθονία, απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1918, μετά την πτώση της αυτοκρατορίας των τσάρων.

Όμως οι τρεις βαλτικές χώρες κατελήφθησαν στη συνέχεια από τη ναζιστική Γερμανία και, για μισό αιώνα, από τη Σοβιετική Ένωση.

Το κεντροαριστερό κόμμα Αρμονία, που τάσσεται υπέρ του Κρεμλίνου, «υπόσχεται να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες στο 1% του ΑΕΠ», υπογραμμίζει ο πολιτικός αναλυτής Μάρκις Μπέντικς.

«Πρόκειται για μια ρήξη στη συνεννόησή μας με το ΝΑΤΟ», μέλος του οποίου είναι από το 2004 η Λετονία, προσθέτει.

Η χώρα, μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, αγγίζει αυτή τη στιγμή στις αμυντικές δαπάνες της το όριο του 2% του ΑΕΠ, που επιθυμεί η Ατλαντική συμμαχία.

«Φρέσκα πρόσωπα»

Το κόμμα Αρμονία, το οποίο στο παρελθόν συνδεόταν με μια συμφωνία με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι δημοφιλές στη ρωσόφωνη μειονότητα που αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2014, είχε έρθει πρώτο σε ψήφους, όμως δεν μπόρεσε να πάρει την εξουσία, καθώς όλα τα άλλα κόμματα αρνήθηκαν να κάνουν συνασπισμό μαζί του.

Δημιουργήθηκε κατά συνέπεια μια τριμερής κυβέρνηση από την κεντροδεξιά Ένωση Πρασίνων και Αγροτών, τη δεξιά Εθνική συμμαχία και την κεντροδεξιά Ενότητα.

Η ομάδα αυτή προχώρησε στην ανάκαμψη της οικονομίας και επανέφερε την ανάπτυξη. Όμως στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως χάνει υποστήριξη.

Οι ψηφοφόροι «θέλουν φρέσκα πρόσωπα. Οι σημερινοί υπουργοί δεν έχουν τίποτε ελκυστικό να τους προτείνουν. Εκεί είναι που βρίσκει έδαφος ο λαϊκισμός», εξηγεί ο πολιτειολόγος Φίλιπς Ραζέφσκις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Πράσινοι και Αγρότες, επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης, δεν θα κερδίσουν στις σημερινές εκλογές παρά μια δεκαπενταριά έδρες στο 100μελές κοινοβούλιο. Η Εθνική Συμμαχία αναμένεται να κερδίσει 13 και η Ενότητα, που έχει αναβαπτισθεί σε Νέα Ενότητα, ενδέχεται να μην περάσει το όριο του 5% και να μην εκλέξει βουλευτές.

Η Αρμονία, η οποία στρατολόγησε μερικές λετονικής καταγωγής προσωπικότητες επικεφαλής των ψηφοδελτίων της, αναμένεται να επαναλάβει την επιτυχία της και να εκλέξει τουλάχιστον 28 βουλευτές.

Έπειτα από μια δεκαετία αποτυχιών, το κόμμα αυτό μπορεί τελικά να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχώντας με τους «λαϊκιστές» του KPV LV.

Νηπιαγωγεία

Αυτός ο εν δυνάμει εταίρος, το κόμμα KPV LV, με επικεφαλής τον πρώην ηθοποιό Άρτους Καΐμινς, θα καταλάβει τη δεύτερη θέση, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις που του πιστώνουν 15 έδρες.

Ο σχηματισμός αυτός δεν έχει ακριβές πρόγραμμα, αλλά υπόσχεται για παράδειγμα να πολλαπλασιάσει τα νηπιαγωγεία και να ενισχύσει τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας, μειώνοντας παράλληλα τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων.

Ο υποψήφιος του κόμματος αυτού για την πρωθυπουργία, ο νομικός Άλντις Γκόμπζεμς, έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα απέκλειε μια συμμαχία με την Αρμονία.

«Το KPV LV θέλει να εργασθεί με όλους, δεν έχουμε καμιά κόκκινη γραμμή αναφορικά με άλλη πολιτική δύναμη», δήλωσε ο Γκόμπζεμς στη διάρκεια πολιτικής τηλεμαχίας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV24.

Δεκάξι κόμματα παίρνουν μέρος στις εκλογές. Τα εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας). Λίγο αργότερα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αύριο Κυριακή.

Πληροφορίες: AFP, DPA, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)