to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:09 | 18.08.2022

Κοινωνία

«Άνω Κάτω στο Καλαμάκι»: Όχι στη δημόσια προβολή προστατευόμενων ανηλίκων για την προσωπική προβολής της υφ. Πρόνοιας και Κοιν. Αλληλεγγύης

«Ως μέλη του Συλλόγου Φίλων της Παιδόπολης Αλίμου «Άγιος Ανδρέας» με το παρόν εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και αντίθεσή μας στην ενέργεια της υφυπουργού και όλων όσων συμμετείχαν ενεργά στη δημοσιοποίηση των ιστοριών και προσωπικοτήτων των παιδιών που προστατεύονται σε δομές της πολιτείας», επισημαίνεται στο κείμενο διαμαρτυρίας


Το παρακάτω κείμενο διαμαρτυρίας δημοσιοποίησε η δημοτική κίνηση «Άνω Κάτω στο Καλαμάκι», που εκδόθηκε από μέλη που ενεργοποιούνται ως μέλη και εθελόντριες στον Σύλλογο Φίλων της Παιδόπολης Αλίμου «Άγιος Ανδρέας» που εδρεύει στον Άλιμο. Η δημοτική κίνηση ενώνει την φωνή της με την δημόσια διαμαρτυρία για μια ενέργεια της πλέον αρμόδιας εκπροσώπου της επίσημης πολιτείας η οποία εξέθεσε ανεπανόρθωτα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια ανήλικων παιδιών αντί να τα προστατεύσει από το να «δοθούν βορά» σε μέσα ενημέρωσης που διψούν για κουτσομπολιό και διαπόμπευση κάθε προσωπικής ιστορίας.

Αναλυτικά, το κείμενο: 

Τη χειρότερη εντύπωση μας προκαλεί η εργαλειοποίηση, ακόμη και εκμετάλλευση μπορεί να χαρακτηριστεί, μικρών παιδιών, που βρίσκονται υπό την προστασία της πολιτείας και μάλιστα από εκείνους που έχουν το μέγιστο καθήκον να προστατεύσουν την προσωπικότητα και την ανωνυμία τους.

Σε εκδήλωση που έγινε στις 7 Ιουνίου 2022 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με τίτλο «Ακούμε τη φωνή των παιδιών» η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Μιχαηλίδου σε ρόλο τηλεοπτικής οικοδέσποινας, και ανώτατοι αξιωματούχοι ως προσκεκλημένοι, δεν δίστασαν να εκθέσουν απροκάλυπτα τις ζωές, τις ιστορίες, τα πρόσωπα και στοιχεία μικρών παιδιών. Επιπλέον η εκδήλωση αυτή βιντεοσκοπήθηκε και βρίσκεται αναρτημένη στο διαδίκτυο, και μάλιστα στο προσωπικό κανάλι της υφυπουργού, ενώ διανεμήθηκε με Δελτίο Τύπου σε όλα τα τηλεοπτικά και ψηφιακά μέσα με αποτέλεσμα την ευρεία διάχυσή της (βλ. σχετικό άρθρο στο περιοδικό ποικίλης ύλης Marie Claire κ.ά.).
H συμμετοχή των παιδιών, ειδικά αν προέρχονται από ευάλωτες ομάδες, και η έκθεσή τους με αυτόν τον τρόπο σε μια εκδήλωση με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών και την αποϊδρυματοποίηση, προφανώς δεν ήταν καθόλου απαραίτητη. Είχε μόνο ως αποτέλεσμα να τα μετατρέψει σε εμπόρευμα, σε θέαµα προς ευρεία κατανάλωση, για τη λάγνα κουτσομπολίστικη περιέργεια αναγνωστών και τηλεθεατών.

Παραπέμπουμε σε γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Συνήγορος του Πολίτη και της Συνηγόρου του Πολίτη Κ. Σπανού του Νοεμβρίου 2011, στην οποία διατυπώνεται και τεκμηριώνεται με απόλυτη σαφήνεια πως α) θα πρέπει να αποφεύγεται η αναφορά στα προσωπικά δεδομένα των φιλοξενούμενων, β) σε περιπτώσεις λήψης συνεντεύξεων, αυτές θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο από εφήβους 14 ετών και πάνω, χωρίς να φανερώνουν στοιχεία τους και χωρίς να αναφέρονται σε περιστατικά και συνθήκες που σχετίζονται με την τοποθέτησή τους στο ίδρυμα, τυχόν αρνητικά τους βιώματα ή θέματα που τους προκαλούν ανησυχία και δυσφορία, όπως η έλλειψη γονέα, η κακοποίηση που ενδεχομένως υπέστησαν στο παρελθόν, κλπ., γ) Η κινηματογράφηση …. είναι επιτρεπτή μόνο εφόσον δεν απεικονίζονται τα πρόσωπα των ανηλίκων και δεν δίνονται στην δημοσιότητα στοιχεία τους, που μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίησή τους, δ) Η λήψη εικόνων θα πρέπει να σέβεται τις ιδιωτικές στιγμές των παιδιών και να μη δημιουργεί την αίσθηση ότι γίνονται θέαμα προς ευρεία κατανάλωση. … Παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίζεται η μη ταυτοποίηση των παιδιών με τη χρήση γενικών και μακρινών πλάνων ή κάλυψης της εικόνας με μωσαϊκό ή έστω με εμφάνιση του αρνητικού της φωτογραφίας, ε) Ακόμη και όταν οι δραστηριότητες των ιδρυμάτων προβάλλονται προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τη στήριξή τους (τηλεμαραθώνιοι, παρουσιάσεις εκδηλώσεων, επισκέψεις προσωπικοτήτων, κλπ), ενόψει και της οικονομικής συγκυρίας, είναι επιτακτική η τήρηση των παραπάνω εκτεθέντων κανόνων δεοντολογίας και η αποφυγή της δυσανάλογης έκθεσης ανηλίκων στην ευρεία δημοσιότητα.

Επρόκειτο για μια καθαρά επικοινωνιακή φιέστα για την προσωπική προβολή της υφυπουργού που τεχνηέντως και προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού απέκρυψε την ουσιαστική αδιαφορία της κυβέρνησης για την παιδική προστασία, αλλά και την απουσία του κοινωνικού κράτους σε κάθε του μορφή. Γιατί αυτό που την ενδιαφέρει είναι η επικοινωνία και όχι η ουσία.

Όλοι εμείς, μέλη του Συλλόγου Φίλων της Παιδόπολης Αλίμου «Άγιος Ανδρέας» και εθελόντριες/εθελοντές, επί σειρά ετών σε όλες τις εκδηλώσεις και δράσεις, κρύβουμε από διακριτικότητα και σεβασμό τα πρόσωπα των παιδιών από τις φωτογραφίες για να μην εκθέσουμε την ταυτότητα και την αξιοπρέπειά τους στη δίψα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της κοινής γνώμης, αλλά ακόμα και για την ασφάλειά τους -αφού πολλά από αυτά βρίσκονται ή έχουν κατά το παρελθόν βρεθεί σε δυσκολία ακόμα και σε κίνδυνο.

Ως μέλη του Συλλόγου Φίλων της Παιδόπολης Αλίμου «Άγιος Ανδρέας» με το παρόν εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και αντίθεσή μας στην ενέργεια της υφυπουργού και όλων όσων συμμετείχαν ενεργά στη δημοσιοποίηση των ιστοριών και προσωπικοτήτων των παιδιών που προστατεύονται σε δομές της πολιτείας. Ζητάμε από κάθε αρμόδιο φορέα, όπως είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, τον Συνήγορο του Πολίτη και του Παιδιού, την ΕΣΗΕΑ κ.ά. να εξετάσουν τυχόν παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας, καθώς επίσης και την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή η οποία προάγει τη Σύσταση ChildGuarantee-«Εγγύηση για το Παιδί» στα κράτη-μέλη να διερευνήσει εάν η ενέργεια της υφυπουργού εμπίπτει στους κανόνες προστασίας ανηλίκων από την έκθεσή τους στη δημοσιότητα βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επίσης ζητάμε το σχετικό βίντεο να απεγκατασταθεί από το κανάλι της εφαρμογής ή έστω να γίνουν σε αυτό οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην μη ορατή ταυτοποίηση των ανηλίκων.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)